Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HET ABSOLUTE MLV RECORD (63x)

Door Bert van der Leij

Op 05 november 2017 werd het interview met Spencer Pattiwael van Westerloo gepubliceerd, met de pakkende titel ‘de MLV tijger van Assen’. Ondanks de latere verplaatsing naar het archief bleef dit artikel elk jaar in de top 10 van best gelezen artikelen eindigen, en ook deze jaargang telt inmiddels (gemeten tot eind oktober) al 1043 hits. Onder deze meer dan 1000 lezers bevindt zich de schoonzoon van Bert van der Leij, die direct zijn schoonvader op het artikel wijst met als gevolg een ingezonden contactformulier naar de redactie met de boodschap dat 40x MLV niet het echte record is. Uiteraard legden we Bert dan een aantal vragen voor, die hij graag beantwoordde. Lees het onderstaande interview met een zware militair historische lading.

De aanloop naar het record
“Toen ik in 1968 op de KMS mijn loopbaan begon, hadden wij een sportinstructeur die ons motiveerde om regelmatig de diverse sporttesten af te leggen. Dit stond ook op het lesprogramma.
Na mijn opleiding ben ik daarmee doorgegaan.

Ik ontmoette een sergeant majoor, die 4x meer dan ik zijn MLV had gehaald. Door hem ben ik 2x per jaar blijven afleggen. Ik wilde hem natuurlijk inhalen.
Dat is uiteindelijk gelukt bij het aantal van 24. De sergeant majoor raakte namelijk ernstig geblesseerd.
Daarna ben ik doorgegaan om zo mijn conditie op peil te houden. Op elke kazerne kon je wel hardlopen en dat heb ik mijn hele loopbaan volgehouden, 3 keer in de week tijdens de lunchpauze.”

Herinneringen aan het MLV
“Tot 1977 was het onderdeel 50 meter mandragen een bijzonder onderdeel. De sportinstructeur probeerde wel de  leerlingen, die even zwaar waren bij elkaar te zetten, maar ik herinner me dat ik één keer iemand van 20 kg zwaarder op mijn schouder moest nemen. Ik heb wel even af moeten zien.

Zwemmen was voor mij het moeilijkste onderdeel. Ik haalde de limiet altijd maar net. Totdat ik in de Generaal Spoor in Ermelo geplaatst werd. Daar kreeg ik een sportinstructeur waarmee ik regelmatig in het zwembad lag en hij leerde mij echt zwemmen.

Op de Kromhoutkazerne in Utrecht werd mij de beste methode van het touwklimmen aangeleerd. Het touw onderdoor halen en daar op staan. Dit was een goede methode waarmee je zonder moeite bovenkwam.

Heel zwaar was de 2000 meter duurloop in overall met hoge schoenen, wapen en helm. Dit was echt afzien. Ik kan me nog goed herinneren dat ik samen met een vriend dit jaren gedaan heb. Precies samen dezelfde cadans en zo naar de eindstreep.
In 1980 is dit de 1000 meter tempoloop geworden.

Tot 1980 hadden we het onderdeel 6000 meter veldloop. Stukken gemakkelijker door het lopen op sportschoenen. Dit onderdeel is in 1980 veranderd in 5000 meter duurloop.
Op het OCMGD liep één van mijn luitenants voorop en ik als commandant helemaal achteraan om precies de maximale tijd te kunnen halen. De soldaten wisten dat ze voor mij moesten blijven om de test te halen. Liefst 85% haalde die jaren het MLV.
Zie mijn voorbeeld van de roedel wolven !!!

Doordat ik vanaf mijn 10e jaar korfbal speelde, heb ik een goed balgevoel ontwikkeld. Hierdoor was mijn handgranaat-werpen geen probleem. Ik weet nog dat we een groepje hadden die regelmatig oefende in afstand werpen en ook precisie-werpen op de ringen voor de proef van het ZMV.

Zwaarder was de ZMV proef
Hier moest je echt wel voor trainen. Op elke kazerne ontstond wel een clubje militairen die het wilden afleggen. Gezamenlijk onder leiding van een sportinstructeur schieten, hindernisbaan en zwemmen met hindernissen werd een feest om mee te doen. 8 km cross en handgranaatwerpen kon je zelf oefenen.
Het afleggen was verdeeld over 3 dagen en later over 2 dagen. Je ging het hele land door en overnachtte op de kazerne.
Later werd het afleggen regio-gebonden en ging je alleen voor het afleggen van de proef naar de kazerne.”

Indrukwekkende CV
Van 1968 tot en met 2003 in het totaal 63x MLV. In 1991 had men een nieuw diploma uitgegeven.
Van 1971 tot en met 2001 in het totaal 16x ZMV. In 1990 had men een nieuw diploma uitgegeven.
Ik heb 4x de Physical Fitness test afgelegd tussen 1978-1984.
Dan in 1971, 1976 en 1977 het diploma Geoefend Militair Zwemmer (GMZ, red.) gehaald.
Het diploma NSF vaardigheidsproeven 1x in 1986 gescoord.

  • img002 gedraaid
  • img001 gedraaid
  • img004 gedraaid
  • img005
  • img006 gedraaid
  • img010 gedraaid
  • MLV 2
  • MLV
  • ZMV


Toelichting bij een aantal foto’s
In de Defensiekrant van 2 mei 2002 heeft men een publicatie gedaan van mijn 60e keer (met 2 foto’s met sportinstructeur Ivor Holtz).

Daarnaast een aantal foto’s van het nemen van een aantal hindernissen voor ZMV.

Mijn speld van ZMV met het cijfer 16.

Mijn speld van MLV met het cijfer 59.

Ik heb een aantal jaren in den Haag gevraagd of ze een cijfer 60 zouden maken (LX). Uiteindelijk waren ze heel creatief toen ze me de 60 gaven met 2x XXX (= 2x 30).

Publicatiedatum: 10 november 2021