Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
LO&SPORT TOURSPEL 2023
Door: Paul Lindeboom

De laatste voorbereidingskoersen (Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland) zijn in volle gang, de zomerse dagen zijn niet meer op een hand te tellen en het mediacircus met bespiegelingen over de komende Tour begint al flink op stoom te komen. Dan daalt het besef dat het LO&Sport Tourspel ook niet lang meer op zich laat wachten.

Interview met een Nederlandse profwielrenner
Tot nu toe kwam ik met persoonlijk getinte openingsartikel om dit spel te promoten, maar zoveel heb ik nou ook weer niet in het hooggebergte gebivakkeerd, dus een beetje door de ideeën heen. Maar kijk, de oud-militair Bart Lemmen - hij maakte ook jarenlang deel uit van de militaire wielerselectie en werd ook al eens militair kampioen - heeft zijn DT ingeruild voor een tricot van een profploeg en fietst inmiddels doodleuk naast vedetten als Pogacar, Vingegaard, Van der Poel en Van Aert. Dus de informatie uit het hart van het wielerpeloton ligt voor het oprapen. 

Ik benaderde onze LO&Sport-collega Luuk Nissen, voormalig wielercollega van Bart Lemmen, en kwam met Luuk overeen dat hij een interview met Bart zou houden en daardoor kun je hier alvast in de juiste mindset voor het Tourspel raken.

Aanmelden LO&Sport Tourspel
Als je daarvan bekomen bent, kun je hier de aanmelding op het LO&Sport Tourspel gaan verrichten. Je hoeft nog niet direct je renners te selecteren, maar door nu al aan te melden ga je ook tijdig de herinneringen ontvangen om vóór zaterdag 01 juli 12:00 de 12 renners aan te vinken die de hele maand juli gaan zorgen dat je in de ban raakt en blijft van het grootste sportspektakel op de twee dunne bandjes. En wie weet wordt jij wel de opvolger van Inge Berents-Konijnenberg (solo dames), Joris Drent (solo mannen) of de LO&Sportgroep RVS (bokaal voor de in totaal 3 best scorende solisten van 1 sportgroep).
Niet veel verstand van wielrennen: er is ook 1 prijs op verloting, dus iedereen kan winnen. De prijzen in natura worden binnenkort gekozen.


TUSSENSTAND OP DE EERSTE RUSTDAG

Onze befaamde sportgroep uit het Zuiden des lands, die inmiddels de Wisselbokaal al vier keer gewonnen heeft, zal de ontwikkelingen in deze jaargang 2023 met lede ogen aanschouwen. Beetje vergelijkbaar met INEOS, voorheen Sky, die de Tour jarenlang domineerde met overwinningen van Wiggins, Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal en nu moet toezien hoe Jumbo en Pogacar de dienst uitmaken.

De namen die in de eerste week in de etappe-uitslagen bovenaan prijkten – Jurjen Blokzijl (3x) / Roy Sterling / Ivan Smid / Ruud Lenferink hebben allen een werkplek (of in het verleden) in het Noorden en Oosten van het land. Freek Vermulst, vorig jaar tweede en dus hoofdverantwoordelijke voor de RVS-overwinning 2022, is het enige lichtpuntje met een gedeelde eerste plaats in de eerste etappe.
Vreemd genoeg zien we Jurjen met 3 overwinningen in een etappe niet terug in de hogere regionen van het klassement. Zijn overwinningen kwamen dus tot stand na een massasprint.


Maar ondanks dat de top-10 in het klassement op de eerste rustdag gedomineerd wordt door Rene van Oost (JPK Havelte), Ivan Smid (JWF Assen), Roy Sterling (PMK Wezep) en Bjorn van Tilborgh (LTK ’t Harde) is het toch weer Oirschot dat in de strijd om de Wisselbokaal de eerste plek inneemt….. maar dan wel de buren van de RVS….. want de LO&Sportgroep Strijpse Kampen (SK), die werkelijk met de complete sportgroep deelneemt, heeft de strijd tegen de grote jongens serieus opgepakt.
Getalsmatig moeten zij het op papier afleggen tegen de Staf, de GSK uit Ermelo en de JPK en RVS als brigadesportgroepen, maar vormen zij in de praktijk de meest hechte eenheid.


Het zal dan ook geen verrassing wekken dat Caroline Remmen, ook werkzaam op de SK, nadat in de eerste dagen Monique Smit en Lieske Dekkers het hoogst scoorden, momenteel in het damesklassement bovenaan staat. Het ongeluk wordt door de SK zelfs getart, want door een gedeelde twaalfde plaats in het klassement wordt zelfs het getal 13 keurig ontweken.

In het verslag van volgende week maandag worden de prijzen (eentje voor de hoogst scorende man en vrouw, en eentje voor de verloting) bekend gemaakt.

Publicatiedatum: 10 juli 2023

 

 

TUSSENSTAND OP DE TWEEDE RUSTDAG

 

Bjorn van Tilborgh (LTK 't Harde)

Werd de ranglijst vorige week fier nog aangevoerd door het kleine broertje van de RVS, de LO&Sportgroep Strijpse Kampen, het is na de eerste bergetappes in de Alpen ineens anders. En daar is feitelijk Bjorn van Tilborgh in zijn eentje verantwoordelijk voor, want met zijn keuze voor INEOS-talent Carlos Rodriguez, die onverwacht een van de sterkste klimmers is en met stip gestegen is naar de derde podiumplek, heeft Bjorn ineens een gapend gat geslagen met de concurrentie die het OTCRIJ traint.

De 65 punten voorsprong die hij heeft genomen op runner-up Thomas van de Geer is ook bijna het verschil in de nieuwe tussenstand. Die echter Adam Yates in zijn lijst heeft staan, en die maakt ook een ijzersterke indruk. De derde week gaat de doorslag geven in de strijd tussen de LTK en de SK. Waarbij een aantal andere sportgroepen ook zeker nog niet kansloos is!

Bijna hetzelfde patroon zien we in de strijd bij de dames. Caroline Remmen staat bijna 40 punten voor op Lieske Dekkers en Monique Smit, die beide Simon Yates in hun lijst hebben opgenomen. Die de eerste week bijna een etappe won maar uitgerekend van zijn tweelingbroer verloor. Een sterke indruk maakte, maar de laatste 2 etappes de rol met de kopgroep telkens moet lossen. Wat we echter ook kunnen zeggen over Thomas Pidcock en Jai Hindley, dus Caroline is de zege nog allerminst zeker.

Alle hierboven genoemde strijders maken solo kans op het boek 'Het PLAN' dat de metamorfose van de af en toe redelijk presterende wielerploeg Rabobank naar het uiterst succesvolle en bijna dominante Jumbo Visma doormaakte.
In de drie jaar voorafgaand aan de Tourwinst verbleef schrijver Nando Boers dicht bij Team Jumbo-Visma. Hij mocht als fly-on-the-wall overal bij aanwezig zijn en zag zo van nabij hoe de tactische raceplannen van de wielerploeg werden gevormd en uitgevoerd. Boers sprak in die drie jaar de renners en coaches veelvuldig tijdens wedstrijden en trainingskampen. Hij keek rond bij windtunneltesten en luisterde mee met online-vergaderingen waarin coaches en wetenschappers discussieerden over tactiek, teamgeest, voeding, trainingsmethodes en talentontwikkeling. Ook mocht hij aanschuiven bij meetings waar de vooruitgang en de worstelingen van toprenners als Primož Roglic, Tom Dumoulin, Wout van Aert, Steven Kruijswijk en Jonas Vingegaard werden besproken.

Publicatiedatum: 17 juli 2023


EINDSTAND IN PARIJS

Door vakantieperikelen kon de prijsuitreiking pas een paar weken na afloop van de Tour plaatsvinden. De individuele winnaars (Bjorn van Tilborgh bij de mannen en overall, Lieske Dekkers bij de dames op echt de allerlaatste dag) hadden eerder al wel het boek van Jumbo Visma thuis gestuurd gekregen.
Nadat het de eerste 2 weken reuze spannend was geweest tussen de sportgroepen Strijpse Kampen en de Lkol Tonnetkazerne, wisten de mannen uit 't Harde op het eind toch een fikse voorsprong van 250 punten te veroveren op de ploeg uit Oirschot, die wel mooi de grote broer en veelwinnaars van de RVS wisten te kloppen, wat een vermeldenswaardige prestatie is.
De voor het veroveren van de Wisselbokaal 'verantwoordelijken' waren Bjorn van Tilborgh, Kees Visserman en Mark Ekkel, die op de onderstaande foto ontbreekt. Als je hier klikt, kun je de eindstand voor de Wisselbokaal downloaden. Van de eindstand van de individuele strijd zie je rechts hieronder de eerste 25 van de 106 deelnemers in beeld en uiteraard de trotse winnaars van de bokaal.

Publicatiedatum: 28 augustus 2023