Op maandag 07 juli nam Ron Kaag ‘eindelijk’ afscheid van de LO&Sportorganisatie. Liefst 46 jaar defensie (lichting 79-1) en 39 jaar LO&Sport zitten er dan op, de laatste 5 jaar daarvan diende Ron als burger in het platform Werken Op Hoogte. Vijf jaar geleden was het corona en kon zijn FLO-receptie geen doorgang vinden maar ontving hij van Herman den Uil namens alle logistiek medewerkers wel een plaquette. Afgelopen maandag geen uitgebreide receptie maar H-KCEN Henri van der Linde sprak in de koffiekamer toch een paar mooie woorden, en maatje Peter Crooymans deed dat wat uitgebreider. In die praatjes werden een aantal opmerkelijk zaken benoemd die we hieronder uitdiepen.
Ron als LO&Sportinstructeur richting kliminstructeur
Eerst diende Ron 4 jaar bij de artillerie, daarna startte hij in 1985 de sportopleiding op het OCLO in Ossendrecht. Zijn mentor was Rob Hellendoorn, in de D-F klas zat hij met mede-cursisten Johan Bouman, Rene van Stokkem, Berry Bodelier, Berry van Moorsel, Emiel Klaassen en Dirk de Fokkert.
“Mijn eerste functie als militair sportinstructeur was op de KMA: Gerard van Dongen, Henny Huijbregts, Ad Mol, Jan Nagelkerke, Ton Carton (kende ik ook van het voetballen, hij tipte mij om sportinstructeur te worden). Voor mijn doen oude mannen.
Daar in aanraking gekomen met klimmen. Elke KMA-lichting volgde een Grens Verleggende Activiteit, was voor ons in Vogelsang. Merkte dat ik klimmen leuk vond, en daarna de opleidingen ingegaan, op het KCT. De opleiding tot IKT werd gegeven door Piet Paul, de Cordelet Vert door Gert Borneman. Ik werkte in die periode op de KWK sportgroep als SM, de huidige Chef Staf Hein van der Made was een van de instructeurs in mijn cluster
Ik hoorde dat er een plek vrij kwam in de KIG (Klim Instructie Groep) op het OCLO in Ossendrecht. Gesolliciteerd, was niet de meest geschikte maar wel de enige beschikbare SM.”
Eerste Nederlandse Cordelet Rouge
De opleidingen voor Rouge waren in België (Paracommando centrum in Marche et Les Dames, de opleiding werd toen naar het KIG overgeheveld voor de Nederlanders. De eerste cursusleider Gert Borneman, samen met Joep van Renswouw.
“Het was een hele zware opleiding. Het mocht niet minder zijn dan die van de Belgische opleiding bij de paracommando’s, de opleiding werd met argusogen bekeken. Bert Wennekes, Peter Crooymans, Frans Krechting, Jan Joosen, Gerrit Pasman, William Frieling en Jo in ’t Velde (KMAR) zaten er in die eerste opleiding bij. Wel zwaar maar ook ontzettend veel geleerd. Gerrit, Jan, Jo, Peter en ik waren de enige die het koord toen als eerste haalden.
Na het behalen van het rode koord ben ik in de KIG gekomen, en dat werd later KIOG (O van Outdoor).
Bij de daaropvolgende reorganisatie waarbij het OCLO werd omgevormd tot de LOSS in Amersfoort, heb ik niet gesolliciteerd omdat de samenstelling van het nieuwe KIOG mij niet helemaal aanstond. Ging liever terug naar de KMA ( samen met Joep van Renswouw ), omdat de eindoefening ook veel hoogtewerk bevatte en Leo Sannen en Lion de Frel daar inmiddels ook als rouge werkzaam waren. We konden ons volledig uitleven op het gebied van WOH, het waren mooie eindoefeningen.
In 1999 ben ik als opvolger van Gert Borneman toch naar de LOSS gegaan, als docent/cursusleider klimopleidingen met als nevenfunctie KwaliteitsBewaker RK/WOH.”
“Na het ongeval met Arno Budel stelde Rob Zimmermann dat een vergelijkbaar ongeval niet meer mocht gebeuren en werd, omdat dit niet te combineren viel met de hoofdtaak van cursusleider, de nevenfunctie KwaliteitsBewaker een zelfstandige functie. In 2007 was ik de eerste officiele KB’er en heb daarvoor de gehele functie-inhoud beschreven. Werd uiteindelijk een uitloopfunctie eerste-luitenant na een dertiende voorstel tot functieherwaardering (geschreven samen met Wim Roest).”
In de tijd van de functie van KwaliteitsBewaker zag ik Ron twee keer in de week zaalvoetballen met een deel van de Staf. O.a. Ad Derksen, Hans van der Held, Nico Spreij, Jozef Latumahina, Ruud Kruizinga, etc. waren toen ook standaard van de partij.
“Ja, dat ging er op! Fanatieke pot voetbal, maar ook echt leuk.
In de betaalde jeugd heb ik bij NAC gevoetbald, dus kon wel wat met de bal. Door de militaire besognes, ik was toen 17, niet echt verder gegaan met veldvoetbal. Maar door die zaalvoetbalpotjes kwam Nico Spreij (die was bondscoach Futsal) met het voorstel dat ik voor de KNVB wel de opleiding voor zaalvoetbalcoach zou kunnen doceren . Door het scheuren van kruisbanden met het voetbal niet echt verder gegaan. En zat ook al in de klimwereld, en dat was belastend genoeg om te specialiseren.”
Via de Mont Blanc met een flinke omweg naar Bad Reichenhall
In 2006 beklom Ron de Mont Blanc en schreef hierover een verslag in de Zandloper. Dat (nog eens) lezen door op de onderstaande foto te klikken).
“Ik was in 2007 nu wel de meest geschikte persoon voor de functie in Bad Reichenhall maar was nog geen kapitein. Dus eerst de functie van Cdt in Vught (BRK) gedraaid en aansluitend ook nog de RVS gedaan. Als kapitein kon ik toen naar Bad Reichenhall, als opvolger weer van Gert Borneman.
Van 2012 t/m 2015 daar werkzaam geweest. Prachtige tijd, weer iets heel anders, echt bergachtig terrein en veel verantwoordelijkheden. Voelde mij daar als een koning op een eiland, door de afstand met de Staf.
Ik vond overigens dat daar ook een adjudant O&T moest zitten, niet alleen maar )hoofd)instructeurs. Zodoende kon Edje Janssens daar adjudant O&T worden.
Aansluitend toch ook best nog een mooie tijd gehad in mijn functie als Kap Mat/Infra, waar ik eerst niet heel veel zin in had. Wilde liever C-LO&Sportschool worden, maar dat bleek niet haalbaar. Vanwege de vele materialen die nodig zijn bij het klimmen, kon ik daar bij Mat/Infra nog wel wat betekenen en had veel contact met toenmalig KB Ton Wessel. Omdat Ton in zijn laatste jaar naar de Genie ging, heb ik die functie wederom bekleed maar dan als burger. Wel met de voorwaarde dat Peter Crooymans er bij bleef als ondersteuning, zodat we de klus met zijn tweeën konden gaan draaien.”
SME Werken Op Hoogte
“Peter en ik zijn gestart met het uitschrijven van Kwalificatie Behoeften (KB) voor de WOH opleidingen waar we veel steun hebben gekregen van o.a. Evelien Kroot (BOTO). Er werden goede vragen gesteld en duidelijkheid gecreëerd in formats voor de KB’n, gevolgd door een verbeterde versie van de handleidingen WOH.
In 2020/2021 is er de omscholing van nieuwe systemen en procedures WOH gestart. Er was ook nog flink wat frictie c.q. een strijd met JKCMOX en vervolgens door COVID geen WOH activiteiten, wat enerzijds een probleem voor de specialisten was waardoor ze minder getraind bleven in hun werkzaamheden, anderzijds leverde dat voor ons binnen het KC wat meer tijd om zaken op orde te brengen. In die periode hebben we in opdracht van C-LO&S prioriteit gegeven aan audits met verslaglegging om de veiligheid te borgen. Aansluitend het uitwerken van Risicoanalyse / RI&E van activiteiten in Bad Reichenhall en Lofer. Het afgelopen jaar kregen we Muuk als ondersteuning op KC, dat is top en werkt erg prettig. Duidelijke versterking van ons team. Het werkveld WOH staat nu goed in de stijgers zodat het nu een mooi en goed moment is om te stoppen en het stokje weer door te geven aan de opvolgers.”
Publicatiedatum: 16 juli 2025