Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

JOHN SOEKHRADJ
DE BEUL VAN KONINGSBRUGGE

Door Paul Lindeboom
Sterkste man van het KCT: John Soekhradj (in actie tijdens de Dienstvakdag 2010)

John Soekhradj sloot op 31 augustus 2017 voor het laatst een kazernepoort en was op dat moment 25 jaar bij defensie werkzaam geweest, waarvan 6 jaar bij het Korps Mariniers en daarna 19 jaar bij het Korps Commandotroepen. Tijdens die lange periode in Roosendaal werkte John, in de periode dat Lion de Frel commandant was, van 2008 t/m 2011 een functietermijn als LO&Sportinstructeur. Belangrijkste ervaring waren echter de drie jaren daarvoor, toen was John instructeur van de Elementaire Commando opleiding (ECO). De functie die er mede voor zorgde dat hij gevraagd werd voor het zeer succesvolle tv-programma Kamp van Koningsbrugge, dat een inkijkje geeft in de voorselectie om toegelaten te worden tot de commando-opleiding.
Eerder op de website al vele reacties van voormalige EVN-sportinstructeurs, nu dan een interview met de volgens René van Berlo sterkste man van het KCT!

De proeven die de 15 mannen/vrouwen in de AVRO/TROS tv-serie Kamp van Koningsbrugge (elke zaterdagavond om 20:30 uur op NPO1) moeten ondergaan, is dat ook de standaard voor degenen die solliciteren bij het Korps Commando Troepen en daarvoor getest worden? En vind je het een goede zaak om de wijze van sollicitanten af te testen door het KCT op deze manier in beeld te brengen?
Een aantal proeven komen sterk overeen met de proeven die het bij het KCT worden gebruikt om de cursisten te testen. Deze testen komen vooral tijdens de Kennismakingsdagen aan de orde. Het is moeilijk om een opleiding van 1,5 jaar in 8 dagen te stoppen. Ik denk dat het een goede zaak is het KCT op o.a. deze wijze in beeld wordt gebracht. Het gaat niet zozeer om de testen maar om wat er tijdens de testen naar boven wordt gehaald, zodat het voor de kijker duidelijk wordt wat er van iemand wordt verwacht die bij het KCT werkt. 

John & Jeroen van Koningsbrugge


Hoe en wanneer hoorde je dat dit programma voor op TV gemaakt zou worden en had je toen het idee dat dit goede promo zou kunnen worden of zag je dat niet zo zitten? (Mede doordat je dan als commando op TV zou gaan komen.) Heb je de afgelopen weken al reacties vanuit directe collega’s vernomen?
Een aantal maanden voor de opnamen werd me gevraagd of ik interesse had om deel te nemen aan het programma. Ik wist dat ik in beeld zou komen maar ik en de andere instructeurs werken niet meer bij Defensie dus dat zou geen probleem opleveren. Direct tijdens de eerste uitzending stroomde de telefoon al vol met positieve reacties.

Hebben jullie speciale voorbereidingen gedaan voor dit programma? Of een andere rolverdeling afgesproken dan dagelijks gebruik?
Er is heel veel voorbereiding geweest aan het programma. Dit omdat het een combinatie zou zijn van entertainment (televisie) maar ook een goed beeld creëren van het KCT. V.w.b. de rolverdeling komt het redelijk overeen met de werkelijkheid. Er zijn altijd een aantal hoofdinstructeurs die hoofdverantwoordelijk zijn voor het met succes begeleiden van de cursisten en er zijn altijd een aantal hulpinstructeurs.

Op het dat ik je deze vraag stel, is de eerste aflevering net geweest. Wat dacht je zelf toen je de 15 kandidaten aan zag komen? ‘Die redden het allemaal niet’ of ‘daar zitten misschien wel een paar goeie koppen tussen’?
Aangezien ik zelf ECO instructeur ben geweest, was het alsof ik nog steeds instructeur was en op het moment dat de cursisten aan kwamen lopen dan maak je meteen al een verdeling. Of het terecht is of niet, je doet dat gewoon. Een gezicht zegt natuurlijk nog niets maar na het ‘instructeurs uurtje’ kom je al een heel eind maar ook dan kan je je weleens vergissen. 


We zagen jou in die eerste aflevering vooral in beeld bij het kuilen graven. Zelf kreeg ik het beeld dat de kandidaten daar echt wel alles gaven om het in de gekregen tijd te fiksen, en dat het bij een zeperd de tweede poging dan zeker niet meer zou gaan lukken. Toch hoorde ik in het commentaar dat jullie daar een ander gedrag naar boven wilden halen. Hoe voel jij je zelf bij het afwijzen van iemand die je echt wel zijn best heb zien doen?
Ten eerste is de test v.w.b. het graven voor heel veel personen gewoon te halen. Het feit is dat velen de mindset (nog) niet hebben om de opdracht te willen behalen. Het gaat er vooral om dat het karakter van de cursisten naar boven komt. De opdrachten van het KCT liegen er dan ook niet om. Ook wordt er gekeken naar hoe ze omgaan met het feit dat ze, terwijl ze hun best hebben gedaan, misschien een negatief oordeel krijgen over de wijze waarop ze de opdracht hebben uitgevoerd of het resultaat van de opdracht. Het zijn allemaal opstapelingen van flink actief zijn, omgaan met teleurstellingen, slaapdeprivatie en onzekerheid dat het de cursisten moeilijk maakt om het einde te behalen.

Hoe vond je het om aan een TV-programma deel te nemen? Ben je op een of andere manier nog “geregisseerd”?
Een superleuke en geweldige ervaring! Er is nog wel van tevoren gekeken naar hoe we zullen overkomen op de televisie.
Het mooie aan dit programma was dat we alles zelf hebben bedacht. De televisiemakers wisten niet wat wij precies voor werk deden dus we hebben afgesproken dat we ons ding doen en zij zouden dan de mooiste beelden eruit gebruiken. Het is anders dan een echte serie waarbij je scripts hebt die je moet volgen. Wij hebben gewoon gezegd hoe we de dag wilden vullen en de televisiemakers hebben het aangegeven als we cameratechnisch op een andere plek moesten staan. Het was ook geen probleem om voor de camera te praten omdat we geen tekst hadden maar gewoon 'ons ding' moesten doen.

Hoe zijn ze met je in contact getreden voor deelname aan Kamp van Koningsbrugge, omdat je dus niet meer bij het KCT werkte? Was dat de reden dat je gevraagd bent, omdat ze geen actieve KCT-ers in beeld wilden brengen?
Omdat ik niet meer bij het KCT werk en dus niet meer operationeel ben, mag ik gewoon in beeld komen. Bovendien had het KCT het te druk en konden ze niet de mensen leveren om hieraan deel te nemen. Het is een klein wereldje dus ik ben gevraagd door Ray Klaassen, een van de hoofdinstructeurs die een team wilde samenstellen dat goed met elkaar overweg kon.

Ervaar je al iets van het fenomeen Bekende Nederlander als je buiten loopt?
Niet als ik gewoon buiten loop, hoor. Maar er zijn wel heel veel mensen die ik ken die me hebben gecontacteerd met (gelukkig) positieve berichten.

  • DSC_9582
  • John fitness
  • sportdag 2010 (47)
  • kamp_van_koningsbrugge_dai-jeroen-ray__1__cdn_header-1602847396
  • 29644462291_57c0ea06cf_o


Moest je tijdens de opnamen ook wel eens terugdenken aan je eigen ECO, en heb jij zelf ook dichtbij een knakmoment gezeten?
Soms heel even maar eigenlijk is het niet echt te vergelijken met een echte ECO. Sommige onderdelen komen natuurlijk terug maar het feit dat je weet dat je (in mijn ECO opleiding) 8 weken doorgaat is toch anders dan dat je weet dat je na 2 weken alweer naar huis gaat. Dat neemt niet weg dat de ‘burgers’ misschien wel het gevoel hadden dat ze al weken aan het programma meededen.

N.a.v. de 4e aflevering van afgelopen zaterdag 21 nov. de allerlaatste vraag: hebben jullie (als instructeursgroep) vooraf protocollen afgesproken om continue de deelnemers in de gaten te houden zichzelf niet over het randje te werken?
Moeten instructeurs altijd doen en wij hebben dat dus ook gedaan.

Publicatiedatum : 24 november 2020

Naschrift van de redactie:
John Soekhradj is momenteel in
een eigen bedrijf werkzaam als Personal Coach in Weert. De website Jobdefense, gespecialiseerd in het matchen van ex-militairen aan functies binnen de civiele arbeidsmarkt, nam vanwege John’s overstap een interview met hem af, dat je hier kunt nalezen.