Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
 
 
 

DE INVLOEDEN VAN MUZIEK TIJDENS HET SPORTEN

Spinning zonder muziek is ondenkbaar

In Garderen loopt er een pilot met een complete muziekinstallatie van de firma Xenox, om daarmee de complete sporthal (en straks ook de sportvelden) te voorzien van Spotify-achtige playlists. Zonder dit te weten deed redacteur Jan Kasper onderzoek naar de positieve invloeden van muziek tijdens het sporten, op verzoek van Wil Maaswinkel maar ook ingegeven door zijn activiteiten voor ASM. Het resultaat van Jan's onderzoek klinkt als muziek in de oren.


IN MEMORIAM JAN VAN HEEK

Jan van Heek was o.a. een excellent waterpolokeeper

Zonder iemand te kennen, kun je bij het lezen van een In Memoriam toch onder de indruk raken van iemands carrière en persoonlijkheid. Een treffend voorbeeld hiervan is het In Memoriam dat Henk Mijnsbergen (van de HALO) schreef over Jan van Heek, een voormalig dienstplichtig LO&Sportofficier en eveneens werkzaam op de HALO, waar vele collega's hun opleiding ondergingen.


DIENSTVAK LO&SPORT WEER EEN LKOL RIJKER

Vaandeloverdracht BIMS

Het dienstvak LO&Sport timmert in de hogere regionen flink aan de weg, want is weer een luitenant-kolonel rijker. Arnold Hofsté werd vandaag 02 augustus Hoofd van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS), nadat hij al drie jaar gefunctioneerd had als plaatstvervanger van de afzwaaiende Ard Vermeulen (KLu). Vanuit ons dienstvak gingen recent Nico Spreij en Ruben Driever Arnold voor.
Onze redacteur André Wijnberger heeft in de loop van de komende maanden een interview met Arnold , hoofdzakelijk over de activiteiten die het BIMS allemaal ontplooid.

 

EINDSTAND LO&SPORT TOURSPEL

Welke LO&Sportgroep of Stafeenheid (of toch de oudgedienden?) wint de Wisselbokaal door dit podium?

De Tour de France editie 2018 was niet zo spannend als het LO&Sport Tourspel, want in de laatste twee etappes waren er bij ons aardverschuivingen te zien, in tegenstelling tot de sportmannen op de tweewielers. Jesse van de Mijl en Rik van Geffen leken de twee grootste kandidaten voor de overwinning. In de laatste week kwam Ruud Lenferink al gestaag opzetten en Alexander Keulemans maakte het nog bonter: pas na de verwerking van de laatste klassementspunten kwam hij niet slechts de top-10 in gedenderd, maar pakte achter Ruud de tweede plek. Jesse lazerde van het podium af en Rik bleef nog net op de derde plek steken. Wat deze individuele punten voor de Wisselbokaal betekenen, kun je hier bekijken.

LEDENVERGADERING VETERANENVERENIGING EN HH REGLEMENT

Na het succes van de Veteranendag zijn de volgende hoogtepunten al weer in zicht, al moet je dan wel verder kijken dan de naderende hittegolf want op 13 september wordt er een Algemene Ledenvergadering georganiseerd. Een van de agendapunten betreft het HuisHoudelijk Reglement. Samen met de Zandloper genoeg te lezen onder de parasol.


TWEEDE TUSSENSTAND TOURSPEL

Komt Froome in de derde week weer in het vertrouwde geel, of is het geen toeval dat Geraint Thomas op deze foto op kop rijdt?

De redactie gaat drie weken op vakantie, maar niet eerder dan het presenteren van de tweede tussenstand in het Tourspel. De strijd om de Wisselbokaal is op weg naar de Pyreneeën het hevigst tussen de sportgroepen RVS en BHK. Toch is de kans dat de bokaal in de Traditiekamer gaat belanden nog groot, want de twee Stafsecties Bedrijfsplannen en OTK beloeren de twee vedetten van net zo nabij als Dumoulin naar het Sky-koppel Thomas/Froome. En ook de PMK uit Wezep is nog niet kansloos.
Als je de spanning nog aan kunt, klik dan hier.


WAT EEN ZOMER: DE NIEUWE ZANDLOPER IS UIT!

Toffe klus weer van Richard Wichhart, om exact op de valreep de zomereditie van de Zandloper aan te leveren. Bol van alle activiteiten, met de Veteranendag letterlijk voorop. Ook de Golfdag, Tourspel en Dienstvakdag passeren uiteraard de revue, alsook de columns van Jan van den Dool en zijn (nu nog) stafadjudant Fred Jansen. Die beide over ons Vakmanschap reppen. Tenslotte, naast de artikelen die de website reeds sierden, heel veel LO&Sport Kort nieuws vanaf het intranet. Hier lees je de derde editie van 2018.


LARS HOUTHUIJZEN: RUNNING UP THAT HILL

Toen Kate Bush furore maakte met haar single 'Running up that hill' was het ons nog niet duidelijk dat dit een voorbode was van een speciaal evenement. Want kort daarna gingen vanuit ons LO&Sport dienstvak Hans van Leeuwen, Alexander Keulemans en John de Graaf dan wel met de fiets meermaals de Alp d'Huez op, maar het kan in een bijprogramma inmiddels ook hardlopend. Lars Houthuijzen gaat dat volgend jaar doen en wij vroegen hem daarom in dit interview het loophemd van het hardlooplijf. Correctie: wij vroegen Lars het volleybalshirt van het spelverdelerslijf.


VIA ZADKINE VAN GROEN PAK NAAR SPORTTENUE

De vakantie nadert voor de redactie. Scholieren genieten daar inmiddels al van. Zoals studenten van het Zadkine, de onderwijsinstelling die al enige tijd een speciale band met de LO&Sportorganisatie heeft, al was het maar vanwege de docenten Martijn Merx en Ruud Bom (beide al aangemeld voor de Dienstvakdag!). Laatstgenoemde docent speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het artikel over die speciale band, die voor extra LO&Sportinstructeurs gaat zorgen. In dat artikel zal ook duidelijk worden waarom een militair in judopak aan scholieren les geeft.

EERSTE TUSSENSTAND TOURSPEL

Het mooiste sportevenement ter wereld is gelukkig weer begonnen. Waar vind je miljoenen mensen (gratis) langs de kant de sporters aanmoedigen (of dit jaar: uitfluiten)? En waar vind je een sport waar afzien bijna tot kunst verheven lijkt te zijn? De Tour de France is in de vakantie echt een mega-spektakel en het LO&Sport Tourspel is ook dit jaar dan ook een drukbezocht evenement. Waarbij we vandaag al, op verzoek, de eerste tussenstand presenteren. De strijd om de Wisselbokaal is echt in alle hevigheid losgebartsen.


EETGEDRAG TIJDENS EEN ZWARE OPLEIDING

Afvallen. Voor vele een schier onbereikbaar doel. Voor vele ook een ongewenste situatie, zeker als je in een zware opleiding ziet en naarstig op weg bent naar de eindstreep. En die niet gehaald wordt door de broodnodige energie, eiwitten, vitaminen of koolhydraten. Jeroen Lek deed onderzoek op de NLDA met Frank Hoek als begeleider. Jeroen slaagde niet slechts met een prachtig cijfer, maar stelde voor FFA ook een samenvatting op van zijn onderzoek.


GREBBEBERG MASTERS 2018

Het is inmiddels bijna een week geleden en het stof van de sportieve activiteiten op en rond de Grebbeberg zijn weer neergedaald. Aldus André Wijnberger, die niet slechts als begenadigd speaker was aangesteld maar een dubbelrol vertolkte als trainer van de Invictus ploeg, waarvan er een aantal eveneens deelnamen aan het fietsgedeelte. Reden voor André om een fraaie terugblik op te stellen. Mooi om te lezen dat valide en invalide sport in één gezamenlijk evenement kunnen integreren.


INSCHRIJVING DIENSTVAKDAG 2018 GEOPEND

Het is weer een heel fraai programma wat de organisatie van de Dienstvakdag heeft weten op te tuigen. Vele bekenden uit de sportwereld en ook bekenden vanuit het heden en verleden van de LO&Sportorganisatie presenteren een achttal workshops die een zeer informatief en uitdagend karakter hebben. Daarnaast is het omlijstende programma ook dusdanig aantrekkelijk dat het nu al een spraakmakende Dienstvakdag gaat worden, al was het maar vanwege de speciale en professionele website die hiervoor is ontworpen. Klik hier om je nader te informeren en je aan te melden.


KENNIS IS MACHT BIJ WMOC (INTERVIEW + LIVE-VERSLAGEN)

Sodeju, wat een uitdaging gaat Hennie Kennis de komende week aan! In krap een week tijd vijf keer een loopwedstrijd, waarbij onderwijl ook de oriënteringskaart en kompas goed in de gaten gehouden moeten worden. En of dat niet genoeg is, gaat er na afloop ook nog even een wedstrijdverslag opgesteld en naar Nederland verzonden worden. (Hou deze website de komende week dus extra goed in de gaten.) Voordat het zover is, gaan we hier eerst eens kijken hoe het evenement er precies uit ziet en hoe Hennie zich hierop heeft voorbereid.
Klik hier voor de pagina waar we elke wedstrijddag verslag doen. Update 12-7-2018.

VERSLAG VAN DE VETERANENDAG 2018

Indrukwekkend. Dat was toch wel het meest terugkerende woord dat uit de mond van vele tv-kijkers, toeschouwers of bijvoorbeeld de Commandant Der Strijdkrachten genoteerd kon worden als het eerste optreden van ons LO&Sport-detachement tijdens de Veteranendag ter sprake kwam. De NOS ruimde veel tijd in voor introduceren van de groep van 26 LO&Sportinstructeurs die deelnamen aan de parade in Den Haag. Waar onze reporter Oscar Prins vanuit de buik van het detachement een verslag opstelde en waarin je kunt lezen dat Missie Malieveld uitermate geslaagd was. Update 02 juli 19:10 uur: een samenvatting van de NOS-uitzending is toegevoegd.


MET GERT BORNEMAN EN JAN JOOSEN TERUG NAAR ALP D'HUEZ

Jan Joosen (in rood/wit)

Hé, daar zien we Jan Joosen, onze Leefstijlcoach,  weer op de fiets. Zijn naam prijkt nog niet tussen de 55 andere namen van deelnemers aan het LO&Sport Tourspel, maar desondanks speelt hij samen met Gert Borneman wel een belangrijke bijrol in een promo-artikel voor het Tourspel, waarbij Paul in zijn herinneringen terug gaat naar de Alp d'Huez, die berg van de buitencategorie die in de twaalfde etappe van de komende Tour de France ook al een belangrijke bijrol zal gaan spelen.
Overigens, tot komende zaterdag 07 juli 12:00 uur kun je hier je inschrijving regelen en twaalf renners opstellen en strijden voor aquarellen van Jos Antens of de Wisselbokaal.


VIRTUEEL FIETSEN MET VIC VASTLOPER

Het is inmiddels al jaren een innovatief fenomeen: fietsen in een virtuele wereld. De beelden worden steeds meer levensecht, wat in ieder geval wel opgaat voor het zweet op je rug en onder je oksels en fiets. In de dertiende column van Leo Losloper is zijn voormalige hoofdinstructeur er stevig los op: virtual sport reality.


FEESTELIJKE LO&SPORT GOLFDAG

Het is nu al een voortreffelijk zonnig jaar, terwijl de echte zomer zelfs nog moet beginnen. Met al dat mooie weer wat nog voor de deur staat moet er natuurlijk ook wat aandacht besteed worden aan de LO&Sport Golfdag. Het eerste lustrum van deze Golfdag wordt gehouden op 31 augustus. In deze aankondiging vind je alle informatie voor een mooie sportieve dag.


DE PEN VAN DENNIS GORREE

De Pen blijkt eens te meer een bijzondere rubriek, want diepgang in bijna alle afleveringen is zo'n beetje de rode draad die er nu al meer dan twee jaar doorheen loopt. Na diverse omzwervingen zijn we nu aanbeland in een bijzondere familie, want na Jaco Bras (27) en Jasper Schout (28) is de bloedband nagenoeg compleet als in de 29e aflevering Dennis Gorree de Pen ter hand neemt. En dat doet hij met verve en doorloopt vanaf zijn stage tot aan zijn TGTF-aanstelling alle facetten van zijn LO&Sportleven. Een bijzondere loopbaan, zoals je hier kunt lezen. 


HOCKEYONTWIKKELINGEN BEKEKEN DOOR SIBYL GASSNER

Sibyl Gassner

De Sportcommissie blijft nieuwe impulsen geven aan de Sportkalender. Na vorig jaar een OMK Crossfit georganiseerd te hebben in Dongen, lanceerden Roel en Rene recent een oproep voor een hockey-kampioenschap. De redactie omarmt deze positieve ontwikkelingen en nam contact op met voormalig redactieraadlid Sibyl Gassner. Als iemand in staat is om de hockeysport wereldwijd te promoten, dan is Sibyl dat wel. Klik hier voor het interview met onze immer goedlachse oud-sportinstructeur.


BEDANKKAART FAMILIE JACK WOUTERS

Treffende foto van Jack als eeb super betrokken atletiekcoach.

Hanneke Wouters stuurde op 14 juni redactielid Wil Maaswinkel mede namens haar kinderen het volgende bericht: “Lieve familie en vrienden, afgelopen zaterdag hebben we op een indrukwekkende manier afscheid genomen van Jack. Dat Jack voor veel mensen iets betekende wisten we wel, maar de grote opkomst bij het afscheid en alle hartverwarmende woorden op kaarten, in mailtjes, op Facebook, in brieven en tijdens (telefoon)gesprekken heeft ons overweldigd. Jammer genoeg heb ik door de enorme drukte bij zijn afscheid niet iedereen kunnen spreken die aanwezig was. Hierbij willen wij dan ook iedereen bedanken voor alle aandacht op welke manier dan ook. We hebben het als enorme steun ervaren.” Klik hier voor het bekijken van de mooie bedankkaart.

AFSCHEID VAN JAN BULT EN HANS VAN DER KAADEN

Jan Bult en zijn vrouw Carin worden warm toegesproken door C-LO&Sport.

In een tijdsbestek van amper twee weken moesten we helaas afscheid nemen van twee topcollega's. Geen toeval dat bij beide recepties de zon uitbundig scheen... Begin juni was het Jan Bult die in 't Harde bedankt werd door Jan van den Dool. Zijn broer en twee zonen gingen Jan's eigen mooie woorden vooraf, waarin het noordelijke dialect hoogtij vierde. Het winnen van een gigantisch aantal CLAS-bokalen werd meerdere keren gememoreerd. Vorige week was het de beurt aan Hans van der Kaaden die in Roosendaal uitgezwaaid werd. Volgende maand kun je Hans' speech incl. een grote hoeveelheid foto's uit de oude doos op deze website terugkijken. De drie dochters van Hans hadden overigens een bijzonder professioneel 'Hart van Nederland' filmpje in elkaar gezet.

WK VOETBAL BELICHT DOOR ANTHONY SCHEEPERS

Scheep met UDI

De eerste groepswedstrijden van het WK Voetbal in Rusland zijn inmiddels gespeeld. Een zinvolle voorspelling over de grootste kanshebbers win je over het algemeen in bij de echte kenners. Zoals Anthony Scheepers, die op het bijna hoogste niveau gespeeld heeft en al eens in een bekerwedstrijd tegenover Ajax stond. Lees hier een vooruitblik op het Wk en een terugblik op zijn eigen voetbalcarrière.


WK VOETBAL BELICHT VIA DE CARRIERE VAN HENK BUIMER

De ontknoping van de strijd om het kampioenschap in de Jupiler League was dit jaar spannender dan die van de Eredivisie. Daarnaast versloegen de 'eenvoudige' periodekampioenen de twee roemruchte clubs uit de allerhoogste klasse van onze landelijke voetbalcompetitie. Kortom, in de voormalige Eerste Divisie kunnen ze er wat van. Een van onze collega's die vroeger furore maakte op dat niveau is Henk Buimer (FC Zwolle) en werd door de redactie benaderd om hier zijn licht te laten schijnen op het naderende WK Voetbal.


NADERE INFO OVER DE DIENSTVAKDAG 2018

Achter de schermen wordt er in de sportburelen van de Bernhardkazerne in Amersfoort druk gewerkt aan het definitieve programma van de komende Dienstvakdag. Inmiddels staat het format al in de steigers, wat reden is voor de commandant van de LO&Sportgroep BHK om alvast een tipje van de sluier op te lichten, voordat over twee weken de website gelanceerd wordt. Klik hier om nu al dolenthousiast te raken en de datum van 13 september rood te omcirkelen in de agenda.

SWIM TO FIGHT CANCER

Een enthousiaste militair benaderde de LO&Sportorganisatie om een evenement waarin hij (in Apeldoorn) betrokken is te promoten. Buiten zwemmen in de zomer staat dit moment al erg in de picture door de anti-kankeractiviteiten van Maarten van der Weijden (die benaderd is voor de DVD2018!), maar behalve in augustus in Friesland tijdens de Elfstedentocht kun je bij de Swim to Fight Cancer actie op 16 september zwemmen in de elf steden Apeldoorn, Doetinchem, Hoorn, Eindhoven, Giethoorn, Tilburg, Maastricht, Stichtse Vecht, Nijmegen, Hollands Kroon en Dordrecht.

COLUMN LEO LOSLOPER OVER DE UITVINDER VAN DE LLDZP

Atleten worden door Jack op weg gestuurd voor een Lange Langzame Duurloop Zonder Poespas.

De uitvaartreceptie van Jack Wouters was volgens bijwoners een mooi, luchtig en door het aantal sprekers lang afscheid. De aula puilde uit. Naast familie en bekenden, veel jonge atleten die deel uitmaken van het talentontwikkelingsprogramma (MWB) Midden West Brabant, waar Jack trainer van was. Militaire collega’s vanuit zijn eerste opleiding en collega’s van onze eigen organisatie keurig representatief in uniform en een aantal oudgedienden. Vooral de manier waarop Jack’s zoon en dochter, in hun toespraak (samen) terugkeken en wij mee konden kijken op hoe hun vader was en wat hij voor hun, hun moeder en de kleinkinderen heeft betekent was lovend, grappig en warm. De sfeer was (Brabants) gemoedelijk. Vermoedelijk in deze sfeer schreef Leo Losloper een eervolle column gewijd aan Jack.

DE STAND VAN ZAKEN EN HOE GAAN WE VERDER MET INNOVEREN

Rhino Performance platform

Het innovatieproces binnen de LO&Sportorganisatie vordert met flinke stappen. Toch is het voor Jan van den Dool zaak om even stil te staan en om zich heen te kijken en te luisteren hoe het nog sneller kan of waar het afgeremd moet worden. Een artikel waarin Jan ook zijn visie geeft hoe verder te gaan met het veranderingsproces. Klik hier voor de stand van zaken rondom het Professioneel Trainen.


IN MEMORIAM: JACK WOUTERS (INCL. UPDATE 6 JUNI)

Het is een droevige week, waarin na Pierre Keunen ook Jack Wouters het leven heeft gelaten. Fred Jansen schreef een In Memoriam, dat je hier kunt lezen.
Update 6 juni: de LO&Sportorganisatie heeft de rouwkaart ontvangen. Hierover lees je hier.


IN DE OVERGANG VAN BOKSEN NAAR VOETBALLEN MET PATRICK

In een FB-reactie op de publicatie van het laatste boksartikel met Hans van der Kaaden en Ger van den Berg verzuchtte Patrick de Ronde: "had graag een uurtje met Hans en Ger willen trainen, helaas nooit van gekomen". Om dat gemis te compenseren volgt er nu een overgangsartikel van de boksserie naar een korte WK-Voetbal-serie. Bij toeval is Patrick actief in beide sporten, waardoor een interview met deze oud-collega op een gepaster moment ondenkbaar is. Op de nevenstaande groepsfoto staat Patrick tweede van rechts temidden van vooral zuidelijke sportcollega's.

BOKSHISTORIE LANDMACHT: GER VD BERG/HANS VD KAADEN

Hans van der Kaaden ontwijkt een frontale aanval van Jan Maree.

Helaas, dit is al het slot van een leuke en informatieve serie geschiedenisles. Een tot nu toe erg goed gelezen serie, waarin we via Muhammad Ali aanbeland zijn bij twee zuidelijke LO&Sport-boksers. Limburger en oud-collega Ger van den Berg bleek namelijk wedstrijdbokser te zijn geweest voordat hij triomfen vierde in het basketbal. Brabander (maar geboren Rotterdammer) Hans van der Kaaden is nog exact 1 week in actieve dienst maar was in het begin als sportinstructeur op het OCLO de bokstrainer van Ger. Klik hier voor deel 3 van de Militaire Boksgeschiedenis.

BIER ALS HERSTELMIDDEL

Een bierhardloopwedstrijd: al volledig hersteld aan de finish komen?

Het is broerierig weer. Dorstig weer. Zeker na het jezelf in het zweet sporten is er voor velen maar een remedie om de dorst te lessen: een biertje! Hier lees je of je bier, omdat water tenslotte een basisingrediënt is, ook als hersteldrank mag betitelen.


OVERLIJDEN PIERRE KEUNEN

Op zondag 27 mei bereikte de redactie via Wil Philippen het bericht van het overlijden van Pierre Keunen. Géne Savelkoul, de voormalige rayoncommandant Limburg, schreef hier een mooi In Memoriam.


HET LO&SPORT TOURSPEL IS GEOPEND

De kruitdampen in de Giro zijn nog niet eens opgetrokken, en de Tour de France steekt zijn mediatentakels al in vele digitale kanalen. In een beetje sportief bedrijf is het wekenlang het gesprek van de ochtend, en bij een uniek bedrijf als de LO&Sportorganisatie (want ook oud-collega's en oudgedienden strijden mee) ontbreekt een Tourspel uiteraard niet. Door het WK Voetbal is de start een weekje later, maar vanaf nu kun je je al aanmelden. Eerst even hier inlezen en dan direct meedoen!


INTERVIEW MET LEEFSTIJLCOACH JAN JOOSEN

Jan Joosen was al van vele markten thuis. Was al hoofdinstructeur bij de luchtmobiele sportgroep op de Oranjekazerne, cursusleider op de LO&Sportschool, Your Personal Trainer, Stafadjudant, Testleider bij het TGTF (huidige functie) en nu ook de eerste Leefstijlcoach binnen onze organisatie. Over deze opleiding en de toekomstperspectieven lees je alles in dit interessante interview.


HARALD KRAAIJ AANGESTELD ALS INNOVATIEMANAGER

Harald Kraaij (derde van links) heeft al meerdere innovatieprojecten (be)geleid.

En weer is er een klasbak de organisatie ingestroomd. En een hele bijzondere, op meerdere vlakken, want Harald Kraaij is én wereldkampioen én gaat het innovatieproces van het Professioneel Trainen ondersteunen. Met een mooie functiebenaming: Innovatiemanager. Een interview om Harald aan de collega's voor te stellen wordt voorafgegaan door een voorwoord van Jan van den Dool, zijn voormalige chef d'equipe.


DE TWEEDE ZANDLOPER VAN 2018

Voor alleen al die voorplaat zou je de Zandloper kopen in de kiosk. Je zou geen spijt krijgen van de euro's die je over de toonbank geschoven zou hebben, want de inhoud doet je duizelen alsof je van Ali himself een paar uppercuts hebt ontvangen. Als je alle 76 bladzijden tot je genomen hebt, wil je opstaan maar voelen je benen alsof ze van rubber zijn en ga je knock-out naar de grond. Voordat je binnen 10 seconden uitgeteld bent, moet je snel hier klikken voor de nieuwe Zandloper want anders is het afgelopen met je.

DE ROPARUN 2018

Een van de mega-evenementen die de hardloopsport kent, is de Roparun. Een estafetteloop die in Parijs start en voor de deur eindigt van de Daniël van den Hoed kliniek. Het is dus vooral een loop die veel gelden inzamelt om de strijd met kanker aan te gaan. Defensieteams zijn al sinds jaar en dag in grote getale vertegenwoordigd, en ook dit jaar staan er collega's van ons aan de start. Vanuit Oirschot vertrokken er twee teams, LO&Sportinstructeur Sander van Rooijen (RVS) vertelt hier over het ontstaan en de voorbereidingen van de teams.

DE VOLGENDE STAPPEN VAN DE VETERANENVERENIGING

Defilé, dit jaar ook met een LO&Sport detachement

Alle veteranen hebben inmiddels (meermaals) bericht gehad over de oprichting van de Veteranenvereniging LO&Sport. Nu deze oprichting een feit is, komt stafadjudant Fred Jansen met nieuwe berichtgeving over een Algemene Ledenvergadering en het defilé op de Veteranendag 2018. Klik hier voor het laatste nieuws.


IN WELKE RICHTING GAAT MODERN LEIDERSCHAP?

Alle kaderleden binnen de KL worden opgevoed met zaken als SL2, DISC, 360 feedback of het leiderschapskompas. Waarbij vooral de onderofficier te maken krijgt met reflecties en daarbij gebruik maakt van verschillende tools, word de officier gedurende zijn opleiding constant gespiegeld met het leiderschapskompas. Maar hoe komen deze tools binnen ons bedrijf terecht, wie kijkt of deze tools wel wetenschappelijk zijn onderbouwd en misschien nog wel interessanter; is het leiderschapskompas nog wel van deze tijd? Lees hier het interview van redacteur Léonie met het ECLD.

BOKSHISTORIE LANDMACHT: DEEL 2 GERARD VAN DONGEN

Je mag Gerard van Dongen zonder meer een markante man noemen. Op ruim 80-jarige leeftijd is hij nog steeds actief als bokstrainer (op een AZC in Gilze) en is een aantal jaren geleden ook koninklijk onderscheiden voor deze sportieve activiteiten als vrijwilliger. Maar hij had ook zomaar een lintje ontvangen kunnen hebben voor zijn boksactiviteiten op de KMA en langs de zijlijn van het militaire boksteam. Wil Maaswinkel blikt met Gerard, vergezeld van zijn onafscheidelijke maat Bert Tielemans, terug op vroegere jaren, inmiddels behoorlijk lang geleden. Klik hier voor een reis in de tijdmachine.

INTERVIEW MET MARK HENDRIKS OVER DE TSAC OPLEIDING

Het project Professioneel Trainen is op weg naar het jaar 2020 en levert onderweg diverse mijlpalen op. Een daarvan is de TSAC-opleiding, die bestond uit een vooropkomstdag op de EVN in januari, een opleidingsweek en een examen. Mark Hendriks komt alle eer toe om het allereerste diploma in ontvangst te mogen nemen - op de nevengeplaatste foto is treffend in beeld dat Mark voorloopt op de rest - en uitgenodigd te worden voor een interview, waarin hij behoorlijk wat diepgang over de zwaarte en kwaliteit van de opleiding vermeld. Een artikel wat geen enkele LO&Sportinstructeur zou mogen missen!


HBF OPLEIDING NA BIJNA 2,5 JAAR AFGEROND

De zwaarte en kwaliteit van de Heeres Berg Fuhrer opleiding van onze hoofdinstructeurs Joop Groen en Jasper de Jong was in eerdere artikelen al gebleken. Het allerlaatste artikel van Jasper is zo treffend verwoord dat je al bewondering krijgt voor hun capaciteiten tijdens het lezen er van. De LO&Sportorganisatie mag trots zijn op het halen van de eindstreep van deze twee jonge HBF-ers. Een artikel met glans, dus sneeuwbrillen op tijdens het lezen.


MET DE VETERANENVERENIGING NAAR DE VETERANENDAG 2018

Er is weer veel nieuws vanuit onze veteranenvereniging. Vanuit de Staf is er deze week een heuse stapel enveloppen verstuurd naar alle bij ons bekende veteranen (naar het bij ons bekende huisadres), met als onderwerp de oprichting van de LO&Sport-Veteranenvereniging. Mocht deze niet ontvangen zijn, klik dan hier voor een weergave van de brief. Daarnaast wordt er door LO&Sport in een detachement meegelopen tijdens de Veteranendag 2018, waarover je hier alles kunt lezen en een video kunt bekijken.

NIEUWE GADGET BIJ HET OMK ODL-ORIËNTEREN

De wissel van Pim naar Jaco.

De "oudjes" van de LO&Sportorganisatie gaven afgelopen woensdag weer eens het goede voorbeeld over Fit for Action, ook als de H21-categorie elke dag verder verwijderd raakt. Jaco Bras, Michel van Dongen en Pim van den Nouwelant werden als team eerste in hun leeftijdscategorie tijdens het OMK Onderdeelsoriënteren. Toch was dat niet de aanleiding om Pim te verzoeken voor een review van deze dag, maar het feit dat het voor het eerst "urban" georganiseerd werd, op en dwars over de kazerne. Klik hier voor het verslag van Pim.


INNOVATIEF FENOMEEN: DE ONTWIKKELACADEMIE

Het lijkt een vreemd fenomeen, om in een periode waarin er veel vacatures zijn, en nog steeds ontstaan, toch in te zetten op de ontwikkeling van het personeel. Of is het juist de kracht van een organisatie, om je continue te blijven verbeteren? We gaan hierover geen discussie opzetten maar laten Michel van Dongen aan het woord over de opkomst en doorontwikkeling van de Ontwikkelacademie, een interessante vorm van innovatie (uit Tilburg).


BOKSHISTORIE LANDMACHT: DEEL 1 JACK JEEKEL

Het eerste echte artikel in de serie over het Boksen bij de Landmacht heeft Jack Jeekel in de hoofdrol. Diens naam viel direct uit de mond van Wil Maaswinkel toen de biografie van Muhammad Ali toevallig ter sprake kwam. "Dan zou je eens met Jack Jeekel moeten gaan praten, die is meen ik Landmachtkampioen geweest." En zo ontspon zich ineens een idee om meer over de voorloper van de MZV, het militair boksen, in kaart te brengen. Gelukkig ook nog eens een dankbaar onderwerp omdat het een van de mooiere sporten is. En omdat een oud-collega als Jack Jeekel een mooie vent is. Klik hier voor het interview met Jack.


HOE SCOREN DE GARMIN WATCHES?

Garmin Forerunner 35

Binnen Defensie zijn momenteel meerdere pilots actief in het kader van het Professioneel Trainen. Zowel de sportinstructeurs (een duurdere uitvoering) als de deelnemers hebben daarvoor een Garmin sporthorloge gekregen. De deelnemers veelal in bruikleen.
De Consumentenbond testte eerder dit jaar meerdere sporthorloges. Ben je benieuwd hoe de Garmin scoorde in de testresultaten, klik dan hier.


NOG MEER PRAKTISCH TOEGEPASTE YOGA

Het eerste artikel over Yoga in de Praktijk, van de hand van Michiel Twigt, is erg goed ontvangen en veel gelezen.  De redactie had echter meer reacties ontvangen, waarbij de diversiteit enorm is want een instructeur van buiten onze organisatie en een instructeur (wel van ons, Raimond) die yoga toepaste tijdens zijn recente uitzending. De overeenkomst van beide reacties: 'zo jammer dat er een verkeerd beeld is van yoga'. Klik hier om ook om te gaan in je zienswijze over de brede toepasbaarheid.


HOE GAAT HET MET DE FUNCTIE OPLEIDING SGT-MAJ?

Anthony Scheepers, tweede van links

De LO&Sportschool is op meerdere fronten tegelijk actief met het geven en begeleiden van zeer uiteenlopende opleidingen. Dat vergt veel kennis, ervaring en vooral ook creativiteit. Allemaal competenties die mooi blijken uit de tussenstand die cursusleider Anthony Scheepers schetst over een van die diverse opleidingen: de FO SM. 


ROCK IN DE REGIO'S

Metallica

De twee LO&Sportregio's hebben sinds 1 april een nieuwe Regiocommandant. Twee jonge kerels met keurige kapsels onder een groene (Michel Ham) en een rode (Robin Francke) baret. Praten in netjes Nederlands en beide relatief rustig. Zo op het eerste oog ideale schoonzonen. Maar zoom eens in...... Nee, nog iets verder..... Ja, daar zie je het. Lang haar, die ene zelfs tot net boven zijn bilnaad, ruig rockende gitaren, hossende hordes publiek, bier (heel veel) en headbangers. Dat waren nog eens tijden!
Op 3 april werden ze tijdens de Staflunch in Amersfoort bevorderd, en hier kun je lezen dat er vanaf nu Rockers aan het Roer staan in de Regio. Hardrockers!

THE GREATEST SPORTMAN: MUHAMMAD ALI

De grootste sportman aller tijden. Nee, niet Johan Cruyff, zoals bijna alle Nederlandse sportfanaten vonden, maar Muhammad Ali werd verkozen tot de sportman van de eeuw. En de meest fantastische sportman uit de sportgeschiedenis mag natuurlijk niet ontbreken als we een serie over de militaire boksgeschiedenis willen gaan presenteren. Wat overigens niet helemaal de gang van zaken was, want het lezen van de biografie van Ali was de aanleiding voor een duik in de militaire boksgeschiedenis. Maar eerst hier genieten van the Greatest!

WAT DOEN WE IN DE PRAKTIJK MET YOGA?

De redactie doet aan PDCA, want kreeg de tip om eens aandacht te schenken aan het vervolg van de eerste yoga-opleidingen. Mede omdat dit nieuwste oefengebied nog steeds (onterecht) moet worstelen met een negatief beeld. Wij vroegen aan een aantal sportinstructeurs een treffend voorbeeld te geven van een klantvraag – gericht op een operationele taak/opdracht – die ze wisten vorm te geven met een yogatoepassing vanuit de opleiding. Gezien de recente mogelijkheid om aan te melden voor een nieuwe yoga-cursus een rete-actueel onderwerp, waarop Michiel Twigt als eerste hier zijn visie laat schijnen

DE SMART VOETBAL

Innovatie is veelvuldig naar voren gekomen op deze website, en ook in de buitenwereld een toverwoord. Tot voor kort vooral in de duur- en krachtsportwereld. Onze supporter LEBA SPORT duikt nu ook in de balsport. Klik hier voor de slimme voetbal.
DE PEN VAN JASPER SCHOUT

Jasper Schout in Athene

De Pen is al in vele handen geraakt, en in zeer gevarieerde handen. De KMAR/Politie, de Vijfkamp, het KCT, de Zuiderlingen van de KMS in Weert, de KVOK in Hilversum en de rode baretten uit Assen, om maar wat voorbeelden te noemen uit de laatste drie jaargangen. De Pen is nu aanbeland in het Professioneel Trainen, en daarover ventileert Jasper Schout, de jonge commandant van de LO&Sportgroep Lgen Bestkazerne in Vredepeel, zijn persoonlijke zienswijze.


OPROEP VOOR VETERANENDEELNAME AAN WATERLOO UNCOVERED

Inmiddels 203 jaar geleden vond de Slag bij Waterloo plaats, een van de belangrijkste wapenfeiten voor de toen net opgerichte KL. Onze toenmalige C-LAS is in jubileumjaar 2015 een samenwerkingsverband aangegaan met de organisatie die het slagveld beheert en restauraties van oorspronkelijke gebouwen en aanwezige monumenten uitvoert. Klik hier om verder te lezen over een nieuwe Veteranenactiviteit en hoe je je daarvoor kunt aanmelden.

HET NUT VAN KOOLHYDRAATBEPERKING IN DE VOEDING

Hypes zijn aan de orde van de dag en blijven (soms in een net ander jasje) met regelmaat terugkeren. Zeker op een belangrijk fenomeen als voeding. Vorig jaar  moesten we bijvoorbeeld nog met zijn allen aan de rode bietensap (wat later slechts een micro minimaal effect bleek te sorteren) en daarna moesten we ineens de koolhydraten laten staan en werden er magische krachten toegekend aan het vloeibare goedje in de bidons van de Sky-ploeg. Waar ook nogal geheimzinnig over gedaan werd. Een mysterie wat hier ontrafeld wordt.


LID WORDEN VAN DE VETERANENVERENIGING

Eerder viel op deze website al te lezen dat de oprichting van de LO&Sport Veteranenvereniging een feit is. Inmiddels heeft elke bij ons bekende LO&Sport Veteraan informatie ontvangen over de wijze van lidmaatschap. Klik hier voor nadere info omtrent dit laatste veteranennieuws.

 

OPRICHTING VAN DE VETERANENVERENIGING!

Rene de Jager (penningmeester) in actie, terwijl voorzitter Jan van den Dool toekijkt.

De oprichting van de LO&Sport Veteranenvereniging is een feit. Nadat stafadjudant Jan Joosen hier een start mee maakte, is het in de functietermijn van Fred Jansen gelukt om dit formeel bekrachtigd te krijgen. Klik hier voor het laatste nieuwsbericht van Fred.


PROFESSIONEEL TRAINEN OP HET MINISTERIE VAN DEFENSIE

Hans van Leeuwen was in zijn laatste functie werkzaam op de LO&Sportgroep Den Haag en vanuit die functie al eens belast met het persoonlijk trainen van leden van de Tweede Kamer. Strategisch dan ook de beste zet om hem weer van stal te halen om een pilot van het Professioneel Trainen te (bege)leiden in Den Haag. Na wat voorwerkzaamheden door Hans was de stuurgroep begin januari dan ook in staat om een mooie demonstratie te geven waarbij o.a. de Minister van Defensie, haar staatssecretaris en de CDS aanwezig waren. Klik hier voor een informerend artikel van Henri van der Linde.

HET LO&SPORT SCHILDERIJ IS ONTHULD

Een van de grofontwerpen van het schilderij.

Het jaar 2018 is in gebouw Y op een bijzondere manier gestart. Voordat de eerste staflunch aanbrak, die voor de laatste keer geopend werd door Chef Staf Jan Maree (en deze keer volledig foutloos qua opsomming van oud & nieuw personeel), werd eerst de Traditiekamer nieuwe stijl geopend en daarna het door Jos Antens ontworpen LO&Sport schilderij onthuld. Rik van Trigt schreef eerder al een artikel over de totstandkoming van de Fitforaction-film een verslag, en nu ook over de making off van het schilderij een artikel.

GROOTSCHEEPSE HERINRICHTING TRADITIEKAMER

Om het jaar 2018 sterk te beginnen, heeft Johan Bouman tussen Kerst en Oud&Nieuw al veel voorbereidende werkzaamheden ontplooit om de Traditiekamer van nieuwe (lees: oude) materialen, thema's, foto's en boekwerken te voorzien. Die werkzaamheden bereikten gisteren, donderdag 4 januari een hoogtepunt met de nieuwe aankleding door Johan en Roy Tamaela. (Op de foto zie je in de inruiming van een complete MZV-vitrine.) A.s. dinsdag zal de Traditiekamer in het bijzijn van oud-commandanten en oud-stafadjudanten heropend worden, gezamenlijk met de onthulling van het reeds aangekondigde Nachtwacht-achtige LO&Sport schilderij door Jos Antens. Mocht je vanaf 10 januari in de buurt zijn, kom dan rustig langs voor een bezichtiging.

NIEUWE COMMANDANT WORDT EEN OUTSTANDING SOLDIER 

Door bureau MD (HDV-gevormde officieren) is Jeroen Velders voorbestemd om in juni 2019 de functie van C- LO&Sportorganisatie over te nemen.
Een paar bekende wapenfeiten van Jeroen zijn de mede-ontwikkeling van GOAL in zijn huidige vorm (en het overeind houden hiervan toen in 2008 GOAL uit tegenover de alom gevreesde Kol Seijkens van Staf OTCo), Plv Cdt LO&Sportgp RVS (toen dit nog een startfunctie voor officieren was), Cdt LO&Sportgp GSK Ermelo en Hfd buro Bedrijfsvoering. In september 2017 ontving hij in Afghanistan de coin voor ‘outstanding soldier’.
Jan Maree gaat na het FLO van Hans vd Kaaden de functie van H-OTK bekleden, de nieuwe Chef Staf wordt geselecteerd uit het duo Hein vd Made/Pieter vd Peet.