Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
 
 
 

ROY VAN DER HAMMEN EN MAARTEN GROOT: LO&SPORTOFFICIER

Maarten Groot bedankt onder goedkeurende blik van Roy van der Hammen de LOSS (Joost de Jong, Gerard Machielse en Marco Fekkes) voor prima begeleiding tijdens de VTO-NLDA.

Redelijk uniek, die Maarten Groot en Roy van der Hammen. Zonder vooraf de specifieke functie van LO&Sportinstructeur gedraaid te hebben, maar wel met een schat aan militaire parate bagage, ze vandaag 14 december toch de opleiding tot LO&Sportofficier met succes afgerond. In de officiersmess werd dit heuglijke feit al dunnetjes gevierd en hebben zij zichzelf al enigszins voorgesteld aan de aanwezige genodigden. Maar naar goede gewoonte doen we dat op onze website wat uitgebreider. Klik hier voor het interview met Maarten Groot en hier voor die met Roy van der Hammen.


RIAN HERMANS EERSTE VROUWELIJKE LIFESTYLECOACH

Misschien herken je de contouren van de nevenstaande foto? Het jasje op de stoel, de Technogym-laptop en de burelen van de Tweede Kamer op de achtergrond. Rian Hermans is op 'het Plein' aanbeland om Hans van Leeuwen op te volgen, die de eerste Lifestylecoach paden gebaand heeft. Het is nog niet gelukt om 16 Lifestylecoaches in de LO&Sportorganisatie in te bedden bij de komende reorganisatie, maar wellicht gaat Rian de gebaande padden nog meer effenen voor dat ultieme doel. Voordat het zover is, eerst hier maar eens lezen wie Rian Hermans is.


EIGEN TV-PROGRAMMA VOOR GREGORY SEDOC

Gregory Sedoc, momenteel te zien als deelnemer in Expeditie Robinson, krijgt bij de AVROTROS een eigen televisieprogramma. In Sedoc Onderzoekt brengt de voormalig hordeloper en assistent bij de Sportcommissie de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen in de topsport onder de aandacht. In elke aflevering bezoekt Gregory laboratoria en testcentra waar de nieuwste onderzoeken en testen plaatsvinden. Daarnaast gaat hij in gesprek met wetenschappers en topsporters. Hij neemt de kijker mee om van binnenuit te kijken naar een wereld die continu bezig is nieuwe materialen en producten te ontwikkelen. Sedoc Onderzoekt is vanaf dinsdag 2 april te zien op NPO 2. Uiteraard hebben wij Greg, waarmee wij recent nog een interview hielden, benaderd om de momenteel zeer innovatieve LO&Sportorganisatie voor te dragen voor een aflevering. Keep watching!

AFSCHEID JAN VAN DEN DOOL VERVROEGD

Onverwachts lazen we in het verslag Lijnoverleg de tekst: "Op 1 maart 2019 zal C-LO&Sportorganisatie LKol van de Dool een nieuwe functie gaan bekleden bij het Hoofdkwartier CISM J5 (plans & developments). De Commando-overdracht staat vooralsnog gepland op donderdag 28 februari 2019. Het commando zal overgedragen worden aan LKol Jeroen Velders." Jan gaat zich bezig houden met de lange termijn visie van CISM. Vervolgens gaat hij in eerste instantie alle stafbureaus van CISM onderling laten coördineren en gezamenlijk aan die lange termijn visie laten werken (mits goedgekeurd). In tweede instantie moet hij alle 136 landen van CISM zo ver krijgen dat ze gezamenlijk aan die lange termijn visie gaan werken. "Een mooie, uitdagende opdracht", aldus Jan in een reactie.

OOK GEEN DEFINITIEF AFSCHEID VAN BERRY VAN MOORSEL

De maand november stond in Oirschot in het teken van afscheidsrecepties van militaire loopbanen met een vervolg in het burgerkloffie. Een aantal weken na het afscheid van Hennie Kennis die als burger gaat nadienen bij de Staf, hing Berry van Moorsel zijn adjudantskleding voorgoed in de PGU-kast en gaat een jaar een functie vervullen bij TGTF. Jan van den Dool zwaaide hem uit en houdt hier nogmaals zijn afscheidsrede.


AVONTUURLIJK AFSCHEID VAN HENNIE KENNIS

De voormalige hardloper, die transformeerde naar een Orienterings Loper, was de vorige maand ineens actief om al zijn collega's om te turnen tot een Adventure Race runner. Het afscheid van Hennie Kennis kreeg op deze manier een wel hele bijzondere wending, wat al bijna genoeg zegt over deze sportieve Limburger. Toch willen we hiernaast ook nog aandacht schenken aan de woorden die op zijn aansluitende receptie gebezigd werden. Klik hier voor een bijzonder afscheid van een bijzondere collega.


REÜNIE ROB & RICHARD

De Zandloper bestaat 25 jaar!! Nadat we in het typemachinetijdperk tien jaar over het wel en wee binnen de LO&Sportorganisatie geinformeerd werden via 'de Impuls' stond de informatie ook een jaar of tien stil. Tot eind 1994, toen werd er weer een redactieraad geformeerd en ontving al het personeel weer een bedrijfsblad op het huisadres bezorgd. Vanaf dat eerste uur was Rob Jansen betrokken bij de Zandloper en zijn opvolger Richard Wichhart is nog steeds, maar nu onbezoldigd, actief met het vullen van het voorwoord van de Commandant, interviews, artikelen, wedstrijdverslagen, LO&Sport kort en de column van de Stafadjudant. Een journalistiek getinte lunch leidde tot dit interview met Rob & Richard.

DE KOUDWEERTRAININGEN VAN HAVELTE VOOR NOORWEGEN

De NAVO-oefening Trident Juncture is belangrijk voor Nederland. Daarom levert Nederland een forse bijdrage: 2.200 militairen, 4 schepen, 2 helikopters, een tankvliegtuig en honderden landvoertuigen. Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat Nederland zo’n groot aandeel levert aan een NAVO-oefening. Ook is het voor het eerst dat Nederland een grote bijdrage levert op zowel zee als land. Een team van LO&Sportgroep JPK uit Havelte heeft de koudweertraining georganiseerd. Robert Meijer (LO&Sgp) neemt ons mee in de voorbereidende trainingen, Mike Koelewijn (eenheid) vertelt hoe de trainingen tijdens de oefening bevallen zijn. Klik hier voor het artikel dat model staat voor een mooi samenwerkingsverband.

DE PEN VAN SIGI CARRERA

De vaste rubriek De Pen is na vele omzwervingen op de Veluwe in de Regio Noord beland. Eerder konden we al genieten van de Vijfkamp, de KMAR/Politie, het KCT, de Van Hornekazerne, het CIOS, de Officierenfamilie en de KVOK. Veelzijdigheid blijkt het credo. En dat moest ook opgaan voor Sigi Carrera, voetbaltrainer en -coach van het Militaire Dames Elftal. Hoe veelzijdig moet je zijn als je een voetbaltoernooi in de verschroeiend hete woestijn van Texas gaat afwerken? Hier lees je de vaardigheden van Sigi.


DE BIJNA-JUBILEUM-EDITIE VAN DE ZANDLOPER STAAT ONLINE

Aan de vooravond van het jubileum van de Zandloper, waarover later meer, volbrengt Richard Wichhart al bijna zijn 17e jaargang aan het roer van ons bedrijfsblad. Voorwaar een prestatie van formaat om zo lang gemotiveerd telkens weer een mooie opmaak te bedenken. Zijn creativiteit heeft geleid tot de november-editie, waarop Raffaele Salvi, aan de vooravond van zijn vertrek huiswaarts, mooie reclame voor het LO&Sporttenue maakt. Over de inhoud kunnen we kort zijn: die is van dezelfde hoge kwaliteit als de faam van ons tenue!


STATUS AANVRAAG LIDMAATSCHAP VETERANENPLATFORM

De Veteranenvereniging LO&Sport heeft bij het overkoepelende instituut 'het Veteranenplatform' aangevraagd om lid te mogen worden. Hier lees je of het goed of slechts nieuws opleverde.INSIDE SIDNEY: INVICTUS GAMES 2018

André Wijnberger leverde vorig jaar al een van de meest gelezen artikelen af met zijn verslag vanuit Toronto over de Invictus Games 2017. Zo gek is het dan niet dat je van de Games uit Sidney ook graag verslag uitbrengt. Een wederom mooi verslag, met indrukwekkend mooie foto's en filmmateriaal. Klik hier voor hét mediaspektakel van de afgelopen maand.

INTERVIEW MET OUD-COLLEGA JACQUES OOMS

Jacques Ooms. Positivo met een weergaloze energie. Sociaal bewogen mens met een warm hart voor zijn medemens en collega's. Een trainer die sterk kan stimuleren en wiens roem zelfs tot in Suriname reikt, want recent werd hij vanuit onze voormalige kolonie nog benaderd voor de functie van zwemtrainer. Zijn roem komt mogelijk wel uit de CIOR- of Invictus-ploeg want voor die eenheden is hij nog steeds in functie. Gabber vanuit de jaren '80, André Wijnberger interviewde Jacques vanaf een bijzondere lokatie. Klik hier voor het op 08 november aangepaste interview.


DEFENSIE HOUDT ENQUETE-ONDERZOEK ONDER ISAF-PERSONEEL

Defensie houdt een grootscheeps onderzoek onder de militairen die uitgezonden waren in Afghanistan. Jan Welling attendeerde de redactie op dit nieuwsbericht.

WERVENDE BANNERS GEZOCHT IN DE VREDEPEEL

Wordt dit de nieuwe banner? Of weet jij betere?

Een sporthal waarin zaalvoetbal, volleybal of badminton gespeeld wordt? Jeetje, dat is zo 2012! Op de naderende overgang van 2018 naar 2019 ziet een militaire sporthal wel iets anders uit. Zoals je straks zult zien op de foto's in het artikel van Jasper Schout. Daarbij zul je ook wat afbeeldingen van posters zien die Jasper alvast geselecteerd heeft als ontwerp voor een banner. Maar misschien ken jij wel veel fraaiere (mag ook met Nederlandse teksten). Klik hier om mee te doen aan de Vredepeelprijsvraag! 


VOORBEREIDING OP EXTREEM WK ADVENTURE RACING

Wauw, wat een loodzwaar evenement wordt het WK Adventure Racing op het Franse eiland La Réunion!! Acht dagen lang met kaart en kompas door de jungle. ATB, kajak, hardlopen, en bedenk daarbij niet de meest makkelijke ondergrond of omstandigheden. En dan hebben we elementaire zaken als slapen en eten nog niet eens benoemd. Extreme omstandigheden waarbij de mentale weerbaarheid doorslaggevend zal zijn voor succes. Thomas Venema werd deels in Schaarsbergen getraind door onze LO&Sportgroep, maar bericht ons hier over het totaalplaatje van zijn voorbereiding.


HALFWEG DE VTO NLDA OPLEIDING WERD EXPLOSIEF FEESTJE

Nee, het betreft niet een remake van de film Demolition Man (uit 1993, met Sylvester Stallone en Wesley Snipes) maar het vieren van het precies halverwege zijn van de opleiding VTO NLDA. Dat kun je op verschillende manieren vieren, bijvoorbeeld een dikke boomstam doorzagen, maar Roy van der Hammen en Maarten Groot zijn beide demolitie opgeleid (bij resp. de Genie en het KCT) en doen dat dus op een andere wijze. Over een paar maanden gaan we beide persoonlijk voorstellen, nu eerst hier maar eens lezen hoe onze aanstaande commandanten LO&Sportgroep een op het oog vermoeiend klusje simpel maar doeltreffend klaren.


LUCIA RIJKER: VAN WERELDKAMPIOENE (KICK)BOKSEN NAAR FILMSTER EN JONGERENCOACH IN OIRSCHOT 

Lucia Rijker in Oscar-bekroonde Hollywoodfilm.

N.a.v. het artikel van Arian van Helden, zoals hieronder aangekondigd, met daarin een kortdurende samenwerking met Lucia Rijker, kwam het direct in het hoofd van de redactie op om over Lucia Rijker een soort van biografie te schrijven. In een land waarin voetbal, wielrennen en schaatsen domineren, blijven topsportprestaties als die van Lucia Rijker te vaak onderbelicht en ondergewaardeerd. Mooi dus dat Lucia in Oirschot een deel van een van de afleveringen opnam van Dream School, waardoor onze website dit artikel rijker is over een absolute topsportvrouw met een rijke carriere.

ARIAN VAN HELDEN GASTDOCENT IN DREAM SCHOOL

Arian, afzien en artistieke artikelen afleveren.

Arian van Helden is een man van uitersten. Zo zit hij op de fiets in uithoeken als Zuid-Korea, Japan of Kazachstan, doet hij mee aan evenementen als de 80km trailrun op Jeju-eiland of de Trappenbergloop op onze eigen Wilhelminaberg- op de foto bestijgt hij 1 van de 27600 treden - of kom je hem zomaar ineens tegen in de koffiekamer van de LO&Sportgroep RVS in Oirschot. In het schrijven van artikelen is hij geen man van uitersten, levert slechts gave epistels af, zoals deze over zijn deelname aan Dream School met Lucia Rijker, Marco Kroon en Rob Oosterveer.


STOKOVERDRACHT NAAR STAFADJUDANT JAN WELLING

John Labes, Ab Agterbos, Lion de Frel, Theo Hunck, Nico Spierenburg, Jan Joosen, Fred Jansen, Jan Welling. Een illuster rijtje dat begon op 01-04-1999 en vanaf 11 oktober jl. voorlopig een jaar of drie stokt. Van "stokt" naar "stok" is dan een voor de hand liggend woordgrapje om de functie-overdracht van Fred Jansen naar Jan Welling hier aan te kondigen. 


ERKENNING VOOR SKI-OPLEIDINGEN LO&SPORT

Die vervelend lange en extreem warme (na)zomer is eindelijk met de noorderzon vertrokken. We kunnen weer gaan dromen van (h)eerlijk Nederlands guur en koud weer, successen op de schaatsbanen, misschien eindelijk weer een Elfstedentocht en flinke pakken sneeuw. Echt Hollandse winterweer. Mannen als Pierre Schoonen binden bij dat soort omstandigheden dan ook lange latten onder en leren nieuwe ski-instructeurs de kneepjes van het vak. Waarvan de Nederlandse Ski Vereniging onder de indruk is. Getuige dit artikel van Pierre.


NATIONAAL SPORT EN INNOVATIE CONGRES 2018

Sport en innovatie draaien al jaren om slimme technologieën op het gebied van vitality en performance. Dit jaar stond de mens centraal op de High Tech Campus in Eindhoven. De mens in relatie tot de technologie. Jan van den Dool, Jasper Schout,  Hans Wakelkamp en Taco Visser waren aanwezig om zich te laten inspireren door verhalen, ervaringen en succesverhalen van topondernemers en experts uit het bedrijfsleven. Klik hier voor een vitaal verslag van Hans.


VETERANENTRIP TO THE USA

"Na een voorbereiding van ruim een jaar is het zover. Laatste check van de bagage die nog mee moet. Vandaag gaat ons grote avontuur beginnen. Met een groep van 14 veteranen, waaronder enkele partners, een unieke roadtrip in de USA op onze eigen motoren die al klaar staan in Miami. Met als hoogtepunt de deelname aan de Rolling Thunder 2018 in Washington DC, waarna we hopen weer gezond en wel naar Nederland terug te keren. Maar dan met een geweldige schat aan ervaringen rijker." Zo begon het eerste verslag op Facebook van de reis van Ger van den Berg en zijn motorveteranenvrienden. Klik hier voor een samenvatting en desgewenst het complete verslag.


COMMANDANT SPORTSCHULE BESUCHT AMERSFOORT

Laten we positief beginnen: ons LO&Sportinstructeurshirt is vele malen mooier dan dat van onze Duitse collega's. Maar ga via Google Afbeeldingen eens een kijkje nemen in Warendorf, bij de Sportschule der Bundeswehr en hun LO&Sportaccommodaties en het water loopt je in de mond, zelfs op dagen rond de plus 10 graden. Maar laten we ook positief afsluiten, onze Duitse collega's zijn maar wat jaloers op onze LO&Sportschool en onze wijze van O&T. Dat lezen we althans in dit verslag van Pieter van der Peet over het bezoek van de Duitse top aan Amersfoort.


LEANDRO TEGEN KANKER

Het boek

De internationale strijd tegen kanker heeft grote vormen aangenomen, in elk land zijn er wel initiatieven ontplooid om deze vreselijke ziekte de wereld uit te helpen. Sommige acties zijn ongekend groot en mogen zich verheugen in massale aandacht, andere initiatieven zijn lokaal en klein, maar toch ook de moeite waard. Zoals deze actie van onze (waarschijnlijk) aankomende collega LO&Sportinstructeur Leandro de Neef.


BAD REICHENHALL 12,5 JAAR JONG

De lokatie van onze LO&Sportgruppe Bad Reichenhall is bijzonder, of er voor de GVA-lessen nu vertrokken wordt vanuit Baumgarten, Ruhpolding of Fritz am Sand. Onze mannen vormen ook al jaren een bijzondere groep, 'hecht' is een voor de hand liggende term als je drie jaar lang op elkaar aangewezen bent in het buitenland. Mooi initiatief dan ook om het koperen jubileum goed en op een bijzondere manier te vieren, of dat nu in Nederland of België plaats vind... Klik hier voor het verslag van Muuk Harmsen, man van zowel het eerste als het huidige uur.


SGT VISSER (SPORTINSTRUCTEUR CLSK) WINT MUDMASTERS

Bauke Visser: champ!

De naam van Bauke Visser kwam al eerder op een zeer positieve en innemende wijze naar voren op onze website. Toen vanwege het organiseren van een Facebookchallenge. Kort daarna doorliep hij in Amersfoort de VTO-1 bij onze LOSS waarna hij bij de KLU als sportinstructeur aan de slag ging. Dat zij een sportieve parel in bezit hebben, bleek afgelopen zaterdag wel toen hij op het terrein van FlevOnice, waar wij drie dagen eerder het NMK Obstaclerun organiseerden, op overtuigende wijze de winst greep. De overeenkomst met Ellen Laporte, die als NMK-winnares straks de VTO-1 in gaat, is evident. Wederom een mooi wedstrijdverslag idem.


HOLST MOGELIJKE PARTNER LO&SPORT EN TGTF?

De naam van Holst is terloops al eens gevallen in een eerder artikel van Jan van den Dool (Innovatie: de stand van zaken). Nu is er dan uitgebreider aandacht voor dit technologische bedrijf, nadat een grote afvaardiging vanuit de LO&Sportorganisatie een bezoek bracht aan dit innovatieve bedrijf in Eindhoven. Wie anders dan Jan van den Dool zelf brengt dan dit verslag uit?


ELLEN ONVERWACHTE KAMPIOENE NMK OBSTACLE RUN 2018

De verwachtingen binnen de LO&Sportorganisatie over Ellen Laporte liggen hoog. Eerder konden we al lezen dat zij was uitverkozen tot 'best man' van de NCOI-opleiding. Van alle kandidaten mocht Ellen als eerste instromen naar de KMS, om aansluitend bij de LOSS de VTO-opleiding tot LO&Sportinstructeur te vervolmaken. Dat een PDCA-cyclus wel eens totaal anders verloopt en toch tot prijzen kan leiden, lees je hier in Ellen's wedstrijdverslag van het NMK Obstacle Run.


VERSLAG VAN DE GOLFDAG 2018

De vijfde LO&Sport Golfdag was een behoorlijk succes, niet eerder waren er zoveel deelnemers. organisator en wedstrijdleider Fred de Ruijter doet hier verslag van deze gezellige én sportieve dag en maakt en passant de datum van volgend jaar al bekend!


DE PEN VAN KOEN KUSTERS

Koen op de hindernisbaan

Vorig jaar mochten we al meerdere berichten en artikelen wijden aan Koen Kusters, want de komst van een spijkerbroek die rechtstreeks zou doorstromen naar de KMA en aansluitend als C-LO&Sportgroep zou starten, was toch wel bijzonder nieuws. Inmiddels is Koen al een volwaardig lid van onze LO&Sport-familie en heeft hij vlak voor de zomervakantie De Pen in handen gekregen. Waardoor je hier in de 30e aflevering Koen's eerste werkervaringen kunt lezen.


VVLO&SPORT: VERSLAG EERSTE ALV 2018

De secretaris van de Veteranen Vereniging LO&Sport, Fred Jansen, brengt hier verslag uit van de eerste Algemene Leden Vergadering, die gehouden werd voorafgaande aan de Dienstvakdag op 13 september jl.


FOTOALBUM DIENSTVAKDAG 2018

De Dienstvakdag 2018 was door de mannen van de LO&Sportgroep voorzien van een nieuw format. Niet meer vroeg in de ochtend en afsluiten met een feestavond in de sfeer van de 80's & 90's. Een groot succes, dat je nogmaals (of als je er niet kon zijn voor het eerst) kunt herbeleven met de mooie sfeerfoto's van topfotograaf Johan Bouman. Klik hier om naar de Dienstvakdag-pagina te gaan.

 


NIEUWE COMMANDANT WORDT EEN OUTSTANDING SOLDIER 

Door bureau MD (HDV-gevormde officieren) is Jeroen Velders voorbestemd om in juni 2019 de functie van C- LO&Sportorganisatie over te nemen.
Een paar bekende wapenfeiten van Jeroen zijn de mede-ontwikkeling van GOAL in zijn huidige vorm (en het overeind houden hiervan toen in 2008 GOAL uit tegenover de alom gevreesde Kol Seijkens van Staf OTCo), Plv Cdt LO&Sportgp RVS (toen dit nog een startfunctie voor officieren was), Cdt LO&Sportgp GSK Ermelo en Hfd buro Bedrijfsvoering. In september 2017 ontving hij in Afghanistan de coin voor ‘outstanding soldier’.
Jan Maree gaat na het FLO van Hans vd Kaaden de functie van H-OTK bekleden, de nieuwe Chef Staf wordt geselecteerd uit het duo Hein vd Made/Pieter vd Peet.