Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE VOORUITZIENDE BLIK OVER JEROEN VELDERS

Jeroen in functieo op Kamp Heumensoord

Naast elke vertrekkende commandant staat een aanstaande commandant. Het gaat te ver om de gevleugelde kreet 'Le roi est mort, vive le Roi!' (die vanaf 1422 traditiegetrouw gebruikt werd bij een troonsbestijging van een nieuwe koning) hier te bezigen, want Jan van den Dool is springlevend en in de kracht van zijn leven. Maar de kreet 'het leven gaat verder' moeten we wel oppakken en gaan op onze website Jeroen Velders dan ook met plezier introduceren. Net als het afscheid van Jan in drie delen. Het eerste deel betreft een interview dat Richard Wichhart medio 2003 met Jeroen hield, en waarin hij Jeroen de kwaliteiten van een potentiële commandant LO&Sportorganisatie toedichtte. Het interview heeft aan kracht niets verloren en is 16 jaar later behoorlijk actueel.


DE PEN VAN NICK VERHOEVEN

Nick Verhoeven, rechts, in actie op de zwemhiba.

De Pen was al een paar afleveringen en blijft daar nog even. Maar feitelijk is die ook weer terug bij de Militaire Vijfkampploeg (in de eerste drie afleveringen was die daar al via André Wijnberger, Peter Sturkenboom en Renate van der Hoek), maar en passant is die ook bij de komende Wereldspelen van China terecht gekomen. Klik hier voor een  interessant trainingstechnisch artikel over de opbouw naar het piekmoment van Nick Verhoeven.


DE LAATSTE DAGEN VAN JAN ALS COMMANDANT

Het is altijd een bijzondere periode als 'de baas' afscheid gaat nemen. Zeker in de militaire wereld waar ceremoniële activiteiten voorbereid worden en zeker in een LO&Sportorganisatie waar de eenheden verspreid liggen over het hele land. En zeer zeker als het een afscheid betreft van een gewaardeerd commandant, maar Jan van den Dool gaat ons echt verlaten. Maar niet met stille trom, want op deze website schenken we daar ruim aandacht aan. In dit eerste deel komt een selectie van oud-commandanten aan het woord met hun ervaringen met Jan als 'ondergeschikte'.


DE VTO-1 LEERLINGEN NADER VOORGESTELD

De jaaroverzichten van de lezersaantallen hebben in de voorgaande jaren aangetoond dat het voorstellen van nieuwe collega's zonder overdrijven een hit genoemd mag worden. Begonnen met de VTO-1 uit het jaar 2015, en aansluitend een lichting burgersportinstructeurs en de VTO 2017. Stuk voor stuk topartikelen. Dat zal met de VTO-1 2018 niet anders worden. Sterker, met liefst 25 leerlingen kan het niet anders of dit wordt het topartikel van 2019. Klik hier voor het tweede deel van collega's die hun antwoorden inzonden.


DATUM COMMANDO-OVERDRACHT NU DEFINITIEF: 08 MEI

5 JAAR GELEDEN DE OVERDRACHT VAN HENK STUUT AAN JAN VD DOOL

Het was een lastige bevalling. Eerst 28 februari, toen ergens rond de zomervakantie – gelijktijdig met de Dienstvakdag is kort even in gedachten geweest – maar na ampele overwegingen mag de toekomstige commandant toch iets eerder zijn huidige post bij OOCL verlaten en is de datum van de Commando-overdracht van Jan van den Dool aan Jeroen Velders definitief vast gesteld op woensdag 08 mei. De ceremoniële activiteiten zullen plaats vinden op de Bernhardkazerne.
Zoals eerder gesteld is 28 februari wel in de agenda blijven staan. Op deze datum vind de uitreiking van de Landmachtmedaille aan ruim 80 LO&Sportinstructeurs plaats. Genodigden zullen later de detailinformatie toegezonden krijgen
.


SKICURSUS LEVERT GECERTIFICEERDE SKI-INSTRUCTEURS OP

In het recent verschenen Landmacht magazine (klik op de link om deze online te bekijken) konden we al lezen dat de focus van Defensie steeds meer verschuift richting de NAVO-oostgrens en het poolgebied. Koudere omstandigheden en dus ook meer aandacht voor sportactiviteiten die winters gericht zijn. De pas afgeronde Ski-cursus waarover Pierre Schoonen hier schrijft, komt dan ook zeer gelegen.

 

 

FRED TIMMERMANS: MILITAIRE BADMINTONHISTORIE

De vijftiende column van Leo Losloper (hieronder) gaat deels over badminton. Wat de redactie op het idee bracht om - in navolging van de serie over de geschiedenis van het militaire boksen, vorig jaar - die dynamische racketsport in een terugblik te brengen. Vele van ons zullen mogelijk niet meer weten dat in vroegere jaren dit een van de meest populaire sporten op de militaire kazernes was en een vaste waarde op de Sportkalender. De redactie trad in contact met een van de toppers van toen: Fred Timmermans. En kreeg daar geen spijt van, want Fred 'Sport' leverde een waar stukje onderzoeksjournalistiek in. Klik hier voor een fraai stukje militaire sportgeschiedenis! 


LEO LOSLOPER: PADEL EN BOULDEREN

Boulderen

De strijd om de CLAS-bokaal staat ook in 2019 op het punt om los te barsten, het eerste NMK (Schaatsen) is tenslotte al achter de rug. Leo Losloper heeft daarom een blik op de nieuwe Sportkalender geworpen en zijn nieuwste column gewijd aan de voor hem opvallende evenementen: Padel en Boulderen. Klik hier voor de vijftiende column van Leo, incl. indrukwekkende filmpjes.
DE TWEE ELFSTEDENTOCHTEN VAN JAN VAN DEN DOOL

We mogen niet echt klagen over deze winter. Lekker vriesweertje, al een paar keer lekkere sneeuw en een lekker guur vrieswindje vanuit het oosten. Maar vroeger was het toch anders: elke dag georganiseerde marathons en toertochten op natuurijs. En het rotsvaste geloof dat de Elfstedentocht van 1963 toch echt een vervolg zou krijgen. En dat gebeurde eindelijk in 1985 en 1986 zelfs tweemaal achtereen en onze Jan was een van de stoere deelnemers en vierde zijn triomf net als winnaar Evert van Benthem. Nou ja, het ging allemaal niet helemaal zoals het hier staat maar hoe het wel zit lees je in dit bijna afscheidsinterview met Jan.


200 KILOMETER SCHAATSEN OP DE WEISSENSEE

We mogen niet echt klagen over deze winter. Lekker vriesweertje, al een paar keer lekkere sneeuw en een lekker guur vrieswindje vanuit het oosten. Toch hebben vele er geen vertrouwen in dat we dit jaar een Elfstedentocht krijgen en vertrekken massaal naar Oostenrijk, naar de Weissensee. Een van onze sportinstructeurs, bij toeval getooid met een rode baret, maakte deel uit van het grote deelnemersveld: een interview met kilometervreter Rick Siemonsma.


KORTE BOCHTEN ONTWIKKELEN MET JEFFREY

De Ontwikkelacademie heeft in 2018 al vele workshops en clinics georganiseerd. Alle met het doel de LO&Sportinstructeur de gelegenheid te bieden zich nog beter en breder te ontwikkelen. Ook in 2019 blijft het aanbod zeer gevarieerd. Michel van Dongen heeft al ‘contracten’ voor Ready2Perform (6 feb), SCRUM & Agile (4 apr) en Sportrusten (10 mei). Voor de items XOET, Crazy Monkey en Barefoot running is hij nog in ‘onderhandeling’ voor een datum. De Ontwikkelacademie trapte af met deze clinic Buckelskiën o.l.v. Jeffrey Bignell.

INTERVIEW HFD BURO INT. MIL. SPORT: ARNOLD HOFSTÉ

Arnold met zijn voorganger Ard Vermeulen

De promotie van Arnold Hofsté van plv Hfd Bims tot eerste man zat er al een tijdje aan te komen, het idee om alle werkzaamheden van het BIMS eens voor te leggen aan onze collega's zat derhalve al even in de planning maar werd even afgewacht tot er witte rook verscheen. Aangezien onze redacteur André Wijnberger als speaker veelvuldig werkzaamheden voor het BIMS verzorgt, waren beide kanten van het informatieve gesprek al snel ingevuld. En dat ontaardde gelukkig niet in een ordinair robbertje vechten onderwater - beide waren in het verleden waterpoloër - maar in een prettig interview, zoals je hier kunt lezen.


DE VTO-1 LEERLINGEN NADER VOORGESTELD

VTO-1 lichting 2018

De jaaroverzichten van de lezersaantallen hebben in de voorgaande jaren aangetoond dat het voorstellen van nieuwe collega's zonder overdrijven een hit genoemd mag worden. Begonnen met de VTO-1 uit het jaar 2015, en aansluitend een lichting burgersportinstructeurs en de VTO 2017. Stuk voor stuk topartikelen. Dat zal met de VTO-1 2018 niet anders worden. Sterker, met liefst 25 leerlingen kan het niet anders of dit wordt het topartikel van 2019. Klik hier voor de eerste tien die hun antwoorden inzonden.


REFLECTIE VOLGENS OSCAR PRINS

Geschiedenis op school als je jong bent: gruwel, gruwel. Wat een verandering als je dan wat ouder bent, dan waardeer je het des te meer. Leuk dan ook dat het nieuwste artikel van onze nieuwste redacteur, Oscar Prins, rijkelijk gevuld is met mooie oude foto's van militaire geschiedenisboeken. Waar we, zoals je hier kunt lezen, best nog wat kunnen leren. Of zijn de huidige trainingsboeken toch beter?


DE PEN AFLEVERING 32: RICK POST

De Pen blijft nog even een tijdje op de Veluwe. Maar blijft desondanks toch variëren want nu komt in de 32e aflevering Rick Post aan het woord. Een burgersportinstructeur, een categorie die inmiddels een onmisbare pijler in de LO&Sportorganisatie gebleken is. Rick is niet zonder slag of stoot in onze gelederen gekomen, en hier kun je dan ook lezen dat een burgersportinstructeur qua doorzettingsvermogen niet onder doet voor de militaire evenknie.


VTO-1 ERVAART EXTREME OMSTANDIGHEDEN

De misschien wel allergrootste lichting van 24 aankomende sportinstructeurs hebben een hele nieuwe leergang te verwerken gekregen, omdat ook de onderwerpen van het Professioneel Trainen - de Military Strength and Conditioning Circle) voor het eerst aan bod kwamen. Maar ook nieuw: een Ervaringsweek in Bad Reichenhall en toevallig net in de week van de extreme sneeuwval en lawinegevaar. En zoals je hier in het verslag van 'cursist' Patrick van der Zee kunt lezen, werd het ondanks aanpassingen door de extreme omstandigheden niet een weekje lekker spazieren.


PIETER'S PRESTATIEDRANG

Zie ze kijken naar die souplesse en macht.

De film van Dennis van Esch was al indrukwekkend, maar dit verhaal over Pieter van Beekveld liegt er ook niet om. Van de buitenkant lijkt het of de geleverde prestaties van topatleten, want dat was Pieter zeker, er met groot gemak uitrollen en als vanzelf op kop lopen (foto). Alsof het vanzelf gaat. De mindere goden vergeten wel eens dat de toppers er ook alles voor moeten doen en veel voor moeten laten. En soms teveel doen en teveel laten. Lees hier zo'n verhaal.


TOPFUNCTIE VOOR KIM VAN KEULEN OP TOPLOCATIE

Met haar achternaam en nieuwe functie zijn kekke titels als "Er zijn meerdere wegen die naar Nyenrode lopen" of "Kim van Keulen en Nyenrode zijn niet in een dag gebouwd" al snel bedacht. Maar daar zou je de kans mee lopen dat onvermoede lezers denken dat we over de kwaliteiten van Kim geringschattend doen. En slechts het tegendeel is waar, want als je het interview met Kim leest, kom je er achter dat Nyenrode een echte topper aan de haak heeft geslagen. En wij het moeten doen met 14 jaar aan herinneringen. En gelukkig dit interview.GEERT SUIJLEN SCOORT TOP-ARTIKEL VAN 2018

In de media is een jaaroverzicht tegenwoordig een heel spektakel waar je niet eens omheen kunt als je dat zou willen. Op Fitforaction doen we dat wat rustiger en met minder bombarie, terwijl daar juist wel alle reden voor zou zijn want met goede rapportcijfers kon je vroeger flink incasseren. Voor Geert Suijlen is dat ook helemaal niet meer nodig, deze self-made CEO van een zeer goed lopende glamping, restaurant, boten en kano's is nog slechts in de markt voor het binnenhalen van prijzen. En de allermooiste heeft hij nu eindelijk te pakken, zoals je in dit jaaroverzicht kunt lezen.


DENNIS VAN ESCH: GEWOND MAAR NIET VERSLAGEN

In de sportwereld bestaat er altijd veel waardering voor sporters die een prestatie leveren nadat zij terugkomen van een zware blessure. Hoe groot zal de waardering voor de prestatie van Dennis van Esch zijn, of beter: hoe groot zou die waardering móeten zijn als je deze documentaire bekijkt en ervaart hoe hij na zijn ongeval in Afghanistan weer probeert te lopen? En hoeveel doorzettingsvermogen hij daarvoor moet mobiliseren. Een indrukwekkend portret van onze onvermoeibare collega van de LO&Sportgroep RVS in Oirschot. Op de nevenstaande foto zie je Dennis in actie tijdens Alp DuZes, waarvan het credo 'Opgeven is geen optie' zo toepasselijk is op Dennis.


IS DE KALE SLOOPKOGEL INZETGEREED?

We zijn in Nederland helemaal hoteldebotel van de cafésport Darts geworden door eerst Raymond 'Barney' van Barneveld en later (en nu nog steeds) door Michael van Gerwen. De dartsport is een publiekstrekker pur sang gebleken en de TV-registraties worden erg goed bekeken. Dat vormde voor redacteur Oscar Prins in 2016 de aanleiding om een vergelijkend artikel te schrijven tussen darters en militairen. Aangezien het artikel door de overgang naar een nieuwe website verdwenen was én Van Gerwen vorige week wederom wereldkampioen werd, een prima aanleiding om dit sterkgeschreven artikel nogmaals onder de aandacht te brengen.


REDACTIESTRIJD TUSSEN WATERRATTEN

Vrienden of vijanden voor het leven?

We weten bijna niet beter: sinds jaar en dag maken André Wijnberger en Paul Lindeboom samen deel uit van de redactieraad. Zij komen elkaar ook nog eens vaak tegen bij een flink aantal Sportkalenderevenementen en bij de oude opzet van de Vijfkamp werd jaarlijks de kamer met elkaar gedeeld. En zij aan zij streden zij in Veenendaal ooit eens in een triathlonestafetteteam, toen de zoon van André geblesseerd uitviel en Paul zijn plek innam. Maar het is niet altijd pais en vree tussen die twee. Aan het begin van een nieuw redactiejaar stonden zij lijnrecht tegen over elkaar in een heuse zwemwedstrijd. Het water was koud, dus lees en huiver.

 

25 JAAR ZANDLOPER: KNALLENDE 2018 DECEMBEREDITIE

We sluiten een wederom bewogen redactiejaar af met de lancering van de vijfde editie van de Zandloper. En daarmee eveneens het vieren van het 25-jarige bestaan van dit machtig mooie bedrijfsblad. Weer propvol met interviews, columns, artikelen en berichten. Met aan het roer nog steeds de onvermoeibare Richard Wichhart, die wederom bewijst een kunstenaar op het gebied van vormgeving te zijn. En met de op een na laatste column van Jan van den Dool, die straks vanuit Brussel nog wel dienstvakoudste is en dus gelukkig behouden blijft voor de stichting. Eerst snel deze Zandloper lezen, dan het jaar 2018 knallend afsluiten!

 

25 JAAR ZANDLOPER: TOPINTERVIEW MET FRITS OLDENBURGER

We vieren nog steeds het 25-jarige jubileum van die geweldige Zandloper. Alle voormalige hoofdredacteuren krijgen de kans om hun topartikel nog eens terug te zien in het moderne tijdperk van een website. Met Rob Jansen keren we terug naar een interview met een burgerdocent van de voorgangers van de LO&Sportschool: het OCLO en de SMLO. Dhr Frits Oldenburger diende beide opleidingsinstituten, leidde bijna alle sportinstructeurs uit die tijd op en leverde een wezenlijke bijdrage aan het Geschiedenisboek. Frits Oldenburger was een Topburger. Klik hier voor het interview met een van de belangrijke pijlers van de huidige LO&Sportorganisatie.

 
TOCH GEEN COMMANDO-OVERDRACHT OP 28 FEBRUARI 2019

Beeld uit de afsluitende actieve opdracht op de DVD van 2013.

Op de Dienstvakdag van 2013 zagen we al een blik op de toekomst: Jeroen Velders loopt niet in de pas met Jan van den Dool, die wel keurig naast zijn voorganger Henk Stuut loopt. Zoals bekend zal Jan per 1 maart 2019 starten met zijn nieuwe functie bij CISM in Brussel. Zijn opvolger, Jeroen Velders, is op die datum helaas nog niet beschikbaar. Zijn datum aanvang functie zal ergens rond de zomervakantie 2019 zijn. Dit betekent ook dat er op 28 februari 2019 nog geen Commando-overdracht plaatsvindt. Aangezien echter de Landmachtmedaille voor LO&Sportpersoneel nu uiteindelijk is toegekend, zullen de voor die dag besproken faciliteiten gebruikt gaan worden voor de officiële uitreiking van de Landmachtmedaille. Nadere info volgt.

 

 25 JAAR ZANDLOPER: TOPINTERVIEW MET HENK BURG

We vieren nog steeds het 25-jarige jubileum van die geweldige Zandloper. Alle voormalige hoofdredacteuren krijgen de kans om hun topartikel nog eens terug te zien in het moderne tijdperk van een website. Met Richard Wichhart keren we terug naar een interview met een sportinstructeur van het KCT, in de tijd dat we nog met guldens betaalden. In de tijd dat het fotorolletje net aan het uitfaseren was, maar de digitale foto's nog erg korrelig waren. De tijd van het uittikken van een interview op een Olivetti 486 homecomputer plaats vond. Iets sneller dan een typemachine maar als je geen backup had gemaakt op een Borsu schijf, was je het ook gewoon kwijt. De tijd dat sportinstructeurs keiharde kerels waren. De tijd van Henk Burg.


ROY VAN DER HAMMEN EN MAARTEN GROOT: LO&SPORTOFFICIER

Maarten Groot bedankt onder goedkeurende blik van Roy van der Hammen de LOSS (Joost de Jong, Gerard Machielse en Marco Fekkes) voor prima begeleiding tijdens de VTO-NLDA.

Redelijk uniek, die Maarten Groot en Roy van der Hammen. Zonder vooraf de specifieke functie van LO&Sportinstructeur gedraaid te hebben, maar wel met een schat aan militaire parate bagage, ze vandaag 14 december toch de opleiding tot LO&Sportofficier met succes afgerond. In de officiersmess werd dit heuglijke feit al dunnetjes gevierd en hebben zij zichzelf al enigszins voorgesteld aan de aanwezige genodigden. Maar naar goede gewoonte doen we dat op onze website wat uitgebreider. Klik hier voor het interview met Maarten Groot en hier voor die met Roy van der Hammen.

 

RIAN HERMANS EERSTE VROUWELIJKE LIFESTYLECOACH 

Misschien herken je de contouren van de nevenstaande foto? Het jasje op de stoel, de Technogym-laptop en de burelen van de Tweede Kamer op de achtergrond. Rian Hermans is op 'het Plein' aanbeland om Hans van Leeuwen op te volgen, die de eerste Lifestylecoach paden gebaand heeft. Het is nog niet gelukt om 16 Lifestylecoaches in de LO&Sportorganisatie in te bedden bij de komende reorganisatie, maar wellicht gaat Rian de gebaande padden nog meer effenen voor dat ultieme doel. Voordat het zover is, eerst hier maar eens lezen wie Rian Hermans is.

 

EIGEN TV-PROGRAMMA VOOR GREGORY SEDOC

Gregory Sedoc, momenteel te zien als deelnemer in Expeditie Robinson, krijgt bij de AVROTROS een eigen televisieprogramma. In Sedoc Onderzoekt brengt de voormalig hordeloper en assistent bij de Sportcommissie de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen in de topsport onder de aandacht. In elke aflevering bezoekt Gregory laboratoria en testcentra waar de nieuwste onderzoeken en testen plaatsvinden. Daarnaast gaat hij in gesprek met wetenschappers en topsporters. Hij neemt de kijker mee om van binnenuit te kijken naar een wereld die continu bezig is nieuwe materialen en producten te ontwikkelen. Sedoc Onderzoekt is vanaf dinsdag 2 april te zien op NPO 2. Uiteraard hebben wij Greg, waarmee wij recent nog een interview hielden, benaderd om de momenteel zeer innovatieve LO&Sportorganisatie voor te dragen voor een aflevering. Keep watching!

AFSCHEID JAN VAN DEN DOOL VERVROEGD

Onverwachts lazen we in het verslag Lijnoverleg de tekst: "Op 1 maart 2019 zal C-LO&Sportorganisatie LKol van de Dool een nieuwe functie gaan bekleden bij het Hoofdkwartier CISM J5 (plans & developments). De Commando-overdracht staat vooralsnog gepland op donderdag 28 februari 2019. Het commando zal overgedragen worden aan LKol Jeroen Velders." Jan gaat zich bezig houden met de lange termijn visie van CISM. Vervolgens gaat hij in eerste instantie alle stafbureaus van CISM onderling laten coördineren en gezamenlijk aan die lange termijn visie laten werken (mits goedgekeurd). In tweede instantie moet hij alle 136 landen van CISM zo ver krijgen dat ze gezamenlijk aan die lange termijn visie gaan werken. "Een mooie, uitdagende opdracht", aldus Jan in een reactie.

OOK GEEN DEFINITIEF AFSCHEID VAN BERRY VAN MOORSEL

De maand november stond in Oirschot in het teken van afscheidsrecepties van militaire loopbanen met een vervolg in het burgerkloffie. Een aantal weken na het afscheid van Hennie Kennis die als burger gaat nadienen bij de Staf, hing Berry van Moorsel zijn adjudantskleding voorgoed in de PGU-kast en gaat een jaar een functie vervullen bij TGTF. Jan van den Dool zwaaide hem uit en houdt hier nogmaals zijn afscheidsrede.

 

AVONTUURLIJK AFSCHEID VAN HENNIE KENNIS

De voormalige hardloper, die transformeerde naar een Orienterings Loper, was de vorige maand ineens actief om al zijn collega's om te turnen tot een Adventure Race runner. Het afscheid van Hennie Kennis kreeg op deze manier een wel hele bijzondere wending, wat al bijna genoeg zegt over deze sportieve Limburger. Toch willen we hiernaast ook nog aandacht schenken aan de woorden die op zijn aansluitende receptie gebezigd werden. Klik hier voor een bijzonder afscheid van een bijzondere collega.

 

REÜNIE ROB & RICHARD

De Zandloper bestaat 25 jaar!! Nadat we in het typemachinetijdperk tien jaar over het wel en wee binnen de LO&Sportorganisatie geinformeerd werden via 'de Impuls' stond de informatie ook een jaar of tien stil. Tot eind 1994, toen werd er weer een redactieraad geformeerd en ontving al het personeel weer een bedrijfsblad op het huisadres bezorgd. Vanaf dat eerste uur was Rob Jansen betrokken bij de Zandloper en zijn opvolger Richard Wichhart is nog steeds, maar nu onbezoldigd, actief met het vullen van het voorwoord van de Commandant, interviews, artikelen, wedstrijdverslagen, LO&Sport kort en de column van de Stafadjudant. Een journalistiek getinte lunch leidde tot dit interview met Rob & Richard.

 

DE KOUDWEERTRAININGEN VAN HAVELTE VOOR NOORWEGEN

De NAVO-oefening Trident Juncture is belangrijk voor Nederland. Daarom levert Nederland een forse bijdrage: 2.200 militairen, 4 schepen, 2 helikopters, een tankvliegtuig en honderden landvoertuigen. Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat Nederland zo’n groot aandeel levert aan een NAVO-oefening. Ook is het voor het eerst dat Nederland een grote bijdrage levert op zowel zee als land. Een team van LO&Sportgroep JPK uit Havelte heeft de koudweertraining georganiseerd. Robert Meijer (LO&Sgp) neemt ons mee in de voorbereidende trainingen, Mike Koelewijn (eenheid) vertelt hoe de trainingen tijdens de oefening bevallen zijn. Klik hier voor het artikel dat model staat voor een mooi samenwerkingsverband.

DE PEN VAN SIGI CARRERA

De vaste rubriek De Pen is na vele omzwervingen op de Veluwe in de Regio Noord beland. Eerder konden we al genieten van de Vijfkamp, de KMAR/Politie, het KCT, de Van Hornekazerne, het CIOS, de Officierenfamilie en de KVOK. Veelzijdigheid blijkt het credo. En dat moest ook opgaan voor Sigi Carrera, voetbaltrainer en -coach van het Militaire Dames Elftal. Hoe veelzijdig moet je zijn als je een voetbaltoernooi in de verschroeiend hete woestijn van Texas gaat afwerken? Hier lees je de vaardigheden van Sigi.

 

DE BIJNA-JUBILEUM-EDITIE VAN DE ZANDLOPER STAAT ONLINE

Aan de vooravond van het jubileum van de Zandloper, waarover later meer, volbrengt Richard Wichhart al bijna zijn 17e jaargang aan het roer van ons bedrijfsblad. Voorwaar een prestatie van formaat om zo lang gemotiveerd telkens weer een mooie opmaak te bedenken. Zijn creativiteit heeft geleid tot de november-editie, waarop Raffaele Salvi, aan de vooravond van zijn vertrek huiswaarts, mooie reclame voor het LO&Sporttenue maakt. Over de inhoud kunnen we kort zijn: die is van dezelfde hoge kwaliteit als de faam van ons tenue!

 

 

 

 STATUS AANVRAAG LIDMAATSCHAP VETERANENPLATFORM

De Veteranenvereniging LO&Sport heeft bij het overkoepelende instituut 'het Veteranenplatform' aangevraagd om lid te mogen worden. Hier lees je of het goed of slechts nieuws opleverde.


 


INSIDE SIDNEY: INVICTUS GAMES 2018

André Wijnberger leverde vorig jaar al een van de meest gelezen artikelen af met zijn verslag vanuit Toronto over de Invictus Games 2017. Zo gek is het dan niet dat je van de Games uit Sidney ook graag verslag uitbrengt. Een wederom mooi verslag, met indrukwekkend mooie foto's en filmmateriaal. Klik hier voor hét mediaspektakel van de afgelopen maand.

INTERVIEW MET OUD-COLLEGA JACQUES OOMS

 

 

Jacques Ooms. Positivo met een weergaloze energie. Sociaal bewogen mens met een warm hart voor zijn medemens en collega's. Een trainer die sterk kan stimuleren en wiens roem zelfs tot in Suriname reikt, want recent werd hij vanuit onze voormalige kolonie nog benaderd voor de functie van zwemtrainer. Zijn roem komt mogelijk wel uit de CIOR- of Invictus-ploeg want voor die eenheden is hij nog steeds in functie. Gabber vanuit de jaren '80, André Wijnberger interviewde Jacques vanaf een bijzondere lokatie. Klik hier voor het op 08 november aangepaste interview.

 

DEFENSIE HOUDT ENQUETE-ONDERZOEK ONDER ISAF-PERSONEEL

 

Defensie houdt een grootscheeps onderzoek onder de militairen die uitgezonden waren in Afghanistan. Jan Welling attendeerde de redactie op dit nieuwsbericht.
 

 

WERVENDE BANNERS GEZOCHT IN DE VREDEPEEL

 

Wordt dit de nieuwe banner? Of weet jij betere?

Een sporthal waarin zaalvoetbal, volleybal of badminton gespeeld wordt? Jeetje, dat is zo 2012! Op de naderende overgang van 2018 naar 2019 ziet een militaire sporthal wel iets anders uit. Zoals je straks zult zien op de foto's in het artikel van Jasper Schout. Daarbij zul je ook wat afbeeldingen van posters zien die Jasper alvast geselecteerd heeft als ontwerp voor een banner. Maar misschien ken jij wel veel fraaiere (mag ook met Nederlandse teksten). Klik hier om mee te doen aan de Vredepeelprijsvraag! 

 


 

 

VOORBEREIDING OP EXTREEM WK ADVENTURE RACING

 

Wauw, wat een loodzwaar evenement wordt het WK Adventure Racing op het Franse eiland La Réunion!! Acht dagen lang met kaart en kompas door de jungle. ATB, kajak, hardlopen, en bedenk daarbij niet de meest makkelijke ondergrond of omstandigheden. En dan hebben we elementaire zaken als slapen en eten nog niet eens benoemd. Extreme omstandigheden waarbij de mentale weerbaarheid doorslaggevend zal zijn voor succes. Thomas Venema werd deels in Schaarsbergen getraind door onze LO&Sportgroep, maar bericht ons hier over het totaalplaatje van zijn voorbereiding.

 


 

 

HALFWEG DE VTO NLDA OPLEIDING WERD EXPLOSIEF FEESTJE

 

Nee, het betreft niet een remake van de film Demolition Man (uit 1993, met Sylvester Stallone en Wesley Snipes) maar het vieren van het precies halverwege zijn van de opleiding VTO NLDA. Dat kun je op verschillende manieren vieren, bijvoorbeeld een dikke boomstam doorzagen, maar Roy van der Hammen en Maarten Groot zijn beide demolitie opgeleid (bij resp. de Genie en het KCT) en doen dat dus op een andere wijze. Over een paar maanden gaan we beide persoonlijk voorstellen, nu eerst hier maar eens lezen hoe onze aanstaande commandanten LO&Sportgroep een op het oog vermoeiend klusje simpel maar doeltreffend klaren.

 


 

 

 

LUCIA RIJKER: VAN WERELDKAMPIOENE (KICK)BOKSEN NAAR FILMSTER EN JONGERENCOACH IN OIRSCHOT 

 

Lucia Rijker in Oscar-bekroonde Hollywoodfilm.

N.a.v. het artikel van Arian van Helden, zoals hieronder aangekondigd, met daarin een kortdurende samenwerking met Lucia Rijker, kwam het direct in het hoofd van de redactie op om over Lucia Rijker een soort van biografie te schrijven. In een land waarin voetbal, wielrennen en schaatsen domineren, blijven topsportprestaties als die van Lucia Rijker te vaak onderbelicht en ondergewaardeerd. Mooi dus dat Lucia in Oirschot een deel van een van de afleveringen opnam van Dream School, waardoor onze website dit artikel rijker is over een absolute topsportvrouw met een rijke carriere.

 

 

 

 

 

 

 

ARIAN VAN HELDEN GASTDOCENT IN DREAM SCHOOL

Arian, afzien en artistieke artikelen afleveren.

Arian van Helden is een man van uitersten. Zo zit hij op de fiets in uithoeken als Zuid-Korea, Japan of Kazachstan, doet hij mee aan evenementen als de 80km trailrun op Jeju-eiland of de Trappenbergloop op onze eigen Wilhelminaberg- op de foto bestijgt hij 1 van de 27600 treden - of kom je hem zomaar ineens tegen in de koffiekamer van de LO&Sportgroep RVS in Oirschot. In het schrijven van artikelen is hij geen man van uitersten, levert slechts gave epistels af, zoals deze over zijn deelname aan Dream School met Lucia Rijker, Marco Kroon en Rob Oosterveer.

 


 

 

STOKOVERDRACHT NAAR STAFADJUDANT JAN WELLING

 

John Labes, Ab Agterbos, Lion de Frel, Theo Hunck, Nico Spierenburg, Jan Joosen, Fred Jansen, Jan Welling. Een illuster rijtje dat begon op 01-04-1999 en vanaf 11 oktober jl. voorlopig een jaar of drie stokt. Van "stokt" naar "stok" is dan een voor de hand liggend woordgrapje om de functie-overdracht van Fred Jansen naar Jan Welling hier aan te kondigen. 

 


 

 

 

ERKENNING VOOR SKI-OPLEIDINGEN LO&SPORT

 

Die vervelend lange en extreem warme (na)zomer is eindelijk met de noorderzon vertrokken. We kunnen weer gaan dromen van (h)eerlijk Nederlands guur en koud weer, successen op de schaatsbanen, misschien eindelijk weer een Elfstedentocht en flinke pakken sneeuw. Echt Hollandse winterweer. Mannen als Pierre Schoonen binden bij dat soort omstandigheden dan ook lange latten onder en leren nieuwe ski-instructeurs de kneepjes van het vak. Waarvan de Nederlandse Ski Vereniging onder de indruk is. Getuige dit artikel van Pierre.

 


 

 

NATIONAAL SPORT EN INNOVATIE CONGRES 2018

 

Sport en innovatie draaien al jaren om slimme technologieën op het gebied van vitality en performance. Dit jaar stond de mens centraal op de High Tech Campus in Eindhoven. De mens in relatie tot de technologie. Jan van den Dool, Jasper Schout,  Hans Wakelkamp en Taco Visser waren aanwezig om zich te laten inspireren door verhalen, ervaringen en succesverhalen van topondernemers en experts uit het bedrijfsleven. Klik hier voor een vitaal verslag van Hans.

 


 

 

VETERANENTRIP TO THE USA

 

"Na een voorbereiding van ruim een jaar is het zover. Laatste check van de bagage die nog mee moet. Vandaag gaat ons grote avontuur beginnen. Met een groep van 14 veteranen, waaronder enkele partners, een unieke roadtrip in de USA op onze eigen motoren die al klaar staan in Miami. Met als hoogtepunt de deelname aan de Rolling Thunder 2018 in Washington DC, waarna we hopen weer gezond en wel naar Nederland terug te keren. Maar dan met een geweldige schat aan ervaringen rijker." Zo begon het eerste verslag op Facebook van de reis van Ger van den Berg en zijn motorveteranenvrienden. Klik hier voor een samenvatting en desgewenst het complete verslag.

 


 

 

 

COMMANDANT SPORTSCHULE BESUCHT AMERSFOORT

 

Laten we positief beginnen: ons LO&Sportinstructeurshirt is vele malen mooier dan dat van onze Duitse collega's. Maar ga via Google Afbeeldingen eens een kijkje nemen in Warendorf, bij de Sportschule der Bundeswehr en hun LO&Sportaccommodaties en het water loopt je in de mond, zelfs op dagen rond de plus 10 graden. Maar laten we ook positief afsluiten, onze Duitse collega's zijn maar wat jaloers op onze LO&Sportschool en onze wijze van O&T. Dat lezen we althans in dit verslag van Pieter van der Peet over het bezoek van de Duitse top aan Amersfoort.

 


 

 

LEANDRO TEGEN KANKER

 

Het boek

De internationale strijd tegen kanker heeft grote vormen aangenomen, in elk land zijn er wel initiatieven ontplooid om deze vreselijke ziekte de wereld uit te helpen. Sommige acties zijn ongekend groot en mogen zich verheugen in massale aandacht, andere initiatieven zijn lokaal en klein, maar toch ook de moeite waard. Zoals deze actie van onze (waarschijnlijk) aankomende collega LO&Sportinstructeur Leandro de Neef.

 


 

 

BAD REICHENHALL 12,5 JAAR JONG

 

De lokatie van onze LO&Sportgruppe Bad Reichenhall is bijzonder, of er voor de GVA-lessen nu vertrokken wordt vanuit Baumgarten, Ruhpolding of Fritz am Sand. Onze mannen vormen ook al jaren een bijzondere groep, 'hecht' is een voor de hand liggende term als je drie jaar lang op elkaar aangewezen bent in het buitenland. Mooi initiatief dan ook om het koperen jubileum goed en op een bijzondere manier te vieren, of dat nu in Nederland of België plaats vind... Klik hier voor het verslag van Muuk Harmsen, man van zowel het eerste als het huidige uur.


SGT VISSER (SPORTINSTRUCTEUR CLSK) WINT MUDMASTERS

Bauke Visser: champ!

De naam van Bauke Visser kwam al eerder op een zeer positieve en innemende wijze naar voren op onze website. Toen vanwege het organiseren van een Facebookchallenge. Kort daarna doorliep hij in Amersfoort de VTO-1 bij onze LOSS waarna hij bij de KLU als sportinstructeur aan de slag ging. Dat zij een sportieve parel in bezit hebben, bleek afgelopen zaterdag wel toen hij op het terrein van FlevOnice, waar wij drie dagen eerder het NMK Obstaclerun organiseerden, op overtuigende wijze de winst greep. De overeenkomst met Ellen Laporte, die als NMK-winnares straks de VTO-1 in gaat, is evident. Wederom een mooi wedstrijdverslag idem.

 


 

 

 

HOLST MOGELIJKE PARTNER LO&SPORT EN TGTF?

 

De naam van Holst is terloops al eens gevallen in een eerder artikel van Jan van den Dool (Innovatie: de stand van zaken). Nu is er dan uitgebreider aandacht voor dit technologische bedrijf, nadat een grote afvaardiging vanuit de LO&Sportorganisatie een bezoek bracht aan dit innovatieve bedrijf in Eindhoven. Wie anders dan Jan van den Dool zelf brengt dan dit verslag uit?

 


 

 

 

 

ELLEN ONVERWACHTE KAMPIOENE NMK OBSTACLE RUN 2018

 

De verwachtingen binnen de LO&Sportorganisatie over Ellen Laporte liggen hoog. Eerder konden we al lezen dat zij was uitverkozen tot 'best man' van de NCOI-opleiding. Van alle kandidaten mocht Ellen als eerste instromen naar de KMS, om aansluitend bij de LOSS de VTO-opleiding tot LO&Sportinstructeur te vervolmaken. Dat een PDCA-cyclus wel eens totaal anders verloopt en toch tot prijzen kan leiden, lees je hier in Ellen's wedstrijdverslag van het NMK Obstacle Run.

 


 

 

 

VERSLAG VAN DE GOLFDAG 2018

 

De vijfde LO&Sport Golfdag was een behoorlijk succes, niet eerder waren er zoveel deelnemers. organisator en wedstrijdleider Fred de Ruijter doet hier verslag van deze gezellige én sportieve dag en maakt en passant de datum van volgend jaar al bekend!

 


 

 

 

DE PEN VAN KOEN KUSTERS

 

Koen op de hindernisbaan

Vorig jaar mochten we al meerdere berichten en artikelen wijden aan Koen Kusters, want de komst van een spijkerbroek die rechtstreeks zou doorstromen naar de KMA en aansluitend als C-LO&Sportgroep zou starten, was toch wel bijzonder nieuws. Inmiddels is Koen al een volwaardig lid van onze LO&Sport-familie en heeft hij vlak voor de zomervakantie De Pen in handen gekregen. Waardoor je hier in de 30e aflevering Koen's eerste werkervaringen kunt lezen.


VVLO&SPORT: VERSLAG EERSTE ALV 2018

De secretaris van de Veteranen Vereniging LO&Sport, Fred Jansen, brengt hier verslag uit van de eerste Algemene Leden Vergadering, die gehouden werd voorafgaande aan de Dienstvakdag op 13 september jl.


FOTOALBUM DIENSTVAKDAG 2018

De Dienstvakdag 2018 was door de mannen van de LO&Sportgroep voorzien van een nieuw format. Niet meer vroeg in de ochtend en afsluiten met een feestavond in de sfeer van de 80's & 90's. Een groot succes, dat je nogmaals (of als je er niet kon zijn voor het eerst) kunt herbeleven met de mooie sfeerfoto's van topfotograaf Johan Bouman. Klik hier om naar de Dienstvakdag-pagina te gaan.

 


NIEUWE COMMANDANT WORDT EEN OUTSTANDING SOLDIER 

Door bureau MD (HDV-gevormde officieren) is Jeroen Velders voorbestemd om in juni 2019 de functie van C- LO&Sportorganisatie over te nemen.
Een paar bekende wapenfeiten van Jeroen zijn de mede-ontwikkeling van GOAL in zijn huidige vorm (en het overeind houden hiervan toen in 2008 GOAL uit tegenover de alom gevreesde Kol Seijkens van Staf OTCo), Plv Cdt LO&Sportgp RVS (toen dit nog een startfunctie voor officieren was), Cdt LO&Sportgp GSK Ermelo en Hfd buro Bedrijfsvoering. In september 2017 ontving hij in Afghanistan de coin voor ‘outstanding soldier’.
Jan Maree gaat na het FLO van Hans vd Kaaden de functie van H-OTK bekleden, de nieuwe Chef Staf wordt geselecteerd uit het duo Hein vd Made/Pieter vd Peet.