Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE TOP ARTIKELEN VAN 2021

Door Paul Lindeboom

De redactieraad van Fitforaction.nl (anno 2021)

Overal lees je dat het jaar 2021 een bijzonder jaar was, maar gelukkig kunnen we stellen dat het voor de redactie van Fitforaction.nl een jaar zoals alle andere was. Want de ritmiek van twee a drie artikelen per week hebben we gewoon kunnen doorzetten, waarbij we gelijk eens alle redacteuren een flinke pluim kunnen uitdelen. Want Wil Maaswinkel, Léonie van Lamsweerde, Maarten Groot, Claudia van Kleeff, André Wijnberger en Oscar Prins zijn ondanks alles zeer goed gemotiveerd gebleven. En dan kunnen we ook nog het heuglijke nieuws brengen dat we op de valreep van 2021 de Leefstijlcoach van Den Haag, Rian Hermans, hebben weten te contracteren. Diversiteit waar het kabinet Rutte IV een voorbeeld aan kan nemen..... De fotocollage hierboven is dan ook speciaal voor mijn redactieraad, waarin Johan Bouman (webmaster) en Richard Wichhart (hoofdredacteur Zandloper) ook zitting hebben en Jan Welling sinds zijn FLO definitief afscheid van genomen heeft.

Ferry en de LO&Sportschool
Ondanks een normaal jaar stonden de best gelezen artikelen wél allen in het teken van de Covid-pandemie. Want wat wil het geval? Het allerbest gelezen artikel is er eentje uit het archief, eind 2015 geschreven door Jan Welling in het kader van het 40-jarig bestaan van de LO&Sportorganisatie: de geschiedenis van de LO&Sportschool.
Het aantal van 1881 hits is echt wel iets waar Jan trots op kan zijn, maar het overgrote deel is gescoord op 25 oktober 2021, de datum van een beruchte 'Persco' waarin o.a. via Hugo de Jonge bekend zou worden dat de sportscholen mogelijk weer gesloten zouden gaan worden. Zeker weten doe ik het niet, maar ik vermoed dat vele Nederlanders die zochten op het trefwoord 'Sportschool' het artikel van Jan even geopend hebben en na het zien dat het niks met een Corona-maatregel te maken had, snel weer gesloten hebben (zonder het te lezen).

Nee, het echt allerbest gelezen artikel is deze van Ferry Holierhoek (1736 hits), waarin hij beschreef dat het idee van vele - Corona zou vergelijkbaar zijn met een gewone griepgolf - totaal misplaatst was. Over de inhoud van het artikel ga ik verder niet uitweiden want ik Ferry gevraagd hoe het momenteel met hem gaat en hieronder lees je zijn relaas onder de titel 'Covid een griepje? - Update'.
Ferry: "Afgelopen jaar schreef ik over mijn ervaring met een COVID besmetting die ik februari 2021 opliep. Ik ben nu inmiddels 11 maanden verder en wil graag delen hoe het nu gaat.

Het herstel verliep langzaam en heb een heel traject met een speciale fysiotherapeut achter de rug. In het begin kwam ik er achter dat mijn kracht voor zeker 80% verdwenen was, bizar om te ervaren. De trainingen waren pittig en mijn grenzen waren snel bereikt. Toch merkte ik na 2-3 weken al snel verschil en kwam mijn kracht snel terug (reversibiliteit), wel gekenmerkt door veel spierpijn, maar dat was ik wel gewend. Toch kon ik niet wekelijks aaneengesloten doorgaan omdat mijn lichaam mij steeds terugfloot, dat was heel frustrerend. Toch pakten we het steeds weer op en kwam ik bij een nieuwe basis terecht die niet voldoen aan mijn normen, maar het is even zoals het is. Een vakantie en wederom een lockdown zorgden voor een einde van mijn traject waar ik recht op had. Gedurende deze periode tot nu ben ik aan het mountainbiken. Dit gaat met wisselend succes, maar het lukt me om 25-30 km per keer te fietsen en dit probeer ik iedere zondag te doen. Mijn reactie hierop is wel dat ik erg vermoeid ben de rest van de dag. Uitbreiden naar een keer extra in de week is nog lastig, maar probeer ik wel. Trainen kan ik alleen in zone 1, 2 en 3 (aeroob), zodra ik naar 4 ga en over de anaerobe drempel, dan word ik benauwd en ga ik hyperventileren.

Als de huidige lockdown voorbij is ga ik op zoek naar een sportschool om zelf de draad weer op te pakken qua kracht en denk ik er aan om te gaan zwemmen, omdat ik van de zomer gemerkt heb, dat mijn lichaam hier goed op reageert. Ook laat ik nu de auto staan en ga ik op de fiets naar mijn werk.

Wat voor mij één van de lastigste symptomen waren (zijn) van Corona, zijn mijn geheugen- en concentratieverlies waar ik eerder over schreef. Ik moet nu helaas concluderen dat dit nog steeds heel slecht is en merk hier nauwelijks verbetering in. Inmiddels heb ik een nieuwe baan als clusterdirecteur van twee basisscholen en ik merk dat ik voor deze functie beide functionaliteiten hard nodig heb. Ik hoopte door er actief mee te trainen dit wel beter zou worden, maar vooralsnog is dit niet het geval en maak ik mij wel zorgen voor de toekomst, dat is het eerlijke verhaal. Uiteraard probeer ik positief te blijven en ga ik stug door en zal opgeven niet voorkomen in het woordenboek.

Kortom, het ‘griepje’ heeft mij meer schade toegebracht dan ik vooraf had gedacht. Ik herstel nog steeds en mijn lijf en hersenen zijn niet meer wat het was, dat is wel een pijnlijke conclusie. In 2022 ga ik meer focus leggen op mijn voeding en gewoontes, omdat ik denk dat er zeker nog winst te halen valt in mijn Bourgondische leefstijl.

Wat ik heel lastig vind is dat er geen antwoorden zijn op vragen, want niemand die het weet. Komt het nog goed? Wat is wel slim om te doen qua trainen en wat niet? Het enige waar ik op terug kan vallen is luisteren naar mijn eigen lichaam, laat ik daar nu nooit echt goed in zijn geweest."

Vrouwenepidemie
Gezien de inhoud van Ferry's best scorende artikel is het wrang om te stellen dat de redactie blij is met zijn inzending, want de andere topartikel zijn allemaal geschreven door vrouwen.... Diversiteit moet ook weer niet doorslaan naar de voor mannen vervelende kant van de balans..... 
Maar alle gekheid op een stokje: grote klasse dat het interview met Amanda Dekker - zij is de eerste speciaal voor de Natres opgeleide sportinstructeur -, het interview met Monique Eemsing over de werkzaamheden binnen het Veteranen Search Team (VST) en Claudia van Kleeff met haar artikel over de DBBO voor het derde jaar in successie in de hoogste regionen eindigt. Al deze artikelen zijn ook ruim meer dan 1000 keer gelezen, hulde.  

Lezersaantallen
Met de complete redactie en de vele spontane inzenders zijn er rond de 100 nieuwe artikelen gepubliceerd in het afgelopen jaar. In deze bijlage kun je zien hoe bijzonder goed alles gelezen is, en dat ook de artikelen die al lang in het archief staan nog bijzonder goed gelezen worden. Nu corona nog definitief de wereld uit, dan is echt iedereen tevreden.

Publicatiedatum: 03 januari 2022