Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

OEFENING RWANDA BISON

Door Rene van OostDe Fitforaction-redactie ontving van C-LO&Sportgroep JPK (Havelte) Chris Bakhuizen een link naar een op Youtube gepubliceerde film, waarin we vooral in het eerste deel onze Hoofd Instructeur Rene van Oost in functie actief zijn met zijn eenheid 44 Painfbat. Zo'n 150 militairen van de Bravo compagnie maken deel uit van de oefening Rwanda Bison.
Voorafgaand aan de oefening kregen de militairen 
de kans om te wennen aan het bijzondere klimaat in Midden-Afrika. In Rwanda is de luchtvochtigheid hoog en bovendien ligt het oefengebied ook nog eens op 1.350 meter hoogte. Het acclimatiseren gebeurt door veel te wandelen waarbij uiteraard veel gedronken moet worden om hitteletsel te voorkomen. Voordat je naar de tijdens de oefening gemaakte film kunt kijken, laten we eerst Rene aan het woord over de voorbereiding op deze omstandigheden.

Rene: "In de voorbereiding op zo’n oefening is het belangrijk dat we als LO&Sport met de eenheid, TGTF en de HPG-er in gesprek gaan voor het acclimatisatie programma. Voor Rwanda hebben we vooral gekeken naar de temperatuur, de luchtvochtigheid en het hoogteverschil. Daarnaast is het ook van belang hoelang de oefening duurt en wat de eenheid wil oefenen.

Hierdoor zijn we tot een programma gekomen waarin we 2 dagen een VTV programma (Verplaatsen Te Voet, red.) hadden, gevolgd door een groepscarrousel van 2 dagen waarin de fysieke belasting werd opgebouwd.

Bij het VTV-en zijn we telkens 45min gaan verplaatsen. Het tenue was nog zonder rugzak en we liepen niet op het heetst van de dag.

Bij de groepscarrousel was er na elke opdracht een rustmoment om te kijken hoe iedereen er voor stond. Na deze dagen is de eenheid meerdere dagen het veld in geweest, maar is men blijven kijken naar de fysieke inspanningen om zo iedereen inzetbaar te houden.

Al met al is het goed geweest dat het acclimatisatie programma is gedraaid en kunnen we onze ervaringen meenemen naar volgend jaar, waarin we weer 3 weken naar Rwanda gaan."

Publicatiedatum: 22 december 2021