Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

SNEUVELBEREIDHEID PROJECT 400 

Door de redactie

Gregory nummer 1 in analistenlijst

Talent, een goed plan, inzet en sneuvelbereidheid brengt Olympische succes (winnaars op de 400 meter gaan door waar anderen stoppen).

Missie Londen

De Olympische Spelen van Londen waren de spelen van Epke Zonderland. Het deskundige commentaar (“Hij staat”) werd geleverd door (oud) collega Hans van Zetten.

Missie Tokio

De Olympische Spelen van Tokio waren de spelen van Sifan Hassan. Zij verbaasde “de deskundigen” en solde met de logica door deelname op drie loopnummers en drie medailles, waarvan 2x goud!

Het deskundige, enthousiaste commentaar werd geleverd door (oud) collega Gregory Sedoc. Mooi hoe Gregory de 400 meter finale van Liemarvin Bonevacia analyseerde en liet zien dat de eerste 250 meter op souplesse werd gelopen en daarna verkramping de snelheid in de weg ging zitten! Gregory leefde zo mee met de atleten en had zoveel plezier in hun performance en succes dat het de afwezigheid van publiek compenseerde.

Succes komt niet vanzelf, je moet er iets voor doen

Opvallend was hoe succesvol de Nederlandse atleten in Tokio waren! Het bleef niet bij de drieslag van Sifan Hassan. Er waren meer finalisten en medailles. Een dubbelslag op de zevenkamp vrouwen. In het oogspringende resultaten van de atleten op de 400 meter. Zilver voor de estafette mannen (Ramsey Angelo, Terence Agard, Liemarvin Bonevacia, Tonny van Diepen, Jochem Dobber en Femke Bol met brons op 400 horden en nog meer finale plaatsen en persoonlijk records. Succes van Project 400!?

De 400m estafetteploeg, foto verkregen via Atletiekunie


Wat is het geheim daarachter?

Hoe komt zo iets tot stand? Is het Project 400, vergelijkbaar met de weg die wij zijn ingeslagen om meer professioneel en individueel gericht te trainen met militairen? Het begint met het vaststellen van het doel van de Missie (waar heb je dat meer gehoord). Nederland wil bij de beste 10 landen horen. NOC/NSF werkt met Team NL. Een grondige analyse stelt vast waar de medaillekansen liggen. Geconstateerd wordt dat er kansen zijn voor Nederlandse atleten op de 400 meter. Wat moet worden gedaan om die kansen te verzilveren. Wat gaat dat kosten (geld, tijd, atleten, trainers/ begeleiders en faciliteiten)? Een grondig, ambitieus plan van aanpak was de basis van het succes van de Nederlandse 400 meter lopers en loopsters in Tokio. Met coaches Laurent Meuwly en Bram Peters als project- en procesbewaarders.

Tipje van de sluier

In het NRC van 30 juli stond een artikel van Dennis Boxhoorn dat een tipje van de sluier optilt. Het artikel had als kop: "Project 400: ineens doen de Nederlandse atleten weer mee op de volle ronde – ook in Tokio". Het artikel zoomt in op een ambitieus plan om de 400 meter in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Dat dat gelukt is, konden we in Tokio zien.

Maatwerk

Maar hoe professioneel de analyse was die eraan voorafging. Hoe er een plan van aanpak kwam dat paste bij de Nederlandse situatie. Hoe de trainingsresultaten werden gemonitord. Hoe de trainingen aangepast aan het individu (flyer of diesel) waren. Hoe de activiteiten toch als team werden uitgevoerd in een sfeer van samen presteren. Zaken waarvan je als LO&Sportvakman geniet. De redactie wil dit artikel graag met u delen. 

Publicatiedatum: 25 augustus 2021