Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET PROCESONDERZOEKER
KOMAL BUTT
Door Paul Lindeboom

Komal tijdens de Dienstvakdag 2021

Nagenoeg elke LO&Sportgroep of stafeenheid werkt momenteel met de Microsoft-applicatie Sharepoint. Nu nog in de versie 2013 en op een manier dat de dagelijkse gang van zaken er niet sterk van afhankelijk is.
Met volgend jaar de onvermijdelijke komst van een nieuwere versie gaat dat sterk wijzigen. Het format hebben we nog niet gezien, maar wat we wel weten is dat het gebouwd gaat worden op grond van alle werkprocessen. Stagiair Komal Butt is aangetrokken om dat in kaart te gaan brengen.

Even kort introduceren… Ik ben Komal Butt, 23 jaar. Ik ben geboren in Amsterdam en woon momenteel in Diemen. Ik woon thuis met mijn ouders en twee broertjes van 20 en 14 jaar. Iets wat ik graag in mijn vrije tijd doe is Netflixen en dan meestal iets in de richting van Thriller/Horror serie of film. Daarnaast houd ik me dagelijks bezig met fitnessen. Ik ben meestal elke ochtend tussen 8/9 uur te vinden in de Basic-Fit in Diemen. Per 06 september 2021 ben ik begonnen met mijn stage bij de LO&Sportorganisatie, locatie Bernhardkazerne in Amersfoort .

Hé Komal, hoe ben je bij defensie terecht gekomen?

“Drie maanden voordat ik aan mijn stage zou beginnen, had ik via LinkedIn een oproep door iemand laten plaatsen, met daarin dat ik opzoek was naar een Bedrijfskundige stage. Kreeg veel reacties, en daarin ook van iemand uit defensie. Ik heb gelijk gesolliciteerd, alleen moest ik best wel heel lang wachten totdat ik überhaupt een reactie kreeg. In de tussentijd had ik eigenlijk een stage gevonden bij een vertaalbureau in Amsterdam, alleen de taken sloten niet aan bij mijn opleiding waardoor ik weer begon met het zoeken van een stageplek. Toevallig kreeg ik een bericht dat ik voor een sollicitatiegesprek bij defensie kon komen, en daar ging ik helemaal voor. Het gesprek ging voor mijn gevoel best goed, en dat bleek ook wel want aan het einde van het gesprek hoorde ik gelijk dat ik stage mocht komen lopen bij defensie. Dus ja, zo ben ik eigenlijk bij defensie terecht gekomen.”

Komal HBO

Welke studie doe je (en waar) en waarin wil je je later specialiseren (of welke vakrichting wil je gaan kiezen)? Hoe zijn je resultaten tot nu toe?

“Ik ben een derdejaars Bedrijfskunde student aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In de eerste twee jaren van mijn opleiding ben ik veel bezig geweest bedrijven met verschillende vraagstukken te adviseren. Dat is iets wat mij heel erg aanspreekt en dat is ook iets waar ik voornamelijk op wil specialiseren. Een specifieke vakrichting kan ik niet echt kiezen, want Bedrijfskunde is best wel een brede opleiding waarin ik in verschillende richtingen kennis heb opgedaan. Vakrichtingen die mij het meeste aanspreken zijn HR, Recht en Procesmanagement. In de laatste twee jaren van mijn opleiding ben ik nu ook echt aan het kijken wat mij het meeste ligt. De huidige resultaten, die zijn helemaal positief. Ik heb alle studiepunten van de eerste twee jaren, dus ja: als het zo doorgaat kan ik binnen vier jaar afstuderen en daar ga ik helemaal voor. ”

Wat is je stage-opdracht? En heb je al een beetje beeld van de LO&Sportorganisatie?

“Mijn stage-opdracht vanuit defensie is om de processen binnen de LO&Sportorganisatie in kaart te brengen aan de hand van interviews. Dat wordt dan door mij verwerkt in een process chart (flowchart) en als alles goedgekeurd is, wordt het in de  nieuwe Sharepoint omgeving geplaatst. Naast de defensie opdracht houd ik me ook bezig met twee schoolopdrachten, waarvan één een onderzoek (probleemanalyse) binnen defensie is en de tweede is een portfolio-opdracht waarin ik mijn persoonlijke ontwikkeling de komende 20 weken ga bijhouden en aan het einde van mijn stage ga ik dat verdedigen. Ik ben nu al een week bezig bij LO & Sport en ik kan zeggen dat ik hartstikke blij ben dat ik processen bij hen mag beschrijven. Iedereen is hartstikke lief en verwelkomend. Ik heb het team ontmoet en ik vind ze allemaal geweldig. Ook heb ik meegedaan aan het Dienstvakdag en dat vond ik hartstikke leuk. Wel heb ik er veel spierpijn van overgehouden, maar dat heb ik er wel voor over. In de eerste week al veel leuke ervaringen meegemaakt en ik kan zeggen dat ik bij de beste organisatie binnen defensie zit. ”

Komal tijdens de Dienstvakdag 2021

Bij onze organisatie zijn onze lezers natuurlijk ook geïnteresseerd in je sportieve activiteiten. Je bent weliswaar in Nederland geboren maar van Pakistaanse afkomst, dan zal je vermoedelijk wel hockey gespeeld hebben?

“Klopt helemaal!  Ik ben zelf in Amsterdam geboren en in Diemen opgegroeid, maar mijn ouders zijn beide in Pakistan geboren. Hierdoor heb ik ook een Pakistaanse achtergrond. Toen ik op de basisschool zat, in groep 7, heb ik twee jaar lang gehockeyd bij HC Athene in Amsterdam. Ik was de eerste in de familie die ging hockeyen, mijn broertjes hebben beiden op voetbal gezeten. Echt talentvol was ik niet, maar ik kon er wel wat van gelukkig. Dat heb ik twee jaar lang volgehouden en daarna ben ik er helaas mee gestopt, omdat ik met de middelbare school was gestart en beide dingen combineren ging moeilijk. Tot op heden baal ik er wel van dat ik ermee gestopt was, want als ik wat langer door was gegaan dan zou ik zeker wel zeer talentvol zijn nu, maar ja het is toch helaas anders gelopen. ”

talentje

Tijdens je introductiedag vertelde je dat je nog niet lang geleden 15 kilo zwaarder was. Hoe heb je deze ballast weg gewerkt?

“Na mijn MBO opleiding had ik een tussenjaar genomen, omdat ik niet kon kiezen welke HBO opleiding ik wilde gaan doen. In dat tussenjaar ben ik begonnen met fitnessen, omdat ik veel vrije tijd had en daarnaast vond ik mezelf ook niet zo fit. In het begin was het zeer moeilijk om de motivatie bij te houden, maar ik ben wel iemand die doelgericht is en als ik iets wil bereiken dan ga ik daar ook helemaal voor. Ik begon met één dag in de week en dat ging al snel naar zeven dagen per week. Op een gegeven moment zag ik ook verschil in mezelf, ik voelde me beter en dat maakte mij blij en motiveerde mij nog meer om door te gaan. In een jaar was ik ongeveer 10 kilo afgevallen en daarna ben ik eigenlijk nooit gestopt met sporten. Ik ben nu ongeveer drie jaar verder en ben in totaal ongeveer 15 kg afgevallen en ben eigenlijk sindsdien nooit meer aangekomen, wel is er een kleine aanpassing gekomen in het aantal dagen dat ik sport en de manier van sporten. Nu sport ik niet meer zeven dagen maar vijf en dat voor anderhalve uur en daarnaast richt ik meer op gewicht training dan op het cardio gedeelte. Dus ja, ik ben er wel blij mee dat ik drie jaar geleden de stap heb genomen om te gaan sporten, want nu voel ik me er niet alleen fitter door, maar heb ik ook nog een hobby erbij.” 

Publicatiedatum: 11 september 2021