Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

PRESENTATIE 198 INFANTRY BDE (VS)
Door: Pieter van der Peet

Op woensdagmiddag 18 oktober had ik de eer om samen met onze Staf-adjudant een delegatie van de 198th Infantry Brigade (USA) te mogen briefen over hoe wij in de Nederlandse landmacht Lichamelijke Oefening en Sport richten, inrichten en verrichten.

In de koffiekamer van Groot Heidekamp - nog bedankt voor het gebruik, collega’s! - werd de delegatie van zes  personen, bestaande uit de Brigade commandant, de Bataljons commandant, twee Staff Sergeant-majors, Commandant OTC-MAN en de Nederlandse Stoo van TRADOC opgevangen en begon de presentatie. De Brigade commandant Col Hathaway was erg gecharmeerd van de wijze waarop wij georganiseerd zijn. Wat met name opviel, is de wijze waarop wij geïntegreerd zijn met de eenheden. Uiteindelijk is dat ook de kracht van onze organisatie. Ons LO&Sport-personeel dat de taal van de eenheid spreekt en goed begrijpt voor welke taken en uitdagingen de eenheid staat.

De presentatie ging onder ander in op de vertaling van deze taken naar een op maat gemaakt Fysiek en Mentaal O&T Plan. En welke rol speelt iedere functionaris van de LO&Sportgroep bij het ontwikkelen, uitvoeren en bijstellen van dit plan?
Ook het feit dat onze LO&Sportinstructeurs in het gehele traject van een missie zijn betrokken van voorbereiding, uitvoering en afwikkeling, sprak hen erg aan.

Zij kennen vaak dezelfde uitdagingen als dat wij kennen: vulling van personeel bij de eenheden en een probleem in het vaardig bewegen bij de jongere generatie. Men was erg gecharmeerd van de survivalrunbaan in Schaarsbergen. Wat hen betreft komt er ook een soortgelijke baan terecht op Fort Moore in de VS.

De kolonel vroeg na afloop of hij zijn PT-staff contact op mocht laten nemen met onze staf. Uiteraard staan we hiervoor open. We kunnen veel van elkaars ervaringen leren. Voor Johan en mij was dit een mooie ervaring om over ons werk te kunnen vertellen. Als je vervolgens hoort dat men jaloers is op een aantal zaken hoe wij dat in ons kleine kikkerlandje hebben geregeld, maakt ons dat natuurlijk nog trotser op onze mooie organisatie.

Publicatiedatum: 25 oktober 2023