Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


INTERVIEW DANIQUE VAN DE LAAR
Door Paul Lindeboom

Binnen de Staf, als onderdeel van het Kenniscentrum – en voor de reorganisatie als onderdeel van BO&TO (Bureau Opleidings- en Trainings Ontwikkeling – is Danique van de Laar al enige tijd werkzaam. Een belangrijke spil voor de kwaliteit van de opleidingen die onze LO&Sportschool geeft, maar nooit eerder hebben we er aan gedacht haar voor het voetlicht te brengen. Onderstaand werken we dit smetje weg.

Je werkt al geruime tijd samen met de LO&Sport, maar dat is vrij geruisloos verlopen en daardoor ken ook ik jou niet of nauwelijks. Kun je terugkeren naar de startperiode, vertellen wat je tot kort daarvoor deed en hoe de samenwerking verloopt? Wat is je verder weggelegen achtergrond en/of opleiding?

Ik werk al drie jaar met veel plezier met jullie samen. Sommigen zullen mij kennen, aan anderen stel ik mij graag voor. Ik ben Danique van de Laar. Sinds 2018 werk ik bij de afdeling O&T Ontwerp onder het Land Warfare Centre in Amersfoort. Ik adviseer de verschillende OTK-eenheden CLAS over opleidingszaken, maak taakanalyses en (her)ontwerp opleidingen.

Ik ben bij Defensie begonnen nadat ik lang genoeg op de Universiteit Utrecht had rondgelopen - eerst als student en later als docent Onderwijskunde. Ik wilde “doen”, ook echt met onderwijsvernieuwing bezig zijn in plaats van erover doceren. En wat heb ik het naar mijn zin!

Het motiveert enorm om een bijdrage te leveren aan de inzetgereedheid. Bovendien maakt het samenwerken met verschillende OTK-eenheden mijn werk ontzettend divers. Van een opleiding voor officieren Nationale Inzet tot een Search-opleiding voor het KCT. Dit zijn voorbeelden van kortlopende projecten, maar eigenlijk heb ik altijd wel grotere projecten lopen bij de twee OTK-eenheden waar ik als eerste ging ondersteunen. Dat zijn het OTCManoeuvre (nu met de VTO Infanterie) en jullie, de LO&Sportorganisatie. Ook spreekt mij het enthousiasme aan waarmee personeel over hun vakgebied praat en dat ik mag meekijken / meedoen tijdens opleidingen. Van overnachten in een gapahuk (ja, die heb ik helpen bouwen en ja, ze hebben me zeker 5x moeten uitleggen hoe ik een bepaalde knoop leg) tot achter verkenners aanhobbelen tijdens een tactische oefening.

LO&S: Opleiding Cold Weather Intermediate; kwaliteitszorg nieuwe opleiding.


Heb je in de afgelopen periode bijzondere veranderingen ervaren (die misschien wel mede door jou tot stand gekomen zijn)?

Ik vind ‘mede tot stand komen’ mooi verwoord, want uiteindelijk ben ik één van de vele spelers binnen de O&T-keten. Ik benoem zojuist geinend momenten dat ik bij opleidingen langsga, maar dit toont tegelijkertijd ook de grote verandering die ik binnen de Landmacht zie. Ik zie steeds meer verbinding tussen de verschillende spelers: van stafmedewerkers tot instructiegroepen tot operationele eenheden. Zowel bij de eerste behoefte voor een opleiding tot de opleidingsevaluatie. Vanuit een goede verbinding volgt onderwijsvernieuwing vanzelf. Dan proberen we die moderne onderwijsvormen uit. Dan praten we over doelgericht begeleiden of beoordelen. Samen gaan we voorwaarts.

Testdag 1 van de Koudweer game met experts vanuit verschillende vakgebieden: O&T’ers, instructeurs LO&S, SimulatieCentrum en het JKCMOX tot aan een fysioloog en veiligheidskunde.


Wat zijn de zaken waar je nu met de LO&S vooral mee bezig bent of wat het meest toekomstige project wordt?

Ik ben druk in de weer met al mijn projecten voor de LO&S. Net nadat ik begreep wat afniften betekent, hoor ik opeens termen voorbijkomen als yellow bugs en fitten. Je raadt het mogelijk al, sinds dit jaar ben ik betrokken bij het herontwerpen van de zuil Werken Op Hoogte. Een ontzettend breed vakgebied met wederom een grote doelgroep alsook gelaagdheid in expertiseniveaus. Daarnaast ligt de uitdaging er om alle hoger gelegen brondocumenten samen te brengen in opleidingsontwerpen. Ik hoef zelf geen inhoudsexpert te worden, maar het is belangrijk om beeldvorming te hebben om zo de taakanalyses weg te kunnen zetten en de inhoud in een goed ontwerp te vangen. De brondocumenten helpen daarbij, maar zelf eens zien hoe de activiteiten verschillen of doorvragen hoe iemand bijvoorbeeld een natuurlijk ankerpunt maakt - zegt meer dan duizend woorden.

LO&S: TWOH; taakanalyse


Toen ik je recent sprak, liet je iets vallen over de ontwikkeling van een of andere game. Ik weet de naam niet meer, dus misschien kun je mij een flink eind op weg helpen?

Momenteel is mijn tweede project voor de LO&S het ontwerpen van een koudweer game voor op je mobile device. De game heet I.C.E.: Immersive Cold weather Experience. Tijdens het ontwerpen van de koudweer opleidingen kozen we voor een deel zelfstudie ter voorbereiding op de praktijkdagen.

Velen kennen de e-learning die we in 2019 hebben gemaakt. Met de game denken we nog een stap verder te gaan. I.C.E. is een serious game waarmee we de werkelijkheid simuleren en het interactieniveau nog hoger ligt; bijvoorbeeld de gevolgen van je eigen keuzes ervaren en de effecten van verschillende weersomstandigheden zien. Daardoor verwachten we het leerrendement en de bewustwording te vergroten.

Een externe partij ontwikkelt de game, de LO&S en JKCMOX geven input, het SimulatieCentrum adviseert en ik breng alles samen. Een game-ontwikkeling duurt lang én is gecompliceerder dan het maken van een e-learning. Bovendien is het voor het eerst dat we binnen Defensie een dergelijke game laten ontwikkelen. Dit alles maakt het spannend, maar het game-concept heeft zeker potentie. Het streven is om I.C.E. deze winter te lanceren, te testen bij de doelgroep en vervolgens verder door te ontwikkelen. Bij deze een ‘sneak peek’ van het startscherm.

I.C.E.: het beginscherm


Vraag 5: Binnen de LO&Sportorganisatie zijn we vooral ook benieuwd naar je sportiviteit van nu en/of vroeger. Brand maar los.

Deze had ik kunnen verwachten, een echte vraag voor de LO&S. Vroeger heb ik badminton gespeeld, ruim 10 jaar paardgereden (ja, ik was een “paardenmeisje”) alsook nog een aantal jaar gezwommen en zwemles gegeven. Momenteel is het fitness, af en toe badmintonnen met Max (of beter gezegd: overleven op de baan - wat is die man goed) en nog altijd alles dat met water te maken heeft. Ik kan uren op, in of onder water doorbrengen, het liefst met een snorkel of duikfles. Maar wat ik nóg beter kan? Ik kan heeeeeeel goed sportwedstrijden kijken. Echt. Noem het maar: ik ga en kijk graag mee!

Kajakken op het Grevelingen meer


Publicatiedatum: 08 september 2021