Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

MOUNT EVEREST CHALLENGE

Door Cynthia Kluitmans

Op deze website lazen we al eerder over de ontwikkeling van het Defense Training- en Coaching System (DTCS), een digitaal platform ontwikkeld in samenwerking met partner Technogym, waarmee de sportresultaten van de militairen zichtbaar worden voor de sportinstructeur. Dat het systeem niet slechts inzetbaar is voor de PDCA-cyclus, had de leefstijlcoach van de Bernhardkazerne, Cynthia Kluitmans, al snel door en organiseerde een challenge voor alle eenheden op de kazerne. Een pittige competitie ontbrandde.

Toppers
“Op de Bernhardkazerne pakten 50 toppers - hoofdzakelijk vanuit 5 eenheden: Staf OTCo, LWC, LTC, MATLOGcie, OTCMAN en enkele van het GZHC - ruim 25 dagen bewuster de fiets en minder de auto. Zij deden mee met de sportieve challenge georganiseerd door de leefstijlcoach. 
Hierbij werd er vanaf Amersfoort 10.000 km gefietst naar de Mount Everest.
Er is zelfs al een deel van de terugweg gefietst.

Virtueel wel te verstaan en door alle individueel gefietste kilometers bij elkaar op te tellen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de Mywellness-app en het DTCS systeem van defensie.
Ook C-OTCo, Generaal Frits van Dooren (in de top 6 met 575 km) en Plv. C-OTCo, Kolonel Hans van Dalen (ook ruim 300 fiets-km) droegen hun sportieve steentje bij.
Daarbij sponsorden zij namens  OTCO voor alle deelnemers een bidon met logo van de challenge.

  • Frits en Hans
  • dashboard
  • bidon

Kilometervreter
In deze challenge bepaalde iedereen zelf het moment van gaan bewegen/fietsen. De registratie van de kilometers werd gedaan door of de Mywellness-app aan en uit te zetten of mbv het sporthorloge en Garmin-connect. De periode waarbinnen de km konden worden geregistreerd was van 23 september tot en met 17 oktober. De grootste kilometervreter was Paul Denton van LWC, hij heeft binnen een maand tijd 846 km gefietst.

Tijdens de challenge heb ik de deelnemers ook 2-wekelijks een soort van reporter verslag gestuurd. Waar we virtueel in het traject waren (bijv. bivak aan de rand van de Kaspische zee) met een Google Maps foto erbij. Dit ter binding en motivatie om door te blijven gaan met de challenge.

Quotes
De deelnemers kregen vooraf een handleiding met tekst en uitleg hoe men kon deelnemen aan de challenge en hoe ze de gemaakte kilometers moesten registreren om deze zichtbaar te krijgen in de challenge. Dat de deelnemers het ondanks de inspanning naar de zin hadden, blijkt uit de onderstaande foto.


Teamgevoel
Op de Bernhardkazerne zijn dit jaar meerdere leefstijl-beweeg-challenges geweest onder het motto: ‘Samen Sterker in beweging’. 
Zo was er rond D-Day de challenge waarbij de eenheden van LWC, LTC en Staf OTCo met elkaar uitmaakten welk team het vlotste van BHK op Swordbeach (Normandië) was en terug op BHK. Deze challenge werd glansrijk door Staf OTCo gewonnen.

Algemeen beleven deelnemers en eenheden naast teamgevoel ook een fanatieke, onderlinge sportieve competitie. 

De laatste challenge van dit jaar start op 1 december en gaat over 5000 km die op 17 december met elkaar bereikt moet zijn.”

Publicatiedatum: 05 november 2021