Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VUURDOOP FILMCARRIÈRE OP TV GELDERLAND

Door Jeroen Lodewijk


In de nieuwe serie van 'I love de Achterhoek' verlaten Frans Miggelbrink en Willem te Molder hun eigen vertrouwde Achterhoek; ze gaan letterlijk en figuurlijk hun grens over en trekken de Veluwe op. In tien afleveringen gaan ze op zoek naar de identiteit van de rest van Gelderland. Dit doen ze door te kijken wat er leeft en werkt en te doen is binnen het gebied. Ze brachten dan ook een bezoek aan de LTK voor een dag ‘’militair zijn’’.

Aangezien er veel militairen werken op de Veluwe vallen zij zelf ook onder de ‘’bevolkingsgroep’’ die zij bezoeken. Ze zijn een onderdeel van de regio Veluwe. Ze leven en werken er, ook al wonen velen buiten deze regio. De mannen wisten niet hoe of wie en wat ze gingen doen was dan ook een volledige verrassing. Ze startten donderdag 10 september al vroeg als ‘militair’ bij de LO&Sportgroep LTK.

Ik ben gevraagd als lesgever/interviewer door mijn collega die contact had met Sectie communicatie Kapitein Daniels. Via een omweg werd ik uiteindelijk door mijn commandant Jeroen Hartog aangewezen als the man for the job. Het leek mij wel leuk om te doen maar het was voor mij het eerste camera moment ooit. Dit was toch wel even nieuw en met een gezonde spanning ben ik zaken op papier gaan zetten. Ik wist dat ik ze langdurig zou spreken hen de ervaring moest geven als militair. Op sport gebied leek mij de Hindernisbaan daar het aangewezen middel voor. Dit spreekt bij de meesten tot de verbeelding van het ‘militair zijn’. Daarnaast geeft dit mooie beelden voor op tv van deze twee mannen. Aangezien ze beide wel aardig op leeftijd waren, heb ik er voor gekozen hen vooral veel te laten ervaren. Dit als middel te gebruiken waarom onze sportorganisatie zo belangrijk is voor de militair of eenheid om fit te maken dan wel te houden.


Ongeveer een week van te voren ben ik gebriefd door Kapitein Daniels van sectie Communicatie. Hierin gaf hij de do’s en don’t aan die belangrijk waren bij het verschijnen voor de camera. Vooral de zin ‘’het moet natuurlijk lijken’’ en ‘’je eigen verhaal zijn’’ is mij het meest bij gebleven. Dit vertelt namelijk het makkelijkst en automatisch het meest natuurlijk. Daarnaast heb ik van Jeroen het Strategisch Communicatieplan LO&S gekregen. Dit heb ik gelezen, voorbereid en besproken met hem. Hierin staat kort door de bocht welke kernboodschap wij willen uitdragen als LO&Sport organisatie, zowel intern als extern. Dit vond ik nog wel het moeilijkste onderdeel. Het moet geen ingestudeerd verhaaltje worden en de boodschap in een les naar voren laten komen in een korte tijd is lastig.

Vanuit TV Gelderland heb ik slechts op de ochtend heel even gesproken met de geluidstechnicus en de cameraman verteld wat ik van plan was. De regisseur gaf mij nog de tip: “praat vooral met de twee interviewers en als je contact zoekt met de camera kijk hem dan recht aan”.

Ik ben begonnen met een intropraatje aan de beide deelnemers over wat de LO&Sportorganisatie inhoudt en betekent binnen Defensie. Wat is ons doel en wat voor middelen gebruiken wij daarvoor? Tijdens de Hiba les/interview probeerden ze er achter te komen wat een militair ‘beweegt’ in de regio en wat voor invloed wij als sportinstructeurs daar op kunnen hebben. Ze legden bijna alle lage hindernissen af, waarin ik ze het zelf liet ervaren of een demo gaf hoe de hindernis genomen moest worden. Dit was voor deze mannen op leeftijd (65+) voldoende om te ervaren hoe het is om een hindernisbaan ‘technisch juist’ te nemen. Ze werden steeds bewuster gemaakt van hoe belangrijk het is dat je fit en gezond bent binnen Defensie om je taak te kunnen doen. Natuurlijk moet een militair Fit for Action zijn. Dit ben je als je 21 jaar bent maar ook 44 jaar of zelfs je pensioenleeftijd hebt bereikt. Zeker in de tijd van Covid 19 is regelmatig sporten een eerste ‘bescherming’ om inzetbaar te blijven, als mens en militair.

Na een uur op de LTK sportgroep waren ze klaar met filmen. Wat hier verder van overblijft in de aflevering zelf is nog de vraag. Ze waren blij verrast met het de hindernisbaanles, zowel de deelnemers als de hele film crew. Hier kreeg ik veel positieve reacties over. De aflevering zal verder gevuld worden met het Artillerie museum. Daarna een bezoek bij de Bravo Batterij die op dat moment aan het schieten was op het ASK in ‘t Harde. Op 10 november zal de aflevering te zien zijn op TV Gelderland.

Publicatiedatum: 09 oktober 2020