Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

Onderstaand artikel is eerder verschenen in de Zandloper van juni 2003

Kapitein Jeroen Velders, inderdaad vanaf 1 mei is Jeroen bevorderd tot kapitein en geplaatst op de Staf in de functie van Hoofd Bedrijfsvoering. Een functie die al bijna twee jaar vacant is en waar Jeroen nieuw leven in gaat blazen. Dit is wel toevertrouwd aan deze kleine, pittige, goed gemutste en welbespraakte potentiële Commandant LO&Sportorganisatie.

De familie Velders verhuisde van Deventer naar Epe omdat vader Velders, van huis uit leraar Lichamelijke Opvoeding, de functie van conrector (later sectordirecteur) aanvaardde. Dat Jeroen uiteindelijk ook LO&Sportinstructeur werd, was toch toeval. Zijn ambities lagen op een ander vlak want zijn streven was om jachtvlieger te worden bij de Koninklijke Luchtmacht. Na alle testen te hebben doorstaan bleef hij over, van 4300 sollicitanten, met tien kandidaten en werd net niet goed genoeg bevonden. Intussen heeft hij zijn VWO-opleiding afgerond en ging hij Communicatiewetenschap studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Torenhoge schuld

Zijn opleiding tot verkeersvlieger op Schiphol, gestart als tweede studie eindigde in een catastrofe. Een aanvankelijk bonafide bedrijf maakte tussentijds een einde aan zijn toch al ver gevorderde studie. Jeroen bleef achter met een torenhoge schuld. Gedeeltelijk werd dit verhaald, maar een grote restschuld was het gevolg. Een aardige domper, omdat oneerlijkheid iets is waar hij absoluut niet tegen kan. De oplossing werd gevonden in de bouw. Een half jaar, zeven dagen in de week, werken was de oplossing om financieel weer ‘boven Jan’ te komen.

Rugblessure

De Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam was zijn volgende uitdaging. Ook in die tijd zat de bedrijfsvoering al in zijn vingers. Een Amsterdamse tennisvereniging werd onder zijn bezielende leiding in drie jaar tijd van 170 naar bijna vierhonderd leden gebracht. Bovendien werd in deze periode de tweede klasse op landelijk niveau bereikt. Buiten dat Jeroen zelf niet onverdienstelijk een balletje slaat, had hij hierbij de steun van Glenn Schaap (jarenlang trainer/coach van Brenda Schultz). Helaas maakte een rugblessure een einde aan zijn A-status.

Rekest

Na zijn ALO-opleiding vond hij werk in zijn vakgebied, maar de dienstplicht gooide roet in het eten. Een rekest kon niet weerhouden dat hij werd opgeroepen voor zijn dienstplicht. Na zijn opleiding als LO&Sportinstructeur in de laatste dienstplicht opleiding (96-1) werd hij geplaatst in Nunspeet. Deze LO&Sportgroep viel onder de LTK ‘t Harde en toen nog hetende District Oost.


LO&Sportofficier

Voor Jeroen was 1996 een wereldjaar en hij raakt niet uitgesproken over het mooiste wat hem tot nu toe overkomen is. "Op Koninginnedag leerde ik mijn vrouw Josette kennen. Na een half jaar was zij zwanger, in hetzelfde jaar zijn we getrouwd en nu ben ik vader van drie zonen (Jeroen Marc, Maurits en Luuk)". Gestimuleerd door maj bd Humphry Peter schreef hij een open sollicitatie naar de functie van LO&Sportofficier. Pas twee jaar later waren er weer opleidingen tot LO&Sportofficier en werd Jeroen meegenomen. In een korte, maar stormachtige loopbaan was het runnen van de LO&Sportgroep Ermelo zijn testcase. Een hectische LO&Sportgroep, maar toebedeeld met excellerende collega’s heeft Jeroen hier structuur in gebracht op basis van het gedachtengoed van de LO&Sportorganisatie.

Manhandling

Door de plaatsing op de Staf, moesten collega’s van de LO&Sportgroep Ermelo, sneller dan verwacht, afscheid nemen van Jeroen. Aan zijn afscheid is veel aandacht besteed. Zij lieten met gemengde gevoelens een persoon gaan die alle kwaliteiten en manhandling in zich heeft om het ver te schoppen in onze LO&Sportorganisatie.

Aooi Richard Wichhart

Herpublicatiedatum: 18 februari 2019