Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INVICTUS GAMES 2022, INDRUKWEKKEND!!
Door: André Wijnberger


Na 2 jaar uitstel van de Invictus Games voor Wounded, Injured and Sick collegae uit bijna 20 landen was het dan op 16 april 2022 zover; de opening van de Invictus Games in Den Haag. Daar was op het Zuiderpark een heel festival terrein opgebouwd en in ‘ The Stadium’ was de daadwerkelijke opening met diverse speeches, een indrukwekkend taptoe signaal van Hans Ploegmakers, overlevende van de Hercules ramp in 1996 en optredens van Di-rect en the Kaiser Chiefs.

Een indrukwekkende start van een prachtige week, vol met een rollercoaster van kippenvel, tranen en emoties om wat voor reden dan ook. Soms was het van een sportieve prestatie, dan weer een persoonlijk gehaalde doelstelling, een reünie moment, of ‘gewoon‘ van blijdschap of verdriet.

Festival terrein
Het Zuiderpark was een waar festival terrein met, naast het eerder benoemde Stadium, onder andere een boogschiet accommodatie, eetgelegenheden, draaimolen, demonstraties van allerlei Defensie onderdelen, VIP lounge, media centre en een volunteers home.
Pakweg 1000 vrijwilligers ondersteunden het evenement en zij waren goed herkenbaar aan de gele shirts en jasjes met bijpassende caps. Veel (oud-)collegae die daar in die functie ondersteunden, maar ook familieleden of buitenlandse liefhebbers.
Het Nations Home was slechts toegankelijk voor deelnemers en Family & Friends, van wie elke deelnemer er 2 kosteloos mocht meenemen. Dit is één van de specifieke kenmerken van dit geweldige initiatief van Prince Harry, the Duke of Sussex.

Kritische noot
Vanuit de équipe hebben we herhaaldelijk aan het organiserend comité aangegeven met hen om de tafel te willen gaan zitten om ervaringen uit te wisselen, maar dat is helaas niet gebeurd. Al vanaf Sydney 2018 (vorige editie, red.) hebben we tips gegeven en daar is jammer genoeg weinig naar geluisterd, hetgeen vooral in administratieve zin heel veel (onnodig) extra werk voor beide partijen heeft gezorgd.
TIG Sports heeft het leeuwendeel van de organisatie voor hun rekening genomen en ook zij hadden het zichzelf makkelijker kunnen maken als zij wat eerder contact met ons hadden gelegd. Tijdens the Games niets dan lof over de inzet en flexibiliteit van de TIG sport medewerkers!! Gelukkig blijft dat laatste het meest hangen en daar gaat het tenslotte om.


Sportieve deel
De verschillende sporten waren echt indrukwekkend te noemen, in het Stadium werden alle wedstrijden door fantastische speakers ondersteund en de sfeer op geweldige wijze ‘aangejaagd’. Daardoor deed het publiek bij wijze van spreken mee aan de wedstrijden zitvolleybal en rolstoelbasketbal die daar werden gehouden. Ook in de Sportcampus, bij het roeien en powerliften, waren ze daarbij op heel prettige wijze aanwezig. In het Hofbad (de enige externe accommodatie) was diezelfde ondersteuning ook prominent aanwezig.
Zelfs bij het boogschieten (een heuse concentratiesport) wisten deze kanjers een goede sfeer weg te zetten.
De vele vrijwilligers waren zeer bereidwillig op vele fronten!
Het was een geweldig mooie week met heeeele lange dagen, maar meer dan waard er weer een bijdrage aan te hebben kunnen leveren.

LO&Sport bijdrage
Met Eric Hoek en Jacques Ooms vormde ik samen de drie Point Of Contacts voor de sporters en werden daarbij geweldig ondersteund door een aantal sportspecifieke trainers. Voor ons als LO&Sportinstructeurs een hele prettige, nuttige en leerzame aanvulling. Eric is al sinds 2016 verantwoordelijk voor de spelsporten, Jacques voor powerliften, atletiek en roeien en ik voor zwemmen, wielrennen en boogschieten.
Zoals het er nu uitziet, waren dit voor vriend Eric Hoek de laatste Games, eind van dit jaar gaat hij met FLO en zal zijn opvolger het stokje overnemen voor de 2023 editie in Düsseldorf.
We hebben Eric dan ook tijdens een van de basketbal wedstrijden op gepaste wijze bedankt voor zijn bijdrage van de afgelopen jaren, en dat maakte ook mooie emoties bij hem (en anderen) los.
Jacques Ooms hopen we nog ‘aan boord’ te kunnen houden voor de volgende editie, om zodoende niet teveel ervaring in 1 keer kwijt te raken.
Natuurlijk kunnen we lang niet alles met ons drieën behappen, de Staf bestaat niet voor niets uit 14 personen. Naast Chief of Mission Stephan Nommensen, Teammanager en 3-voudig deelnemer Edwin de Wolf, fysiotherapeuten Elianne van Soest en Willem Swaan, psychologen Boy Coolen en Fenna Saueressig, Carla van Vlaanderen als administratieve spin in het web en F&F begeleiding, Stephanie Verhoef als logistiek kanon en ook F&F begeleiding. Hugo Houtgast als Humanistisch Raadsman en last but not least onze communicatie adviseurs Saskia van den Dungen en Brechtje Peters.


Bezoek
Naast onze eigen Koning Willem-Alexander en Prince Harry met zijn vrouw Megan was er heel veel bezoek bij de Games. Prinses Margriet (beschermvrouwe) en Prins Floris kwamen ook kennismaken en dat werd door de Nederlandse delegatie zeer op prijs gesteld.
Onze huidige CDS, generaal Onno Eichelsheim was vrijwel iedere dag aanwezig op het Zuiderpark en toonde voor zowel deelnemers, als ook F&F en Staf veel belangstelling. De toespraak die onze CDS met name tijdens de sluitingsceremonie hield, was indrukwekkend te noemen.

Tijdens de Games was ook onze huidige C-LO&Sportorganisatie veelvuldig aanwezig, heel erg leuk en ook goed verklaarbaar. Pieter van der Peet was de eerste Chef d’ Equipe van het Invictus Team en nog steeds zeer belangstellend, net als dat zijn vrouw Irma wederom enthousiast aanwezig was. Ook onze eerste Chief Of Mission en ’founder’ van de Nederlandse ploeg, Jeroen Hulst, was veelvuldig van de partij, net als zijn opvolgend C-MRC, Léon Jans, die frequent in het Zuiderpark aanwezig was. Beiden genoten zij ook met volle teugen van de Games.

Ook onze trouwste fan, oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, was dagelijks in Den Haag te vinden bij de Games.
Ook hebben we heel veel generaals meerdere dagen in Den Haag gezien en gesproken, heel fijn die warme belangstelling !
Vanuit ‘politiek Den Haag’ was er belangstelling van onze Minister van Defensie Ollongren en haar staatssecretaris en vele Kamerleden.
Veel (oud-)collegae, al dan niet LO&Sport gerelateerd, die kwamen kijken en onder de indruk waren van de sfeer en entourage tijdens het evenement.

Al met al een geslaagde editie van de Invictus Games, op naar Düsseldorf!
Mocht je deze editie niet geweest zijn om wat voor reden dan ook, volgend jaar september in de herkansing zou ik willen zeggen!


Publicatiedatum: 06 mei 2022