Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
COMMANDO-OVERDRACHT 2022
Door Paul Lindeboom
De nieuwe Cdt (Pieter van der Peet) van de LO&Sportorganisatie

‘De duivel schijt vaak op dezelfde hoop’ is een sinister gezegde dat binnen het dienstvak LO&Sport de afgelopen periode een hoog waarheidsgehalte bevat. Het werd Jeroen Velders al niet mogelijk gemaakt het einde van zijn functietermijn als C-LO&Sportorganisatie keurig af te maken. Fysiek malheur zorgde er maandenlang voor dat Jeroen buitenspel stond. En dan zorgden de weergoden er vandaag ook nog eens voor dat, in de nasleep van zijn revalidatieperiode, de Commando-overdracht niet gepaard ging met een prettig lentezonnetje. Zijn speech werkte hij af onder begeleiding van een ouderwetse zuidwester. 

Nu weet ik uit eigen ervaring, vanuit de periode 2002-2007 dat Jeroen o.a. mijn Hfd Bedrijfsburo was, dat Jeroen aardig wat zeilvaardigheden bezit en was het dus geen verrassing dat hij zich manhaftig door deze zoveelste tegenslag niet uit het veld liet waaien en stond hij pal voor de laatste keer voor ‘zijn’ troepen. En zoals we van hem gewend zijn, sprak hij hen met krachtige stem tegemoet waarbij hij vooral een terugblik wierp op uitspraken die hij deed in zijn aanstellingsspeech en de periode die daarop volgde. Die overschaduwd werd door het C-woord, maar waar ‘zijn’ organisatie flexibel en professioneel op reageerde. Jeroen was ook verderop vol lof over de organisatie die hij verlaat.

Misschien kunnen we het best een paar zinnen uit de allereerste rede van Pieter aanhalen over het commandoschap van Jeroen zelf. “Vanaf het moment van jouw aantreden in 2019 hebben wij zeer nauw samengewerkt.  Ik heb deze periode als zeer waardevol beschouwd. Vanaf dag 1 ben jij de aanjager geweest om de visie van onze organisatie aan te scherpen. De bedrijfsvoering is onder jouw leiding enorm verbeterd. Jij hebt in jouw functioneren erg gehamerd op rolvastheid. Hoewel dit wellicht soms zakelijk overkomt maakt het veel duidelijk en  geeft het tot de dag van vandaag veel rust.”

Pieter keek uiteraard ook vooruit maar tegelijkertijd ook achterom. “In de afgelopen jaren hebben we, in lijn met het Operatieplan van Commandant Landstrijdkrachten en Commandant Opleidings & Trainings-Commando, een Operatieplan gemaakt dat de richting voor de komende 5 jaar aangeeft. De hoofdschootsrichting zal dus niet veranderen. Wel zal ik als Commandant met mijn Managementteam een aantal  andere accenten gaan leggen. We hebben de kans gehad om, vorige week, 1,5 dag met het nieuwe MT een hei-sessie uit te voeren. Hieruit kwam een gezamenlijke visie naar voren.” Die visie zal hij vanaf volgende week op de sportgroepen tijdens werkbezoeken, samen met zijn stafadjudant, toelichten.

De volledige speech van Pieter wordt integraal afgedrukt in de eerstvolgende Zandloper, dus zullen we om dit artikel niet te lang maken dan ook verder niet benoemen.  Het sierde Pieter dat hij dat zelf ook niet deed, vanwege de pittige weersomstandigheden voor de (op dat moment al 'zijn') in het gelid opgestelde LO&Sportorganisatie kortte Pieter zijn speech her en der flink in. Nu al een commandant die oog heeft voor personeelszorg!

  • IM7D2934 (Groot)
  • IM7D2997 (Groot)
  • IM7D3007 (Groot)
  • IM7D3054 (Groot)
  • IM7D3066 (Groot)
  • JHB_9826 (Groot)

Voorafgaand aan de speeches, tussendoor en vlak voor het einde bracht de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso uit Assen op professionele en sfeervolle wijze o.a. Het Wilhelmus, onze Dienstvakmars en het Di-Rect nummer ‘Soldier on’ ten gehore. Degene die het interview met Pieter gelezen hebben, zullen niet vreemd opgekeken hebben dat hij juist dit Invictus Games nummer als verzoeknummer had aangevraagd.

De geselecteerde foto's op deze pagina zijn uiteraard geschoten door Johan Bouman. Klik hier voor het volledige album van 164 foto's.

Publicatiedatum: 04 april 2022