Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
ASPARTAAM, TOEN EN NU
Door Paul Lindeboom

 


Onlangs was aspartaam (een zoetstof (E951), die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker en vooral in limonade en snoep zit) weer in het nieuws: de World Health Organization (WHO) zet deze zoetstof in categorie 2b: Possibly Carcinogenic to Humans. Waarom klinkt Aspartaam bij de redactie zo bekend in de oren? En moeten we ons nu extra zorgen maken en aspartaam vermijden?


Aspartaam NU
Carcinogenic (vertaling: kankerverwekkend) klinkt verontrustend, maar het is goed om te weten dat deze indeling meer te maken heeft met de mate van bewijs dan met het risico op kanker. Er zijn vier categorieën bij deze indeling. In categorie 1 zitten stoffen waarvoor voldoende bewijs bestaat dat ze het risico op kanker bij mensen vergroten. In deze categorie zitten bijvoorbeeld sigarettenrook en alcohol. In categorie 2b staan de stoffen waarvoor beperkt bewijs is gevonden voor zogeheten ‘carcinogeniteit’ bij mensen.
Om het nog meer te relativeren, staan er in “categorie 2b: - mogelijk kankerverwekkend bij mensen” - ook allerlei stoffen en voedingsmiddelen die we heel regelmatig eten zonder ons zorgen te maken, zoals augurken en koffie. En mocht je je dan afvragen welke stoffen of Voedingsmiddelen er in categorie 3 staan? Dat is de categorie waarbij er onvoldoende bewijs is voor carcinogeniteit bij mensen of bij proefdieren. Hierin staat echter geen enkel voedingsmiddel.


Wat bij dit onderwerp ook belangrijk is: het risico op kanker hangt niet alleen af van wélke stof je binnen krijgt, maar ook van de dosis ervan. De WHO heeft samen met de Food and Agriculture Organizatian (FAO] en de Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA) op 14 juli 2023 bekendgemaakt dat ze dan ook geen reden zien om de huidige ADI (acceptable daily intake) van 0 tot 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht aan te passen. Even ter illustratie: om die 40 milligram dagelijks te halen, zou je als persoon van 70 kilo dertien blikjes cola zero moeten drinken.
Wat opmerkelijk is, is dat mensen het overtuigende bewijs dat alcohol het risico op kanker vergroot naast zich neerleggen, en wel in paniek lijken te raken als aspartaam en kanker in één zin worden genoemd...

Aspartaam TOEN
En dan nu de beantwoording van de eerste vraag uit de intro. In de tijd dat we nog slechts de Zandloper als medium voor onze gedecentraliseerde organisatie bezaten, met een redactieraad o.l.v. Richard Wichhart, zond Marc Bakker – ja, dat is die goedlachse dj, oud-hoofdinstructeur en tegenwoordig docent aan het ROC Friesland – de redactie medio 2003 een aantal artikelen toe met verontrustende tekst over aspartaam. Danielle Vriezema, topsporter (judoka) en toentertijd diëtiste bij TGTF, reageerde op de artikelen van Marc, wat ook weer wat losmaakte.
Vanwege de schrijfstijl van Marc, erg onderhoudend en goed onderbouwd, wat mij betreft een van de hoogtepunten uit de Zandloper en reteleuk om nog eens terug te lezen. Klik hier voor het eerste artikel van Marc in Zandloper 2003, editie 5. Klik hier voor het tweede artikel van Marc in Zandloper 2003, editie 6 en hier voor de reacties van eerst Daniëlle en daar weer op van Marc (Zandloper 2003, editie 8).

 

Publicatiedatum: 30 augustus 2023