Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

 

OPENING VAN REDACTIEJAAR 2023
Door Paul Lindeboom
Een groot deel van de redactieraad

Uniek moment. Nog nooit een soort van voorwoord geschreven, maar ik heb gezien dat het een goed gebruik is om als hoofdredacteur een openingsartikel te schrijven, met daarin een korte terugblik op het afgelopen ‘boekjaar’ en een blik vooruit. Ben niet zo van het terugblikken, maar vooruit dan maar.

Redactie
Ik ben onwijs tevreden. In het meest bijzondere met MIJN redactieraad. Ik zet dat in hoofdletters want moet nog steeds wennen aan deze functie. Maar alle redacteurs tezamen leveren een grote hoeveelheid aan kopij door het hele jaar heen aan, en vooral met een mooie variatie.
Maarten Groot en Oscar Prins zitten vooral op de kwaliteitsartikelen, waar ook het nodige onderzoek voor gedaan moet worden. Oscar doet dat al jaren lang over de meest uiteenlopende onderwerpen uit het vakgebied van de sportinstructeur, Maarten is onze jongste bediende en levert nu vooral uit het platform Military Strength & Conditioning (MS&C), misschien wel de hoofd pijler van onze nieuwe trainingsdoctrice.

Mijn eerste foutje van 2023. Ik had natuurlijk moeten beginnen met Claudia van Kleeff. Zij komt hopelijk terug in onze organisatie als Leefstijlcoach, misschien wel bij paradepaardje KCT. Stoere meid. Haar expertise zal gaan zitten in deze ook voor militairen belangrijke bedrijfstak, want leefstijl omvat veel belangrijke trainingscomponenten.
André Wijnberger kunnen we dan weer vaak betrappen op wedstrijdverslagen, omdat hij nog steeds een graag geziene, en vooral gehoorde, kracht is bij de ondersteuning van de Sportcommissie. En dat doet hij al sinds mensenheugenis, ik weet althans niet beter. En hij doet het met verve en hanteert een prettige schrijfstijl.

De hoofdredacteur en de speaker (FlevOnice, Biddinghuizen)

Het meest bijzondere vind ik dat een oud-commandant met de rang van kolonel MIJN redacteur is. Wil Maaswinkel leerde ik pas kennen op een van de dagen dat er een evenement georganiseerd werd vanuit het Officierenfonds. Toen sprak hij mij al met gevleugeld enthousiasme aan over mogelijke ontwikkelingen voor de Zandloper. Toen was ik nog gewoon een van de redacteuren van Richard Wichhart, maar sinds ik de website mag bestieren, is Wil uitgegroeid tot mijn persoonlijke klankbord en is hij een onuitputtelijke bron over de geschiedenis van LO&Sport. Zijn geheugen is ondanks het vorderen van zijn leeftijd nog messcherp. En hij is nog zeer actief en fit. De geraniums lonken gelukkig nog nauwelijks!

Johan Bouman (webmaster) en Richard Wichhart (Zandloper) vervullen andere functies en leveren geen artikelen aan. Maar absoluut onmisbare schakels in het geheel. En van het begin af aan al. Prettige pensionado's.

Persoonlijke hoogtepunten
Ik kijk zelf terug op een mooi jaar. Een bijzonder jaar zelfs.
Op sportief gebied beleefde ik zelfs een bijna-stunt ervaring. Tijdens de Zeewolde Endurance, dezelfde wedstrijd als het NMK Triathlon maar dan een dag later, kwam ik namelijk van de solo-deelnemers het eerste het water uit. Ja, het was maar 750 meter. En ja, ik was de enige die een wetsuit aan had. Positieve leeftijdsdiscriminatie. De watertemperatuur was 24 graden dus mocht er niet met wetsuit gezwommen worden…… tenzij je ouder was dan 50. En door mijn beperkte technische skills werkt een wetsuit voor mij alsof ik flippers aan heb.
Tijdens het fietsen wist ik deze koppositie te behouden, tijdens het hardlopen zakte ik – wel vreemd voor eind juni – volledig door het ijs en eindigde toch ver in de middenmoot. Maar al met al een bijzondere ervaring om een keer op kop te liggen.
Komend jaar is het NMK Triathlon weer in mijn woonplaats. En heb ik Rik van Trigt weten over te halen weer eens mee te doen. Kom dus als sportinstructeur met je eenheden, bijvoorbeeld voor de teamestafette, naar dit polderdorp aan het Wolderwijd waar nu nog vele boerderijen liggen die gaan plaats maken voor de superkazerne, die nu zo in het nieuws is.

Zuur moment. Wordt tijdens het hardlopen zelfs ingehaald door mijn oudste zoon, een voetballer!!


In november kwam dan het absolute hoogtepunt. Onze eerste kleindochter is geboren. De titel van opa moet ik nog net zo aan wennen als die van hoofdredacteur, maar klinkt niet onprettig in de oren. Ik verwacht nog niet dat mijn werktempo naar het niveau van een bejaarde zal dalen. Spreek mij er gerust op aan als je dat wel zo ervaart!

Als hoofdredacteur heb ik ook een paar hoogtepunten beleefd. Ten eerste zijn de leescijfers weer gestegen t.o.v. 2021. En heb ik het genoegen mogen smaken om in contact te raken met 2 voormalige toppers uit onze gelederen: Stani Groeneweg en Wim Hoogendoorn.
Als je een interview met een oud-collega leest, sta je er waarschijnlijk niet bij stil hoe dit tot stand gekomen is. Stani zwerft bijvoorbeeld de hele wereld over als outdoorexpert, o.a. actief geweest voor Discovery Channel. Als je dan niet in het bezit bent van het juiste mailadres of een mobiel telefoonnummer, vergt het deduceermethodes waarbij vergeleken Sherlock Holmes maar een armzalige prutser blijkt. Facebook en internet adressen bleken niet meer actief, en bekenden van Stani waarmee ik contact zocht reageerden niet. Of misschien was mijn  Engels richting een Noorse outdoorexpert toch niet zo begrijpelijk. Via, via, via, Muuk Harmsen uiteindelijk toch gelukt.
Wim Hoogendoorn is een ander verhaal. Deze oud-commandant van de LO&Sportgroepen op de  RVS en de Oranjekazerne en organisator van de Tour de France start in 2012 (Rotterdam) bezat weliswaar een (buiten mijn medeweten) niet meer actief mailadres, maar werd aangesteld als bijna hoogste burgerfunctionaris bij Defensie, vergelijkbaar met de rang van generaal. Maar had dan helaas een minder briljante secretaresse….
Via Jan van den Dool en Arnold Hofsté, lichtingsgenoten van Wim, uiteindelijk persoonlijk in contact gekomen maar was het maken van een afspraak toch ook nog weer niet een makkie. Met pitbull achtige karaktertrekken toch vast gebeten en niet los gelaten en daardoor kun je eind van deze maand toch een interview tegemoet zien met Wim. En mocht een afspraak weer ingetrokken worden….. ik weet inmiddels waar hij woont.

Foto uit de FB-collectie van Richard Sorée, een fan van de Nederlandse handbaldames


Toekomstperspectief
Ik ga langzaamaan eens afronden. Ben niet van de twitterberichten en wil nog wel eens uitweiden. Maar het grote nieuws is dat we plannen hebben om de redactieraad net als onze LO&Sportschool en de KMA paars te maken. De eerste contacten met een kandidaat redacteur vanuit onze KLU-collega’s zijn al gelegd. Hopelijk later meer nieuws hierover.
En de nieuwe serie over de geschiedenis van een mooie tak van sport gaan we, na het boksen/MZV/Vijfkamp/Parcours Militair, richten op het handbal. Richard Sorée is in de loop van 2022 mijn directe collega geworden - drie maanden voor mij werd hij ook opa, van een kleinzoon - en tijdens koffiepauzewandelingen over de kazerne is deze dynamische tak van sport al meermaals ter sprake gekomen.
Oké, oké, ik stop al. Ik geloof niet in wonderen of het kunnen aanspreken van hogere machten dus volsta met jullie veel leesplezier op deze website van de Vrienden van LO&Sport toe te wensen.


Publicatiedatum: 04 januari 2023