Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

ASM-INSTRUCTEUR ADVANCED 2022
Door: Jorrit Dreijer (i.s.m. Joep van Renswouw)

Het Athletic Skills Model

Vrijdag 18 maart 2022 was het begin van de opleiding ASM-instructeur Advanced.
De klas bestond uit een 25-tal sportinstructeurs van zowel Marine, Luchtmacht, Landmacht en BSB (Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten). Oftewel, een mooi gezelschap.


Opbouw ASM opleiding
De instructeursopleiding is opgebouwd uit vier bijeenkomsten, bestaande uit theorie en praktijk. De opleiding werd voornamelijk verzorgd door René Wormhoudt en Yordi Vermaat vanuit het ASM (Athletic Skills Model) zelf.

Het ASM is een holistisch talentontwikkelingsmodel gebaseerd op wetenschap en praktijk.
Voor zowel de sport, het bewegingsonderwijs als de fysiotherapie. Met als visie veelzijdig en meerzijdig en op een creatieve manier bewegen in oefen-, spel- en wedstrijdvormen op basis van grondvormen van bewegen (Basic movement skills).

Je zou kunnen zeggen: dit doen onze militairen al. En dit klopt deels.
Maar dit zouden we nog specifieker en bewuster toe kunnen passen, en met name op onze jongere doelgroepen zoals de VeVa (de MBO-opleiding Veiligheid & Vakmanschap met militaire skills, red.). Maar ook alle andere doelgroepen binnen Defensie.
Want de trend die ik zelf zie en heb ervaren, is dat er tegenwoordig best wel eenzijdig en statisch wordt getraind waarbij het vaardig bewegen en plezier stiekem naar de achtergrond verdwijnt.
Daarnaast zijn de militairen steeds minder belastbaar en hierdoor is het uitvalpercentage ook hoog.

Waarom dan ASM?
• Er ontstaan minder blessures
• Er ontstaat en langer atletisch leven
• Er ontstaat minder uitval (opleidingen)
• Er ontstaat meer creativiteit
• Er ontstaat meer samenwerking tussen domeinen
• Er ontstaan betere prestaties
• Er ontstaat meer plezier in bewegen.

Wat doet het ASM?
• Het verbetert de kwaliteit van bewegen
• Het past principes van het motorisch leren toe
• Het plaatst de skills centraal, niet de sport
• Het differentieert per sport, specialisme en individu
• Het biedt een gemeenschappelijke taal voor verschillende domeinen

Persoonlijk vond ik het een zeer interessante en professionele opleiding.
En vanwege de bewegingsarmoede en hoge uitvalspercentage zie ik een noodzaak om meer, specifiek en bewust het ASM continuüm toe te passen in onze LO lessen.

De gediplomeerden, met onderaan in het midden onze Jorrit


Aanvulling BO&T gp VeVa (Joep):
Op de laatste middag van de ASM Advanced opleiding (29/4) waren alle begeleiders (HI’s en Aooi O&T) uitgenodigd om kennis te nemen van ASM en hoe deze bijzondere groep ASM instructeurs te begeleiden. De bijeenkomst bestond uit 3 delen:
1. Het waarom; De opening en het nut en belang voor de LO&Sportorganisatie werd aangegeven door het KC (Eric Noorlander).
2. Hoe dan; inhoudelijk werd op het ASM ingegaan door Rene Wormhoudt (founder ASM, conditie trainer Ned Elftal) met sprekende voorbeelden, filmpjes en transfers leggend naar allerlei takken van sport en de militair.
3. Het hoe verder; door BO&T gp VeVa.

Het hoe nu verder is aan de sportgroepen (de begeleiders), het KC en de BO&T gp VeVa. Het KC heeft aangegeven dat deze ontwikkelingen essentieel zijn voor de LO&Sportorganisatie.

Er wordt 2x per jaar een nieuwsbrief over ontwikkelingen ASM en de ontwikkeling van het ASM binnen de LO&Sport org uitgegeven. Tevens zal er 1x per jaar een landelijke of regionale ASM bijscholing georganiseerd worden. Het KC zal dit jaar nog een workshop voor begeleiders en geïnteresseerden laten plaats vinden door Rene Wormhoudt. Nadere informatie hierover volgt.

De sportgroepen kunnen altijd ondersteuning /begeleiding vragen aan het KC en/of de BO&T gp VeVa.

Aanvulling redactie:
Op de website van sportknowhowXL.nl werd eveneens een artikel gewijd aan deze ASM-opleiding. Het artikel werd afgesloten met een mooie quote die onze nieuwe commandant Pieter van der Peet op zijn LinkIn pagina maakte: "Ik had de eer om de certificaten uit te mogen reiken aan 25 collega’s die met goed gevolg de ASM-instructie opleiding Advanced hebben gevolgd. Wat een mooie verdieping als professional waarbij veelzijdig bewegen en plezier centraal staan. Mijn LO-hart gaat sneller kloppen…’

Publicatiedatum: 13 juni 2022