Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

WMOC 2018

Door Hennie Kennis & Michel van Dongen

Zoals gisteren kon worden gelezen in het interview met Hennie Kennis, worden er in een week tijd vijf wedstrijddagen georganiseerd tijdens het WMOC 2018. Waaraan ook Michel van Dongen deelneemt, zij schrijven samen de wedstrijdverslagen. Elke dag wordt er aan deze artikelpagina een verslag toegevoegd.

Wedstrijddag 1: kwalificatie sprint

Gisteren na een lange reisdag aangekomen op het wedstrijdcentrum van de World Masters Orienteering Championship 2018 in Kopenhagen. Door een strakke tijdsplanning kwamen we net op tijd binnen voor de openingsceremonie en hoorden we dat er een record aantal van 4200 deelnemers uit 45 landen deel gaan nemen. De oudste deelnemers strijden in de categorie H95 voor een podiumplek.
Aansluitend doorgereden naar de kazerne in Hovelte waar de Danish Guard is gelegerd en opgeleid wordt. Een mooie centrale uitvalsbasis om de verschillende wedstrijden te bezoeken.

Vanmorgen op de fiets vertrokken naar de kwalificatie wedstrijd op het DTU science park in Horsholm. Een mooie fietstocht van bijna 9 km om de spiertje op te warmen en meteen een indruk te krijgen van de omgeving.

Na aankomst op het wedstrijdterrein rustig gestart met de warming-up, waarna we beiden rond 11:00 uur mochten starten. Geen super technische kaart (park-landschap), maar de baanlegger wist de deelnemers toch te triggeren met voldoende routekeuzes; opletten geblazen!!

Bij de categorie H55 deden er 310 deelnemers mee, die verdeeld waren over 4 verschillende 'heats'. Uiteindelijk wist Hennie een 31e plek te bemachtigen binnen zijn heat, waardoor hij morgen mag starten in de B-finale (de eerste 20 van elke heat gaan door naar de A-finale). In Michel zijn categorie (jonkies H40) deden er 113 deelnemers mee. Met een 25e plek in zijn heat heeft hij een plekje weten te bemachtigen in de A-finale. 

Vanavond dus vroeg naar bed zodat we fris aan de start kunnen verschijnen van de sprintfinale in het centrum van Kopenhagen.

Foto en films van de organisatie bekijken? Klik hier.

Publicatiedatum: 07 juli 2018

Wedstrijddag 2: Sprintfinale WMOC 2018 in Kopenhagen

Vandaag stond de eerste finale van de masters op het programma; de sprint. Gisteravond waren rond negen uur de officiële starttijden te vinden en konden we ons gaan voorbereiden op de wedstrijd. Dat de wedstrijd anders zou zijn dan de dag ervoor was wel zeker. Waar de kwalificaties plaats vonden in een park, zou de wedstrijd van vandaag plaats vinden in een urban omgeving. De arena lag in Christiansborg Castle, waarin het parlement huisvest en wat gebruikt wordt door de koninklijke familie.

Hennie:
“Ik mocht om 10:37 uur starten in de B-finale van de H55 aan een route van 2.8 km met daarin 12 posten. Ondanks dat ik goed geconcentreerd van start ging, maakte ik een verkeerde inschatting naar post 2. De post lag achter een niet-passeerbare haag en ik had wat moeite met het bepalen van een goede routekeus. Hierdoor ‘verlies’ ik toch al snel een minuut op mijn concurrentie. Gelukkig heb ik het vervolgens voor elkaar gekregen om de fout te parkeren en mijzelf weer volledig te focussen op de rest van het parcours. Mijn uiteindelijk finishtijd was 15:17 en in de uitslag leverde mij dit een 32 ste plek op, op 1:51 achter de winnaar. Ik kijk tevreden terug op een mooie race.”

Michel:
“Ik had gisteren een plekje weten te bemachtigen in de A-finale van de H40 (het totale veld van de categorie wordt verdeeld in 2 heats). Ik mocht vandaag mijn tanden zetten in een route van 3.7 km met 24 posten binnen een deelnemersveld van 58 concurrenten. Ik had voldoende rust in mijn hoofd om relatief rustig te starten en kon vervolgens langzaam het tempo wat opvoeren naarmate ik beter in de wedstrijd kwam. Qua routekeuze heb ik (op leg 22-23 na) geen echte rare dingen gedaan, maar het ‘verlies’ zat hem vooral in mijn loopsnelheid (gem tempo 4:46 min/km incl kaartlezen, punchen, enz.). Mijn uiteindelijke finishtijd van 17:47 leverde mij een 40 ste plaats op (winnaarstijd 14:01). Voor mijzelf heb ik mijn doelstelling gehaald; het lopen van de A-finale.”

Terug op de kazerne hebben we de routes nog eens goed bekeken en het nakaarten gaat nog steeds door.

Morgen staat het ‘model-event’ voor de bos kwalificatie op het programma. Bij een model-event moet je denken aan een soortgelijk bosgebied dat getekend is door dezelfde kaarttekenaar en overeenkomt met het daadwerkelijke wedstrijdterrein. We gaan daar morgenochtend trainen en wellicht slaan we in de middag nog een golfballetje weg als ‘hersteltraining’.

Publicatiedatum: 08 juli 2018

De (relatieve) rustdag:

De sprintwedstrijden hebben we achter ons gelaten en vanaf nu verleggen we onze focus naar de laatste 3 wedstrijden in het bos.

Vandaag had de organisatie een rustdag opgenomen in het rooster en was er de mogelijkheid om te trainen. Natuurlijk hebben wij gebruik gemaakt van deze kans, want op deze manier krijg je een goede indruk van het terrein. Het meest opvallende aan het terrein is de (on)doorloopbaarheid van het donker groene bos. Dit is een echte ‘muur’ die stoppend werkt in de wedstrijd, dus hier moeten we morgen onze routekeus op aanpassen. Verder was het lekker druk in het bos en dat zal morgen niet anders zijn. Het zal erg lastig worden om niet afgeleid te worden door alle andere lopers.....iets met focus & taak ;-)

Om specifiek te werken aan de focus hebben we ‘s middags de golfclubs ter hand genomen en ons mentaal gepijnigd op een lastige golfbaan. En dan valt het op dat er echt wel een link ligt tussen golf en oriëntatielopen. Je moet immers van slag tot slag werken (van post naar post) en een fout niet proberen goed te maken door verder te willen slaan (of harder te gaan lopen). Bij een slechte ligging (routekeus) moet je jouw plan aanpassen en je fout ‘parkeren’ en weer ‘op nul’ beginnen.

Vanavond op tijd in de mand, want morgenvroeg staat er voor Michel een route van 9.3 km op het programma en mag Hennie aan de bak op een route van 6.8 km.

Nog een kleine nabrander: wat is de Deense keuken op deze kazerne goed! Gezonde voeding, dranken, verantwoorde snacks voor tussendoor en gratis fruit. Hier zou Rik van Trigt helemaal blij van worden.

Publicatiedatum: 09 juli 2018

Wedstrijddag 3: Wat een dag

Vanmorgen begon goed, want Hennie is vandaag jarig (58 lentes jong). Helaas geen gebak, want dat paste natuurlijk niet bij onze voorbereiding en na het ontbijt zijn we met heel veel goede zin in de auto gestapt op weg naar het wedstijdcentrum.

Michel: "Bij aankomst op de parkeerplaats mochten wij eerst anderhalve km wandelen om bij de Arena te komen die midden in de bossen van Tisvilde ligt. In de Arena aangekomen, ben ik meteen begonnen met mijn wedstrijdvoorbereiding wat met name bestaat uit het tapen van mijn enkels en het in orde brengen van mijn tenue. Vervolgens ben ik in een lekkere dribbel vertrokken naar de startlocatie die een kleine km verderop lag: so far so god! Op het startterrein was het wat hectisch, want alle lopers moesten via twee poorten naar de startboxen en dit zorgde voor wat commotie. Niet te min kon ik mijzelf goed blijven concentreren en ik had echt zin om het bos in te duiken! Helaas heb ik dat duiken iets te letterlijk genomen, want op weg naar mijn eerste post viel ik (op snelheid) keihard voorover. Ik weet niet exact wat er gebeurde, maar ik voelde wel iets knappen in mijn rechter schouder! Ik dacht nog even te blijven zitten en vervolgens mijn weg te vervolgen, maar ik voelde meteen dat het niet ging lukken. Uiteindelijk overeind gekrabbeld en voorzichtig terug gewandeld naar de start waarbij ik mijn onderarm moest ondersteunen.

Tja, en dan komt heel de medische lijn in actie en gelukkig had de organisatie dat ook in de hand! Op mijn weg naar de ambulance kwam ik Hennie tegen. Hij had al meteen door dat hij mij na zijn wedstrijd ergens in een ziekenhuis op zou moeten halen. Aangekomen bij de eerste hulp werden meteen foto's gemaakt, werd ik van hot naar her gestuurd en uiteindelijk wisten we wat het was: een AC luxatie (de bandjes van het sleutelbeen zijn gescheurd en je krijgt daardoor een sleutelbeen dat zichtbaar naar boven uitsteekt). Voor mij stoppen hier de masters en ga ik aan de pijnstillers!"

Hennie: "Terwijl ik lekker bezig ben met mijn uitgebreide warming-up, hoor ik opeens mijn naam roepen. Ik denk: "er wil mij iemand feliciteren met mijn verjaardag", maar al snel had ik in de gaten dat de persoon in de verte (met zijn arm in een mitella) Michel was. Tja, wat daar gebeurd was heeft hij net hierboven beschreven.

Toch goed in de focus gebleven, waarna ik om 11.03 uur ben gestart aan mijn kwalificatie van 6,8km. Een route die zeker niet gemakkelijk was, dus het was routekeuzes maken in een rustig looptempo om vervolgens na het beslismoment tempo te maken.

Vooraan in de wedstrijd even van de wijs gebracht door het feit dat er brandgangen in het gebied lagen (waar mijn post stond) die niet ingetekend waren. Verbaasd: "shit ben ik wel in het goede perceel"? Ik bleek op de juiste plek te staan waarna ik mijn post vond, daarna meteen gekozen voor een veilige routekeuze zonder risico en dat eigenlijk volgehouden tot 50 min in de wedstrijd. Hier kreeg ik het fysiek moeilijk, dus mijn looptempo moest drastisch naar beneden om op adem te komen. Achteraf gezien was dit ook niet gek, want volgens mijn Garmin zat ik op een hartslag van 189 bpm en het gemiddelde in de wedstrijd lag op 179 bpm. Dat is gewoon 60" in zone 5 en 15" in zone 4 ;-)

Het laatste gedeelte was fysiek zwaar met nog 5 posten te gaan en bij het oriënteren gaat dit meteen ten koste van de concentratie en werd post 16 een zoekpost. Snel mijn laatste herkenbare post opgezocht en op-per-te-nieuw (daar moet je dan ook maar zin in hebben als je fysiek na de klote bent)!

Uiteindelijk kijk ik terug op een leerzamen ervaring en moet ik gewoon tevreden zijn met die posten die wel lekker gingen, want: BETER EEN SLECHTE DAG IN HET BOS DAN EEN GOEIE OP HET KANTOOR.
Na de wedstrijd ben ik meteen vertrokken naar het ziekenhuis om Michel op te halen en door te rijden naar de kazerne, tijd voor wat rust.

Het was me dus wel een dagje! Vanavond gaan we maar eens een plan maken hoe we de dag van morgen aan gaan lopen, maar nu gaan we eerst de wedstrijd van onze Zuiderburen kijken!

Wordt vervolgd!"

Publicatiedatum: 10 juli 2018

Wedstrijddag 4: kwalificatie LD

Nadat we gisterenavond de wedstrijd Frankrijk-België (met Deense verslaggeving) hadden gekeken, hebben we de knoop doorgehakt: na de Middle Distance wedstrijd van Hennie rijden we naar huis. We laten helaas de rustdag en de Long Distance schieten en vertrekken wat vroeger dan gepland richting NL.

Na het ontbijt hebben we de bus ingepakt en de sleutels van de kamers ingeleverd. Daarna vlug door naar het ziekenhuis om de röntgenfoto’s op te halen van Michel zijn (inmiddels zwevende) sleutelbeen. Vervolgens zijn we doorgereden naar dezelfde wedstrijdlocatie als gisteren.

Hennie: “Mijn starttijd voor de Middle Distance (3,6 km met 14 posten) was om 13:29 uur in de 4de heat. Met de wedstrijd van gisteren in mijn achterhoofd ben ik relatief rustig gestart. Helaas zat ik toch niet meteen lekker op de kaart, maar daarna kwam ik steeds beter in de wedstrijd te zitten. Aangezien het vertrouwen groeide ‘durfde’ ik de twee lange legs door te steken, wat mij een hoop omlopen scheelde. Naast de twee lange legs had de baanlegger vooral gekozen voor korte en technische legs (karakter van een Middle Distance), maar ook hier zat ik boven op de posten.
Uiteindelijk ben ik met mijn looptijd van 35:12 min als 8ste geëindigd in mijn heat, waardoor ik normaliter bij de Long in de 3de heat zou mogen starten.
Ik kijk terug op een mooie wedstrijd en een goede afsluiter van mijn eerste WMOC ervaring.”

Tevreden kerninstructeurs (ondanks alles)

Helaas hebben we de kaarten van vandaag en morgen nog niet mee kunnen nemen. Het nakaarten zal dus even moeten wachten, maar we gaan de wedstrijden zekers nog eens analyseren.
Inmiddels zitten we al weer een paar uurtjes in de bus en hopen rond de klok van middernacht thuis aan te komen.

Een mooie ervaring waar we (ondanks de blessure) met veel plezier op terug kunnen kijken. En ja, we hebben ook een aantal mooie ideeën opgedaan voor onze OMK’s, NMK’s en IOL opleiding.

Groeten van twee tevreden Kerninstructeurs,

Publicatiedatum: 12 juli 2018

Redationele toevoeging: Door een website-update kon dit verslag niet woensdagavond 11 juli of donderdagochtend gepubliceerd worden. Hennie en Michel stuurden bij het laatste verslag ook een film.