Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

SYDNEY MOOI VOORSTATION VAN INVICTUS NL 2020

Door André Wijnberger


De vierde editie van de Invictus Games zit er alweer op. Met maar liefst 23 sporters en het begeleidingsteam gingen we naar de andere kant van de wereld, naar Sydney om precies te zijn.
We zijn nu bijna een week terug en mooi even tijd nemen voor een verslag.


Voorbereiding
Na het selecteren van de 24 deelnemers in april, hadden we iedere maand een centrale training met de gehele groep. Daarnaast werd er wekelijks op een vaste avond getraind voor boogschieten, zwemmen, rolstoel basketbal en zitvolleybal. Buiten het rolstoel rugby doen we als Nederlandse ploeg mee aan alle andere sporten. Op zich al een prestatie, want het wedstrijdschema is dusdanig druk dat het voor zowel deelnemers als ook staf een ramvol programma is. Eerlijk gezegd zag ik er wel een beetje tegenop om deze trip te maken, gelet op het aantal mensen met een behoorlijke dosis PTSS. Daarover later meer.

De reis
Bij het verzamelen op onze nationale luchthaven Schiphol was het een drukte van belang. Naast ‘onze’ Krijgsmachtadjudant Nico Spierenburg kwam de IGK, generaal van Griensven, ons ook officieel succes wensen.
Dan alles inchecken en met een tussenstop in Abu Dhabi naar Sydney. Wat een (sorry) klere eind reizen zeg! Netto meer dan 20 uur in het vliegtuig zitten is wat mij betreft geen aanrader, maar allee. Eenmaal aangekomen in Sydney werden we opgevangen door de Defensie Attaché, de lkol Elmar Hermans en zijn vrouw Simone. Beide enthousiast fan gedurende het hele evenement en Simone was ook onze Liaison, geweldig gedaan! Dan door naar het hotel op Olympic Park, geweldig centraal gelegen, schuin tegenover het Olympische zwembad.

                       Klik op bovenstaande foto voor een mooi zwembadfilmpje vanuit Sydney, die de sfeer treffend weer geeft.

Het sportieve deel
Het was door het volle en compacte programma passen en meten om samen met Eric Hoek en Jacques Ooms als trainers overal de begeleiding te kunnen borgen. Daar waar toch nog een gaatje dreigde te vallen, werd er ingesprongen door psycholoog Boy Coolen of fysiotherapeut Willem Swaan.
Na de openingsceremonie bij het fameuze Opera House begon het programma de dag erna met de Driving Challenge (met Jaguar / Landrover) en het wielrennen.
In de ochtend de tijdrit in Botanic Garden op een parcours van 2.4 kilometer, en in de middag daar ook het criterium. Daarna volgden alle andere sporten in de loop van de week. Hier geen verslag van de wedstrijden en de resultaten, die zijn door de diverse media voldoende onder de aandacht gebracht. Over media gesproken, dit is mijn 4e editie, en de media lijkt alleen maar belangrijker te worden, wel jammer in mijn ogen, want de deelnemer zou centraal moeten staan.

LO&Sportcollega Eric Hoek

Deelnemers
Zoal eerder gezegd, had ik hier en daar wat bedenkingen over bepaalde deelnemers, maar gelukkig heeft mijn voorgevoel me grotendeels bedrogen. Op deze manier zit ik er echter graag naast! We hebben weer heel veel mooie momenten gezien bij vrijwel alle sporten, en de groep PTSS-ers, maar ook de fysiek gewonden uiteraard, hebben weer het beste uit zichzelf gehaald. Vooral bij de eerstgenoemde groep hebben we bij de meeste deelnemers een enorme groei gezien tijdens het evenement. Momenten met kippenvel en tranen bij zowel deelnemers, familie en vrienden (F& F) en ook bij de begeleiding.

Support
Onze Chef d’Equipe majoor Nils Berghout (Hoofd IBT KMAR) voelde zich als een vis in het water en liep de benen onder het lijf vandaan om overal bij te kunnen zijn. Majoor Marcel Spaans (Chief of Mission) probeerde zijn aandacht zo goed te verdelen over de ploeg, F&F en VIPS. Vaste supporters generaal Kees Matthijssen (Plv CLAS) en kolonel Ludy de Vos van het Veteraneninstituut waren ook overal aanwezig voor steun aan allen, geweldig!
Bij de F&F waren Carla van Vlaanderen van het Militair Revalidatie Centrum en Humanistisch Geestelijk Verzorger Eline Verbruggen druk alles in goede banen te leiden en dat ging de dames prima af. Ook hier werden de nodige stappen gemaakt in het herstel, de hoofddoelstelling van dit evenement !
Onze eigen communicatie dames Cynthia den Blanken en Sabina Wijchers hebben zich daar een slag in de rondte gewerkt en samen met Evert Brouwer, Sjoerd, Perish en Ludo hebben zij prachtig werk geleverd!
Patron Prins Harry en zijn nieuwbakken vrouw Meghan waren bij de opening en sluiting aanwezig en u heeft mogelijk ook gezien dat de Nederlandse rolstoel basketballers viral gingen door haar een zoen te geven
😯. Al met al weer een prrrachtige ervaring rijker en nu op naar 2020, dan komt dit prachtige evenement naar Nederland, Den Haag om precies te zijn.

Op naar 2020!
Een groot deel van het organisatie comité was onder leiding van onze oude C-LAS, generaal bd Mart de Kruif, en Conny Wenting ook ter plekke en zij zijn daarin de stuwende krachten. Zij hebben in Sydney de sfeer opgesnoven en het mooie van 2020 is dat het ook gekoppeld gaat worden aan 75 jaar bevrijding. Van 9 - 19 mei is het Zuiderpark dan centrum van aandacht en ik spreek de hoop en wens uit dat het de Games van en voor de deelnemers gaat worden, waarin ik ook op enigerlei wijze betrokken hoop te kunnen zijn! Voorlopig staat aanstaande donderdag 8 november de Cross estafette op het programma en pak ik daar de microfoon weer graag ter hand, wat heb ik toch mooi werk!!!

Publicatiedatum: 05 november 2018