Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

CONTOUREN VIERDE LANDSTITEL PSV ZICHTBAAR IN OIRSCHOT

Door Rob Burgers

De voltallige selectie van PSV samen met hun

Dinsdag 28 november 2017 ondergingen de spelers van PSV een militaire training op de legerplaats Oirschot. Onder toeziend oog van de trainersstaf werd de selectie flink aan de tand gevoeld. De sportinstructeurs van de LO&Sportgp RVS hadden een uitdagend programma in elkaar gezet, welke de kernwaarden van de landmacht vertegenwoordigden;

– Moed – Toewijding – Veerkracht –

De dag startte op trainingscomplex De Herdgang, waar de spelers van PSV 1 direct te maken kregen met militaire discipline. Zo kregen ze tien minuten de tijd om in legeroverall buiten te verschijnen, om vervolgens middels twee militaire viertonners te worden vervoerd naar de Oirschotse Heide. Bij aankomst op de heide werden de spelers onderworpen aan een fysiek en mentaal zware training. De warming-up vond plaats op het tempo van publiekslieveling Nicolas Isimat-Mirin, waarna de mannen van LO&Sport een tandje bijschakelden. De directieve manier van communiceren door de instructeurs was een nieuwe ervaring voor de jeugdige selectie. Ondanks dat hierdoor een aantal oefeningen dienden te worden overgedaan, gingen de spelers er vol voor. Samenwerken en team-effort kwamen aan bod tijdens de wedstrijd met de 6-meter balken. Uiteindelijk won de groep met onder andere spits Luuk de Jong en keeper Jeroen Zoet de onderlinge strijd en werden zij beloond met een aantal minuten extra rust.


Na het ochtendprogramma volgde een uitleg over het onderkomen. De selectie werd namelijk voorgehouden dat de militaire training twee dagen zou duren. Omdat de spelers geen mobiele telefoon en horloge bij zich mochten hebben en men daardoor geen notie van tijd had, werd er door sommige spelers met enige zorgen om zich heen gekeken. Zo vroeg Jurgen Locadia zich af wie zijn kindje zou ophalen en waren de Zuid-Amerikaanse spelers vooral bezorgd om de koude Nederlandse nachten. Tijdens de lunch werd uiteraard genoten van het WOL-pakket (Warme-, Ochtend- en Lunchmaaltijd), waarna de spelers met hun 6-meter balken de legerplaats oprenden.

Tijdens het middagprogramma werd vooral de mentale weerbaarheid op de proef gesteld. Onder normaal leiderschap van de instructeurs beklommen de PSV’ers de klimtoren en bedwongen ze de hindernisbaan. Door op hoogte in een touw te springen, overwon menig speler verschillende angsten, al dan niet door toedoen van enige groepsdruk. Na het maken van een groepsfoto werden de spelers teruggebracht naar De Herdgang en bleek de training toch minder lang te duren dan aanvankelijk werd voorgesteld.

 

Trainer Phillip Cocu benadrukte de gelijkenis in topsportklimaat tussen militairen van de Landmacht en de spelers van de topclub uit Eindhoven. Met deze dag verwachtte Cocu de speerpunten; teambelang, ‘opstaan van leiders’ en ‘een zijn’ een militaire boost te geven, om zo door te kunnen stoten tot de vierde landstitel onder zijn leiding.

Naschrift redactie: vorige week presenteerden we op onze website ook al een artikel over PSV, met spits Hirving Lozano in de hoofdrol.

Publicatiedatum: 06 december 2017