Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HBF WINTER 2018 DEEL 2

Door Jasper de Jong
Joop & Jasper

In de eerste zes weken van het winterdeel van de opleiding tot Heeres Bergführer zijn wij opgeleid tot internationaal erkend ski-instructeur van het Deutscher SkiVerband (DSV). In deze opleiding is de basis gelegd voor het piste en off-piste skiën. Deze vaardigheden hebben wij in daaropvolgende weken verder ontwikkeld.

De daaropvolgende twee weken bestonden uit een combinatie van skitoer-basis en bergredding. Afhankelijk van de weersomstandigheden en sneeuwcondities werden deze twee thema’s afwisselend aangeboden in de omgeving van Mittenwald. Tijdens dit gedeelte hebben we in groepen, bestaande uit drie cursisten en een instructeur, alle basisbeginselen van het verplaatsen op ski’s in gebergte doorgenomen met het daarbij behorende risicomanagement. Iedere cursist leidde in deze periode een of meerdere dagen als gids. Nadat de instructeur een toer als opdracht had uitgegeven, volgde een gezamenlijke voorbereiding door de cursisten van de groep. Deze voorbereiding werd tot in detail uitgewerkt, waarbij rekening gehouden werd met het weerbericht, lawinebericht, uitrusting, route, tijden, enz. De dag voor vertrek maakte de instructeur bekend wie de toer zou leiden. De opgedragen toeren waren allen verschillend van aard, waardoor we ervaring op hebben gedaan in het stijgen en afdalen in allerlei soorten terrein, variërend van licht tot extreem steile hellingen. Tijdens het toeren werd voortdurend gekeken naar de veiligheid, door te letten op kenmerken van het terrein en door het sneeuwdek te onderzoeken. Hierbij beoordeelde de instructeur het tempo, de juiste verplaatsingsrichting, het gekozen spoor en of de beste sneeuw werd uitgezocht om in af te dalen.

De geplande bergreddingsacties werden groepsgewijs aangeboden. We daalden af met een gewonde in de draagbaar (UT2000) of in een geïmproviseerde noodslede gemaakt van ski’s. Dit zijn methoden om iemand uit het terrein te halen wanneer er geen inzet van een helikopter mogelijk is. Ook het zoeken naar personen in een lawine met de bijbehorende middelen behoort tot de bergreddingsacties. Wanneer het slachtoffer geen lawine-zoekapparaat bij zich draagt, kan met een zogenaamde sondeerploeg het lawineveld afgezocht worden. Na het behandelen van deze thema’s hebben we, door een cursist levend onder een lawine te begraven, ervaren dat het werken met lawinehonden van de civiele bergreddingsdienst een zeer effectief middel kan zijn.

Lawine springen

Het verblijven onder winterse omstandigheden neemt qua risico’s de nodige gevaren met zich mee. Hierdoor was het militair oefenterrein van Lizum in Oostenrijk onze uitgangsbasis voor de daaropvolgende twee weken, om het werken met explosieven en het tactisch optreden in winterse omstandigheden te ondergaan.
Het begaanbaar of juist niet begaanbaar maken van terreindelen kan op effectieve wijze gedaan worden met explosieven. Wij hadden verschillende springmiddelen en oefenterreinen tot onze beschikking, om te kijken wat de uitwerking is van het aanbrengen van springladingen op de sneeuw. Doordat het niet altijd mogelijk was om op ski’s de plaatsen te bereiken die afgezet dienden te worden, was er ook een helikopter tot onze beschikking. Na de instructie van het helikopterpersoneel was het aan ons om de piloot de locatie te wijzen waar wij onze lading uit de heli wilden werpen. Zittend op de rand van de helikopter gooiden wij de op scherp gezette lading eruit en konden wij op afstand kijken wat de uitwerking hiervan was.

Tactische week

Vechten en overleven onder winterse omstandigheden zijn kort behandeld en ondergaan, zoals statische en dynamische schietoefeningen, verschillende schiethoudingen, verschillende wapens, verplaatsen met zware uitrusting, het aanleggen van een spoor en het betrekken van bivaklocaties. En dat alles op ski’s!

In de daaropvolgende periode verblijven we in sneeuwholen en iglo’s en komt een einde aan de periode van de opleiden voordat er tot een periode van toetsing wordt overgegaan.

Andermatt

Deze periode vond plaats in de omgeving van Andermatt, op de militaire sportlocatie in Realp (Zwitserland). In een straal van anderhalf uur rijden hebben wij diverse toeren gelopen. Al het aangeleerde uit de gehele opleiding kwam tijdens deze toeren aan bod. Alle cursisten moesten minimaal twee verplichte toeren leiden als gids. Facetten als het lopen op stijgijzers, verplaatsen aan touw op gletsjers, touwhandelingen, eigen skivaardigheden en het optreden als berggids kwamen aan bod en werden beoordeeld. Daarnaast werden theorietoetsen afgenomen, werden onze lessen en praktische handelingen beoordeeld en moesten minimaal voldoende zijn. Na deze twee weken stonden Joop en ik begin april beide met alleen maar voldoendes bijna aan de eindstreep van de opleiding.

Stubai

Koning Winter was ons dit jaar gunstig gestemd met grote hoeveelheden sneeuw. Tijdens de allerlaatste periode is het al half april en doorkruisen wij de Stubaier Alpen (Oostenrijk) met nog voldoende sneeuw. In groepen van vier zijn we op ski’s via verschillende hutten en toppen door dit deel van Tirol getrokken. De druk lag er niet meer op, vanwege onze eerder behaalde punten.

Na een voorbereiding van anderhalf jaar en een tien maanden durende opleiding is het op 19 april 2018 eindelijk zover: de ‘Ernennung’ tot Heeres Bergführer. We zijn de opleiding gestart met 21 cursisten, waarvan er 4 zijn afgevallen. In een internationaal gezelschap van Duitsers, Oostenrijkers en Nederlanders zijn Joop en ik erkend tot Heeres Bergführer en zijn wij gerechtigd tot het dragen van het bijbehorende embleem.

Terug in Nederland gaat Joop weer naar zijn oude stek op de LO&Sportgroep in Roosendaal. En ik ga het instructeursteam versterken van de OTCSO op dezelfde kazerne als specialist bij de OBT instructie groep.

Ceremonie

Publicatiedatum: 23 april 2018