Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


BIJZONDERE GEHEUGEN(SGT1)TEST

Door: Tim Hendrickx

Aanvankelijk waren de meningen verdeeld over het gegeven of Leon al bevorderd mocht worden tot de hoogste klasse der sergeanten. Deze verdeeldheid was er aangezien zijn lichtingsgenoten van de VTO1 blijkbaar nog niet geschikt werden geacht om bevorderd te worden. Voorheen dacht ik altijd dat er na vier jaar gefunctioneerd te hebben als sergeant, je automatisch een beschikking tot bevordering op de deurmat kreeg. Blijkbaar is er toch iemand achter de schermen bezig om hier enige differentiatie in aan te brengen. Of het terecht was dat Leon hier eerder voor in aanmerking kwam, moest natuurlijk nog worden getest middels een welbekende sergeant 1 test.

In de aanloop naar deze beruchte testdag (waar Leon uiteraard niets van wist) maakte hij de klassieke fout om iets meer over zijn privéleven te vertellen. Zo vond hij het belangrijk - en daar zijn we hem natuurlijk dankbaar voor - om te vermelden dat hij vroeger klarinet speelde. Elke cel in mijn lichaam voelde dat ik dit gegeven niet kon negeren in de voorbereiding van de testdag. Tevens had ik het vermoeden dat Leon mij dit vertelde omdat hij wist dat zijn testdag eraan zat te komen en stond te popelen zijn muzikale talent ten gehore te brengen. Een keer of tien heb ik Leon gevraagd of hij nog in het bezit was van een klarinet? Keer op keer verzekerde hij me ervan dat hij deze nooit heeft gehad maar altijd op bruikleen kreeg, niet wetende dat zijn klarinet inmiddels al verstopt achterin zijn eigen auto lag. Een telefoontje met zijn vriendin was namelijk genoeg geweest om dit instrument daar te krijgen.

Op de dag van de test werd Leon om 05:30 gewekt en zijn de eerste coördinaten uitgereikt en was het begin een feit. Leon haastte zich naar de eerste locaties en kreeg al snel de opdracht om zijn instrument op te halen uit zijn eigen auto. Verheugd om deze weer eens in zijn handen te hebben, kwam hij terug met deze klarinet. Nog verheugder was hij toen hij hoorde dat hij het hijsen van de vlag muzikaal mocht begeleiden. Dit gebeurde onder het toeziend oog van zijn eigen Medic klas die hij vervolgens een yogaworkshop gaf als warming up. Na het tonen van deze competentie flexibiliteit mocht Leon nog enige speleologische handelingen onder het sportgebouw verrichten in combinatie met enige kennisvragen. Daarna stond de belangrijkste test van de dag op het programma. Leon kreeg de opdracht om een tablet voor de sportgroep te gaan verdienen. Deze is te winnen met een tv spelletje waar Leon tijdens de ochtendpauze altijd fanatiek en zonder enige schroom aan meedoet. Nu kreeg hij dan eindelijk de mogelijkheid om zijn kwaliteiten te tonen voor een groot publiek en zich tevens competent te bewijzen als sergeant eerste klasse. Jawel……. Leon ging deelnemen aan de Max Geheugentrainer.

Na veel ongemakkelijke momenten van het weglachen van de opdracht besefte Leon tijdens de rit naar het Media Park dat hij ECHT zou gaan deelnemen en begonnen de zenuwen toch wel een beetje hun werk te doen. Hoe Leon tijdens deze test heeft gepresteerd, laat ik nog even in het midden. Leon is op donderdag 24 Maart om 09:35 op NPO 1 te bewonderen bij zijn poging om de tablet te bemachtigen. Wat ik wel kan zeggen, is dat Leon zich zeer sportief heeft getoond en een waardige deelnemer was aan de Geheugentrainer.

Bij terugkomst op de sportgroep vonden we het nodig om naast het geheugen nog wat vakspecifieke kennis te testen bij Leon. Veel van deze vragen werden hem gesteld middels een videoboodschap van collega’s waar Leon ooit mee werkte (nogmaals bedankt voor jullie medewerking). Leon nam het tijdens deze test (gebaseerd op het spel ‘Met het mes op tafel ‘) op tegen SGT1 Alberti en logischerwijs was dit voor Leon te hoog gegrepen en verloor hij kansloos. Nadat hij dit verlies compenseerde met indrukwekkende bankdrukprestaties konden we niet anders dan overgaan tot het bevorderen van Leon. We zijn er weer van verzekerd dat er een competente collega toetreed tot de allerhoogste klasse der sergeanten.