Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


FIT FOR ACTION, THE MOVIE
Door: Rik van Trigt

Bij het aanvaarden van de functie Stafofficier Ondersteuning Externe Communicatie kreeg ik als cadeautje van Johan Bouman mee dat er ook een nieuwe Fit for Action Film gemaakt moet worden.

De oude Film is in de eind negentiger jaren van de vorige eeuw door o.a. Lkol Hans van der Kaaden samengesteld. Hans heeft deze film in verschillende LO&Sportgroepen en oefen omgevingen opgenomen. Door de jaren heen was deze film een prima tool voor interne en externe klanten om te laten zien waar wij allemaal voor staan. Toch zat er de laatste jaren 'enige sleet' in de film omdat de "acteurs" ietwat gedateerd overkwamen. Zeer grote snorren, oude tenues en een commandant Landstrijdkrachten die allang de dienst heeft verlaten en waarschijnlijk nog een topfunctie heeft gepakt binnen een ander departement. Ook ondergetekende mocht in het zwembad zijn didactische kunsten vertonen. Iets wat ik in het heden nog graag doe maar dan met een kop als een ‘Shar-pei’ hond. Kortom, de film had echt een update nodig.

Het budget was in 2014 al ‘ingeschoten’ en de film zou in 2015 gemaakt worden. Om het verhaal niet te lang te maken past hier de tekst: “ken je het verhaal van die filmploeg die gingen filmen? Nee? Nou, ze filmden niet...” Geen budget en andere prioriteiten waren de oorzaak dat Johan dit heeft moeten doorschuiven naar zijn opvolger, ik dus. Begin 2016 zouden wij met een team bij elkaar komen om het script in een grove versie samen te stellen. Ook nu was het weer een apart proces, want door budgettaire problemen ging die bijeenkomst begin 2016 niet door. Gelukkig kwam er vanaf staf OTCO het bericht dat er toch weer budget was vrijgekomen en konden wij als team het script gaan schrijven. Het team bestond uit de communicatie specialist OTCO Thea van Willigen, de productie maatschappij vertegenwoordigd met een camera- en een geluidsman en ikzelf. De basis van het script was de al eerder vermelde oude film want het verhaal in die film was een mooi houvast. Het script is daarna ook door ons management team bekeken, aangevuld, aangepast en uiteindelijk goedgekeurd. Het script was klaar en nu was het wachten op een definitieve "GO" van het hogere dek om de film daadwerkelijk te gaan opnemen. Die "GO" heeft ook weer lang op zich moeten wachten want uiteindelijk - na een weer niet zo positieve mededeling vanuit OTCO dat er geen budget meer was-, kwam eind oktober 2016 toch de mededeling dat wij door konden met het proces.

Eind oktober snel wat commandanten LO&Sportgroepen bij elkaar gezocht en gevraagd of zij mogelijkheden zagen om passende aanbiedingsvormen aan te bieden en ons te faciliteren, zodat de beelden zouden passen in het nieuwe script. De LO&Sportgroepen RvS Oirschot en OK/GHK Schaarsbergen konden deze wensen prima inpassen. Zelfs binnen het MRC Doorn was er een prima aanbiedingsvorm om te gebruiken in de nieuwe film. In twee en een halve dag zijn de beelden "grof" geschoten en daarbij was de flexibele medewerking van onze collega's fantastisch. De camera mensen van het productie bedrijf hadden echt verstand van het militaire bedrijf en zo konden wij in korte tijd de beelden pakken die wij nodig hadden. Natuurlijk waren er ook zaken die onverwacht 'wat roet in het eten gooiden'. Een voorbeeld daarvan is dat er zeker wat winterse beelden opgenomen moesten worden in de Zuid-Duitse bergen. Beelden opgevraagd maar nergens meer te vinden, dus Hans en Rik naar Bad Reichenhall / Fritz am Sand om daar als een echte "Jan de Bont" beelden te schieten van een Marechaussee eenheid in de sneeuw. U voelt het al aankomen, want de eenheid en de sneeuw waren er niet. Gelukkig arriveerde kort na die periode de KMA en dankzij de Aooi Frank Hoek hebben wij daar prima beelden van kunnen inpassen in de nieuwe film. 


Aansluitend volgt dan de fase van afmonteren waarbij iedereen die ik gevraagd heb nog even zijn feedback kon geven. Als ik jullie vertel dat de film nog 6 maal is aangepast dan weet ook iedereen dat er best wat collega’s de film in een 'sneak preview' hebben bekeken. Zelfs de tip van de kapitein Christiaan Bakhuizen om een Engelstalige versie uit te brengen, is toegepast en inmiddels ook al in Amerika gebruikt door Christiaan. Het publiek daar heeft de film in ieder geval enthousiast ontvangen en de reacties van de kijkers waren unaniem goed. Tijdens de Managementdag van 13 april is de film getoond aan onze managers en ook zij waren zeer enthousiast over de nieuwe film Fit for Action. De film die gebruikt kan worden voor tal van activiteiten zowel intern als extern. Het is al zeg ik het zelf in ieder geval een prachtig product geworden wat past in deze tijd, de tijd van Professioneel Trainen.

Bent u inmiddels ook nieuwsgierig naar de nieuwe Film Fit for Action, dan hebben wij goed nieuws want per heden is hij "viral" op ons YouTube kanaal en op onze intranet omgeving in de A - Z lijst.  

Veel kijk- en gebruiksplezier met de hieronderstaande film op ons eigen Youtube-kanaal.


Publicatiedatum: 24 april 2017