Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

IT GIET OAN IN LITOUWEN

Door Sgt Wouter

‘It giet oan’ was een veelgehoorde kreet gistermiddag in Rukla, Litouwen. Niet alleen in Nederland zijn de temperaturen goed voor schaatsen, in Litouwen ligt er ook een dikke laag ijs. De Nederlandse militaire sportinstructeur sergeant Wouter organiseerde in samenwerking met Litouwse militairen een openbare schaatsmiddag. Met het organiseren van dit soort evenementen met en voor de Litouwse bevolking kan de NAVO haar aanwezigheid laten zien. Het werd een groot succes. 

Niet alleen de Nederlandse en Litouwse militairen bonden de ijzers onder. Duitse, Franse en Kroatische militairen van NAVO’s enhanced Forward Presence battlegroup in Litouwen gingen het ijs op. Zij werden vergezeld door de lokale bevolking.

Er kwamen veel Litouwse kinderen op het evenement af. Sommige van hen hadden nog nooit geschaatst. Sportinstructeur Wouter verzorgde in zijn beste Engels schaatslessen. De Nederlandse militairen die momenteel in Litouwen werken, zijn veelal afkomstig uit Friesland. Zij wisten zich prima staande te houden op het ijs en hielpen in een leuke sfeer hun buitenlandse collega’s om de techniek onder de knie te krijgen.

Het evenement was een groot succes. “Schaatsen is niet alleen een manier om in beweging te komen met deze kou, maar zo kunnen we ook de Litouwers en onze buitenlandse collega militairen kennis laten maken met een stukje Nederlandse cultuur,” vertelt sergeant Wouter. “Daarnaast willen we graag aan de Litouwse bevolking laten zien dat de NAVO solidair met hen is. Zij hebben ons gevraagd om hier te komen en door dit soort activiteiten kunnen we onze aanwezigheid laten zien. Ik zie alleen maar lachende gezichten. Dat is toch fantastisch.”

Enhanced Forward Presence

In juli 2016 besloot de NAVO tot de aanwezigheid van extra NAVO-militairen aan de Oostgrens. Dit besloten zij op verzoek van de Baltische staten, die zich bedreigd voelen. De NAVO wil met deze maatregelen schending van het NAVO-verdragsgebied voorkomen en de bondgenoten in het oosten van Europa geruststellen. De zogeheten eFP bestaat uit 4 multinationale bataljons. De militairen zijn afkomstig uit verschillende NAVO-landen. De bataljons zijn gestationeerd in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Op dit moment zijn 18 landen onderdeel van de eFP.

Publicatiedatum: 02 maart 2018