Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 ONZE MAN IN MALI

Door: Sgt1 Roel

Gao 19-2-2016

Hier weer een kort bericht uit Mali. Twee weken geleden weer de” Midterm” gehad, dus alweer over de helft. Het aftellen is langzamerhand begonnen.

Aanpoten
Op dit moment zijn er div eenheden aan het rouleren en zitten in de HOTO. De Duitsers doen op dit moment hun intrede en het worden er nu wel erg veel. In totaal zijn er nu 209 Duitsers boven op de al 450 tellend vast NLD personeel op Camp Castor. Daarnaast hebben we nog de diverse werkbezoekers, bijv. TASMO monteurs die de 800 uurs controle van de Chinooks uitvoeren. (Zij halen een complete Chinook binnen 4 weken helemaal uit en weer in elkaar.) Het is vwb legering al lang niet meer mogelijk om iedereen onder pantser te krijgen. De overigen slapen in tenten.

Vorige week zijn de laatste mensen van het GNTT (Genie Taak Team) binnen gekomen…Voor hen is het op dit moment aanpoten om alle infra op orde te krijgen.

Creativiteit bij de Dustmasters

Tegen- en aanslagen
De grootste ergernis op dit moment is dat de Duitsers alle vtg’n, personeel , wapens, etc. binnen krijgen maar dat er nog geen ruimte is c.q. faciliteiten zijn. Er komt vanuit DLD weinig tot niets mee. Normaal zou je zeggen dat je eerst de randvoorwaarden creëert (bouw van slaap- en werkchalets,  uitbreiding keuken, riool, uitbreiding watertoevoer, etc.) voordat je het gebied in gaat. Niets is helaas minder waar…..  

Afgelopen week is er een zware aanval op Kidal geweest waarbij verschillende doden en meerdere zwaargewonden zijn gevallen. Het VN kamp daar is met mortieren bestookt en een VBIED wat door de poort reed en in het kamp tot ontploffing kwam.

Gelukkig geen NLD collega’s gewond.(Klik hier voor het lezen van het nieuwsbericht over de door Roel beschreven aanval op nu.nl, red.)

Mooie sportevenementen
Op 13 feb heb ik een Dustmasters georganiseerd voor de vaste bewoners van het kamp, Nederlanders, Duitsers, Belgen, Zwitsers, Esten, Tsjechen , Denen waren met een 211 man aan de start gekomen om een parcours te lopen van 29 hindernissen over 3,7 km. Het was een mix van een survival en obstacle run.

Op zo’n evenement kunnen we onze creativiteit weer eens laten zien en dat een stukje “ontspannen door inspannen” zeker gewaardeerd wordt tijdens de uitzending.

Hindernis tijdens de Dustmasters

Zondag 21 feb voor de tweede keer weer een Malithon georganiseerd. Men kon voor de eerste keer een halve marathon lopen. Hier waren zo’n 40 van de 230 deelnemers voor te porren. De overigen waren verdeeld over de 5 en de 10km, die tevens afgelegd werd voor de NOC/NSF proef.  

Uitkijken naar het einde
Binnenkort kunnen we de tweede sporttent verwachten om zo uit te breiden vwb sport en ontspanning. Het heeft nl. al 4 maanden mogen duren voordat hij in ’t gebied is…
Het opbouwen daarvan is wéér een ander verhaal…maar ik denk dat dat een mooi project voor sgt1 Stefan wordt. Het materiaal voor de tweede tent is in ieder geval aangevraagd.

Verder rest ons om het HOTO verslag voor Stefan  en sm Roel verder af te maken en de laatste weken uit te zingen.

Bijgevoegd een aantal foto’s vanuit het gebied en van de div evenementen.

We zien / horen mekaar.


Grtz