Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


JAN KASPER DE EERSTE PIM (PRESTATIE INNOVATIE MANAGER) VAN DE KNVB

Door : Wil Maaswinkel

Finalisten in het land van Maxima

“De Jongens van de WK finale 1978” is een verhaal van Erwin van de Pol. Het staat in het voetbaltijdschrift HardGras van december. Met ‘de jongens’ worden niet Nanninga die 1:1 maakt en Rensenbrink, die vlak voor tijd tegen de paal schiet in de finale (op zondag 25 juni 1978, red.) tegen Argentinië, bedoeld. Nee, de jongens zijn Nederlandse voetballertjes die in de finale staan van het wereld FIFA/ Coca Cola voetbalspel. De jongens (Eric en Wilco) spelen hun finale in de rust van de WK finale. De finale is in het River Plate stadion van Buenos Aires voor 70.000 toeschouwers. Ze staan in die finale omdat ze de winnaars zijn van het KNVB/ Coca Cola voetbalspel. Dat voetbalspel is door Jan Kasper, (oud) collega en nu nog correspondent van vrienden LO&Sport, ontwikkeld en georganiseerd.

De eerste KNVB PIM

Jan Kasper

Hij werkte met Zwartkruis, Happel, Michels, Rijvers en Hiddink. Hij was directeur bij FC Twente en AZ. Maar hoe kwam hij in het voetbal terecht? Nadat hij in 1965 als dienstplichtige kort geroken had aan de infanterie werd hij LO&Sportofficier. Na Nunspeet en Wezep en de ALO in Den Haag, wordt hij docent/instructeur op de SMLO (School Militaire Lichamelijke Oefening). Daar werkt hij o.a. samen met Hans Westerhof (later CIOS docent en trainer van Ajax en PSV). In 1977 wordt hij op advies van NOC/NSF door de KNVB aangetrokken als

Hans van Breukelen

Hoofd Opleidingen. Ook toen was er al behoefte aan een frisse buitenstaander met een innovatieve blik. Een functie die nu door Technisch Directeur Hans van Breukelen een PIM (Prestatie Innovatie Manager) wordt genoemd. Hij is op dat moment in 1977 docent/hoofdinstructeur in de rang van kapitein op het OCLO (Opleidingscentrum Lichamelijke Oefening). Hij had door zijn kwaliteiten en aimabele persoonlijkheid veel aanzien (niveau Wim Hoogendoorn en Jan van den Dool). Helaas voor de LO&Sport liet hij de kans bij de KNVB niet voorbij gaan. Vrienden LO& Sport kennen hem nu als promotor van het ASM (Athletic Skills Model) en de voetbalfanaten als chef d’équipe van Oranje onder 19.

Het KNVB Jeugdplan

Om bij de aanvang van zijn nieuwe baan, niet meteen al deel te worden van de KNVB machtspelletjes en om de weerstand tegen vernieuwen te omzeilen, kiest Jan ervoor om (met relatieve buitenstaanders) het KNVB Jeugdplan te ontwikkelen! De aanjager en smaakmaker van het Jeugdplan wordt het KNVB/Coca Cola voetbalspel. Het spel baseert zich op de belangrijke individuele voetbal skills. Het was een uit acht onderdelen bestaande voetbalvaardigheidstest! De onderdelen: Koppen op doel, Passen door een poortje, Vak-volley, Boog-paas vanuit dribbel, Koppen dribbelen jongleren, Drop kick in het doel, Pass met sprong en Dribbelen met hele draai. In de, zeker voor die tijd, modern ogende KNVB Coca Cola folder staat de uitgebreide beschrijving van de onderdelen, puntenscores en materiaallijst. Wie de folder inkijkt ziet het militaire “Wie Wat Waar Wanneer en Hoe” en LO& Sport kwaliteit! Dat de test een kwaliteitsvoorspeller was, blijkt als je naar de namen van de besten kijkt, waaronder Erwin Koeman, Fred Rutten, Edwin Olde Riekerink en Ricardo Moniz!

Bloed mooie verpleegsters

Maar in 1978 loopt Jan in Buenos Aires in het Estadio River Plate met de jongens. Die heeft hij na serieuze gesprekken met de ouders meegekregen. Ze hebben net de wedstrijd van Italië tegen Oostenrijk bekeken. Maar waar hij steeds bang voor was: hij is de jongens kwijt! Hij moet ze terugvinden. Zo vlak voor de finale de jongens (14 en 16 jaar) kwijt raken is een afgang. Hij haast zich om de jongens terug te vinden in dit doolhof. Plotseling ligt hij op de grond en een straal bloed spuit uit zijn neus en het is een open wond, geen bloedneus. Jan is tegen een gespannen straaldraad gelopen. Zijn neus ligt helemaal open. Hij wordt afgevoerd naar een ziekenhuis. De Argentijnen hebben al snel door dat Jan bij de Nederlandse delegatie hoort. Het dictatoriale Videla regime (nerveus en in moeilijkheden) is er alles aan gelegen de wereld te laten zien dat Argentinië de zaak prima voor elkaar heeft. Jan’s eerste herinneringen na de operatie: twee bloed mooie Argentijnse verpleegsters die hem een VIP behandeling geven. Maar nog mooier: de twee jongens in de kamer!

Het bedanken door Jan Kasper van juryleden bij de finale (in Zeist) van het KNVB/Coca Cola spel. De jury bestond deels uit LO&Sportinstructeurs, waaronder Paul Oosterman. Op de foto is ook Frits Oldenburger nog zichtbaar.

Weerzien na 38 jaar

In het verhaal van Erwin van de Pol wordt met de jongens en Jan na 38 jaar teruggekeken. Hoe hebben ze het ervaren, wat herinneren ze zich nog en wat is er van de jongens en Jan geworden? Ze treffen elkaar in maart bij de wedstrijd Nederland-Oekraïne onder 19. Het is een warme ontmoeting in een kil stadion!

Publicatiedatum: 12 december 2016