Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
DE PEN
AFLEVERING 46: RUUD ZWAAN

 

De Pen gaat naar…
De Pen geef ik door aan SGT Ruud Zwaan van de Luchtmacht. Ruud zat bij mij in de VTO en is nu werkzaam op de KMA. Hij heeft voor de VTO een aantal jaar gewerkt als burgersportinstructeur.
Allereerst wil ik Kelvin bedanken om de eerste luchtmachter te zijn die De Pen krijgt!

Wie ben ik?
Ruud Zwaan, 27 jaar oud en geboren en getogen in Bergen op Zoom. Momenteel woon ik samen met mijn vriendin in Halsteren, en werk ik in Breda op de Koninklijke Militaire Academy.
Vroeger heb ik een aantal jaar waterpolo gespeeld, nadat dit niet te combineren bleek met het voetballen heb ik uiteindelijk hier voor gekozen. Altijd fanatiek voetbal gespeeld op een redelijk niveau, en de laatste jaren door een zware kruisbandblessure voornamelijk voor de gezelligheid.
Naast het sporten staan mijn familie en vrienden voor mij altijd op de eerste plaats. Verder steek ik nog flink tijd in mijn grootste passie, het maken en zingen van Nederlandstalige muziek.


Mijn achtergrond.
Op het CIOS in Goes, heb ik mijn MBO Sport en Bewegen afgerond. Hier ben ik afgestudeerd op de hoofdprofielen Zwemmen en Sport- Recreatie & Toerisme. Aansluitend aan mijn CIOS opleiding heb ik een aantal jaren in een zwembad gewerkt. Hier gaf ik met name de zwemlessen en de aquasportactiviteiten. Na een aantal jaar ging ik binnen dit werkgebied een persoonlijke uitdaging missen, zowel in mijn plezier als in mijn persoonlijke ontwikkeling. Via, via ben ik toen gevraagd om een dag mee te komen lopen op vliegbasis Woensdrecht, om te oriënteren of dit werk iets voor mij was. Van beide kanten is dat toen goed bevallen, en zodoende ben ik daar begonnen als burgersportinstructeur. Na 2 jaar daar als burger gewerkt te hebben, ben ik aansluitend de militaire opleiding gaan volgen op de KMSL, met daar weer aansluitend de VTO sport in Amersfoort. Nu zit ik sinds begin dit kalenderjaar gestationeerd op de Koninklijke Militaire Academy in Breda.

Bureau Militaire Sport (BMS) Woensdrecht


Antwoord op de vraag.
De vraag was: wat is het verschil nu je militair bent en de VTO heb afgerond en waren dit je verwachtingen?
Het grootste verschil wat ik nu merk, is de militaire kennis die ik opgedaan heb op de KMSL en in de VTO sport. Als burger hoor je wel van alles, maar ben je jezelf er nog niet volledig bewust van.
Daardoor merk je nu ook dat de communicatie met collega sportinstructeurs en kaderleden gemakkelijker word. Ik ben mezelf nu meer bewust van de gesprekken die ik voer, en nu is het ook gemakkelijker om bepaalde verdiepingsslagen te maken.
Ook op het gebied van lesgeven merk ik wel dat ik een hoop heb gehad aan de VTO sport. Met name op de gebieden van klimmen en MZV. Op de hindernisbaan en touwbaan had ik gelukkig al grote stappen kunnen zetten als burgersportinstructeur.


De Pen gaat naar…
De Pen geef ik door aan Niek Franz. Hij zat bij mij in de VTO en is nu werkzaam op de Generaal-majoor Kootkazerne.
Mijn vraag is: Merk je dat je jezelf kan blijven ontwikkelen op de kazerne op bepaalde vakgebieden, of is het voornamelijk focus op lesgeven nu?

Publicatiedatum: 07 december 2022

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.