Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

 DE PEN

AFLEVERING 44: TONY BERGFELDER


Deryan, allereerst bedankt voor het doorgeven van de Pen. Leuk dat onze carrières na onze periode bij de 23ste RSQN CZSK uit elkaar zijn gegroeid maar zich nu weer samenvoegen bij de LO&sportorganisatie CLAS. Ik kan me nog goed herinneren dat jij als 17-jarige jongeman de Mariniersopleiding begon en nu bent gegroeid naar een militair met ambitie en toekomstvisie. “Ga zo door” !!!

Wie is Tony?
Tony is eigenlijk de bijnaam van de SGTMARNALG Pieter Bergfelder en sinds Januari 2019 werkzaam als docent bij de LO&SS WOH in Amersfoort. Deze bijnaam heb ik overigens al voor mijn diensttijd verkregen en collega’s kennen mij eigenlijk niet meer anders.
Ik ben 38 jaar jong en getrouwd met Linda. We wonen samen met onze 3 kinderen Loa, Dox en Wez in het pittoreske Puiflijk wat ligt in het prachtige land van Maas&Waal.

Korps Mariniers
Ik ben mijn carrière bijna 22 jaar geleden begonnen in de Mariniersopleiding op de VGKAZ in Rotterdam waar ik toentertijd als 17-jarig jongetje op de stoep stond en eigenlijk totaal nog niet wist waar ik aan ging beginnen. Eén ding was zeker…..school was onzin en duurde veel te lang. Na 6 maanden liep ik dan ook zwaar vermoeid maar vol trots door de poort en zat mijn eerste opleidingsperiode erop en was ik marinier der 1ste klasse!

In de jaren daarna heb ik diverse operationele functies bekleed, met daarin uitzendingen in 2003, 2005, 2008 en 2010 naar Irak en Afghanistan. Daarna volgden ook nog tripjes naar Sint Maarten en verschillende VPD’s (Vessel Protection Detachment). In die jaren zaten uiteraard ook nog de jaarlijkse tripjes naar Noorwegen en Schotland voor winter- en bergtrainingen maar ook de para opleiding en andere grote oefeningen overal ter wereld. Vanaf 2010 maakte ik, om mezelf te ontwikkelen, de keuze me meer te focussen op een vakgebied en dat werd sport. Opleidingen volgden in diverse richtingen maar uiteindelijk bleek de outdoor kant meer in mijn richting te liggen. Skiën deed ik al van jongs af aan en het klimmen zat als een vaste routine in het werkgebied.

TWOH (Teacher Werken Op Hoogte)
In 2018 was het dan zover, de cursus stond al 2 jaar in mijn opleidingsplan, echter werd de cursus in deze jaren niet gedraaid. Na de zomer 2018 was dan eindelijk de start en zijn we met 6 personen de 5-weeks cursus gestart. Om heel eerlijk te zijn lag het niveau een stuk hoger dan het aanvangsniveau waar ik zelf op zat maar gelukkig door zelf kritisch te zijn en uiteraard goede begeleiding kregen 5 personen het befaamde Rouge koord uitgereikt in Frankrijk. Top opleiding en heel veel geleerd.

Antwoord
Om antwoord te geven op de vraag van Deryan heb ik even goed moeten nadenken……want hoe blijf ik mezelf uitdagen binnen de LO&Sportorganisatie? Voor mij is het natuurlijk als werknemer van een ander krijgsmachtonderdeel lastig om cursussen te volgen die niet van waarde zijn binnen mijn eigen onderdeel.
Ik ben gaan kijken binnen het ECOD, deze opleidingen worden binnen beide krijgsmacht delen voldoende gebruikt en gesteund dus hier ga ik me nu in ontwikkelen. Te beginnen met de Mentor opleiding!!!!

De Pen gaat naar…..
De Pen gaat nu naar SGT Kelvin Kruger. Kelvin was cursist in de laatste VTO Sport en is nu werkzaam in Oirschot op de Strijpse Kampen. De vraag aan hem is……voldoet je start als sportinstructeur aan je verwachtingen?

Publicatiedatum: 25 februari 2022


Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.