Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE PEN
AFLEVERING 41: JESSE DIEDERIX

Mike, dankjewel voor het overgeven van ‘De Pen’. Goed om te horen dat je je plek hebt gevonden in Roosendaal. Heel veel succes nog met je specialisaties en je mogelijke doorgroei om officier te worden.

Eerst zal ik mijzelf even voorstellen. Mijn naam is Jesse Diederix, 23 jaar oud en nu 2 jaar werkzaam binnen defensie. Vóór ik bij defensie solliciteerde, heb ik mijn diploma op het CIOS behaald. Tijdens mijn SCUB tijd bij het CIOS heb ik stage gelopen op Gilze Rijen en op de GSK te Ermelo, waar ik al een blik kon werpen in de organisatie. Hierna heb ik een jaar als burger instructeur gewerkt bij de KLu om toch te werken in het vak wat ik mooi vind terwijl ik wachtte op mijn opkomst voor de KMS.

De KMS vond ik een leuke periode met veel militair optreden, wat mijn groene hart sneller liet kloppen. Ik heb hier een mooi jaar gehad en een hoop geleerd. Wat ik van deze periode voornamelijk mee heb genomen naar het werkveld is het stukje ‘voorbeeldfunctie’. Ik ben mij er hierdoor bewust van om mijn fitheid, vaardigheden en kennis op peil te houden, wat uiteindelijk mee zal werken om samen met mijn eenheid een hoger niveau te bereiken. 

Aansluitend aan de KMS kon ik direct de VTO in. In mijn ogen een leuke opleiding met een aardige fysieke belasting. Wat ik goed van de opleiding vond, is dat er veel op vaardigheden word geoefend, de puntjes op de i zetten in het lesgeven in de militaire sport en wat ik zelf ook vooral heb meegenomen is bewust worden/zijn van je AGI (Aanpak Gedrag Instructeur, red.) en dus hoe je overkomt op de groep waar je voor staat.

In de VTO hebben we ook regelmatig MZV gedaan en de JWOH-cursus. Hier ben ik erachter gekomen dat ik mij hierin verder zou willen specialiseren, omdat dit oefengebieden zijn waar ik geïnteresseerd in ben en affiniteit mee heb. Door alle MZV-lessen in de VTO ben ik erachter gekomen dat ik het toch erg leuk vind om te doen. Dus omdat ik graag MZV-instructeur wil worden én omdat ik het leuk vind, volg ik nu Braziliaans Jiu Jiutsu, MMA en mogelijk in de toekomst nog (kick)boks lessen.

Na de VTO ben ik geplaatst op de GMK te Stroe wat ook op mijn lijstje stond. Ik wist dat deze locatie een uitdaging voor mij zou zijn omdat ik vaak het liefst les gaf aan mensen die maximaal gemotiveerd zijn, op de GMK is dat minder het geval en prikkel ik mijzelf om mij hierin te ontwikkelen. Aan het begin van mijn functie was het eerst even in dribbelen en daarna zijn we direct aan de slag gegaan met het behalen van mijn kroontje. Het vormen door gedrag bespreekbaar te maken, vind ik erg interessant en ik zou mij hier ook in de toekomst nog verder in willen ontwikkelen. Na het behalen van mijn kroontje heb ik mijn eigen logistieke eenheden gekregen. De eenheden zijn allemaal functie cluster 1 en voor mij is hier de uitdaging om deze collega’s mee te krijgen in het sporten door een beroep te doen op mijn eigen vaardigheden als instructeur en mijn creativiteit. Tot nu toe word ik hier in zeker geprikkeld en ik merk bij mijzelf dat ik al sneller ‘out of the box’ ga denken om de eenheden mee te krijgen met de lessen. Precies waarom deze locatie op mijn lijstje stond! Vanuit hier kan ik mij goed verder ontwikkelen als instructeur en ondertussen kijken welke functie ik hierna wil draaien.

In de toekomst zou ik nog functies willen draaien bij gevechtseenheden en hogere functie clusters omdat dit weer heel anders lesgeven en opwerken is. Verder blijf ik het gevechtsoptreden mooi vinden en het lijkt mij ontzettend leuk om deze eenheden te kunnen helpen om op een hoger niveau te komen.

Dan geef ik graag De Pen door aan onze nieuwe staf adjudant Johan Veenstra! Adjudant, als ervaren collega: wat voor adviezen heeft u voor alle (nieuwere) instructeurs binnen de LO&Sportorganisatie m.b.t. het werk wat wij uitvoeren? Ik ben erg benieuwd! 

Publicatiedatum: 02 april 2021

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.