Luke, bedankt voor het krijgen van de pen. Je hebt zelf een mooi stuk geschreven en leuk om te lezen hoe je in jouw toch nog jonge carrière terug kijkt op de ervaringen die je al hebt mogen op doen.
Allereerst zal ik mijzelf even voorstellen: Sgt1 Jorno de Vries, 31 jaar en nu bijna 10 jaar werkzaam bij de LO&Sportorganistatie. Momenteel zittende in mijn 4e functie op de OK als plaatsvervanger van cluster 11e Infbat en hiervoor werkzaam geweest op de GHK en GMK.
Een tijd die voorbij gevlogen is door werkvreugde, mooie ervaringen en ontwikkelmogelijkheden. Ik ben begonnen als sportinstructeur in Garderen op de GMK en kreeg als eerste 140 Zwaar-transport cie als mijn eenheid. Een eenheid die eerst al mijn verwachtingen deed kelderen, maar zag al snel in dat ik mijn enthousiasme niet moest temperen maar juist kon gebruiken om iets moois van deze uitdaging te maken.
Hoe uitdagender de sportlessen waren, hoe groter de opkomst. Ik kwam er dus niet mee weg om “zakelijke trainingsprikkels” te verzorgen, maar moest alles verwerken in een ludieke organisatie, waardoor er getraind werd vanuit enthousiasme en niet trainen omdat er getraind moet worden.
Dit heeft met name mijn voorbereidingsvaardigheden ontwikkeld en aanpakgedrag instructeur. Later is er door mijn toenmalige commandant, Kapitein BD Bert Wennekes, voor gekozen dat ik mijn ontwikkeling voort moest zetten bij 230 Cluster cie.
Hier ben ik nog een klein jaar instructeur van geweest, maar werd inmiddels ook enthousiast gemaakt om de stap te gaan maken richting Luchtmobiel.
Ik heb gesolliciteerd en mocht mijn 2e functie gaan vervullen op Groot-Heidelamp (GHK). In de eerste periode was mijn focus volledig op het behalen van de VAKOL om daarna instructie te kunnen verzorgen aan de AMOL.
Andere doelgroep, andere aanpak, nieuwe ontwikkeling. Het mooiste hieraan vond ik het verschil van hoe de “spijkerbroek” binnen kwam, naar de taakvolwassen kerel of dame die klaar was om hun werkzaamheden op te gaan pakken bij een van de luchtmobiele compagnieën.
In deze verandering heb je als LO&Sportinstructeur ook een grote rol en doorloop je heel bewust het leer, train en vorm traject met alle instructeurs gedragingen die daarbij horen. En dat AMOL na AMOL opnieuw. Mooi om de ervaring van de ene AMOL mee te nemen, of juist niet, naar de volgende lichting. Ook na 3 jaar en met zo links en rechts wat uitstapjes bij de VAKOL/ VEVA/ LOVO wilde ik heel graag het gereedstellings-proces aan de andere kant meemaken.
De plek dus waar ik nu nog steeds zit, de Oranjekazerne. Voor mij een hele mooie werkplek met heel veel beweging. Ik kreeg als eerste 11B (stieren) Cie en ben nu de instructeur van 11A (konings) Cie. Ik haal de uitdaging uit het ontplooien van professioneel trainen en werken met FMOTP’s die echt ergens toe doen leiden. De VTL (Vorming en Training Luchtmobiel) cyclus is een heel mooi traject om je steentje aan te kunnen bijdragen, zowel op niveau I als op niveau IV. Het individu helpen in de Persoonlijke Gereedstellings (PG) fase met hun fysieke ontwikkelbehoefte naar het creëren van effectieve teams in de operationele (OG) fase is echt een mooie doorlopende leerlijn om een rol van betekenis in te hebben.
Die rol van betekenis mocht ik ook hebben bij een TTW naar de LO&Sportschool (LOSS) om daar te steunen voor de VTO lichting van september 2018. Dit was echt een leerzame periode waarin je continu bezig bent met het ontwikkelen van de leerling. Dit had ik in het voortraject al wel regelmatig gedaan met stagiaires, maar om toekomstige collega’s op te leiden was wel iets anders.
Ik ervoer dat ik in mijn rol als steuninstructeur veel kon betekenen om van hen een startbekwame LO&Sportinstructeur te maken. Een mooi proces om als instructeur te mogen ervaren. Ik zei ook altijd tegen de leerlingen dat zij bij mij altijd de “waarom vraag” mochten stellen. Ik ben echt van mening dat men het meest leert van begrijpend leren en als ik gemaakte keuzes moest toelichten, stond ik daar altijd voor open. Dit triggerde mijzelf ook om iedere didactische keuze goed voor te bereiden en zelf ook weer in de materie te duiken zodat mijn kennis op peil was. Deze ervaring heeft mij ook enthousiast gemaakt om eventueel in de toekomst een stoel te gaan vullen bij de LOSS.
Na mijn uitstap naar Amersfoort kwam ik uiteraard weer terug en kon ik mijn pijlen weer gaan richten op het 11e bataljon met 11A (konings) cie in het bijzonder.
Zo was voor mij het afgelopen jaar Compagnie In De West 33 de stip op de horizon en ging dus ook met 11A (konings) Cie eind februari afgelopen jaar naar Curacao. Helemaal zin om het O&T traject voort te zetten en zelfstandig met je eigen Cie aan de slag te gaan.
Dit vooruitzicht kon ik in mijn 2e week al overboord gooien door de COVID-19 pandemie. Van O&T naar daadwerkelijke inzet veranderde mijn werk volledig. Al snel werd er bepaald dat 11A diverse OP’s moest gaan inrichten op de Oost- en Westpunt en bereden patrouilles moest gaan uitvoeren om mogelijke aanlandingen vanuit Venezuela tegen te houden. Aanlandingen die vluchtelingen vanuit Venezuela binnen brachten of aanlandingen om drugs binnen te smokkelen was iets wat wij moesten voorkomen.
Het werkritme voor de pelotons was 2 weken op en 1 week af. Van FOB oostpunt door naar FOB westpunt naar recup op MB Parera. In hun week op MB Parera werd er vaak een beroep gedaan op mij om de kerels inzetbaar te houden door het verzorgen van trainingsprikkels en sport als ontspanning.
Dit werd voor mij elke keer weer uitdagender, omdat de ene lockdown na de andere kwam en de avondklok werd ingevoerd, waardoor ook het een en ander aan sport faciliteiten werd gesloten op MB Parera. Het creatieve werken om met weinig middelen het maximale rendement te behalen, werd goed getriggerd.
Gelukkig kon ik door het opstellen van wat brieven en memo’s de Bestuursstaf op MB Parera overtuigen, samen met de CC, om het operationeel belang aan te halen van de Cie. Hierdoor kregen wij als enige wel weer toegang tot onze trainingsfaciliteiten.
Wat ook wel prettig werkte, was dat ieder peloton in hun eigen bubbel aan het werk was, waardoor ik minimaal beperkt werd om alle lessen “coronaproof” in te richten, omdat ze toch wel naast elkaar in de OP lagen of in het voertuig zaten. Zo werd ook alles ingericht qua eetzaaltijden, legeren, sporten, zodat de pelotons niet met elkaar in aanraking kwamen.
Mijn werkritme was in het begin 7 dagen in de week van 0630 ontbijten tot aan 2100 afsluiten sportgebouw. Ik gaf maximaal les, was “aanwezig” voor eigen sportbehoefte en kon heel af en toe mee met hun inzet om ook deze kant te ervaren.
Doordat de chaos op het eiland steeds meer toenam, moesten de OP’s losgelaten worden. Verschillende kritieke gebouwen moesten we beveiligen en bewaken. Door de oplopende dreiging waar men mee te maken kreeg, deed de cie ook een beroep op mij om vanuit mijn MZV specialisme en beteugelen van woelingen ervaring, trainingen te verzorgen zodat zij de vaardigheden onderhielden om hun werk bij het bewaken en beveiligen goed uit te kunnen voeren.
Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik eigenlijk lekker druk ben geweest en veel meer lessen heb mogen geven dan normaal bij het geplande O&T traject. Dus al met al een mooie leerzame en productieve periode.
Nu inmiddels al weer een tijdje terug en kijkend naar de toekomst (om op de vraag van Luke terug te komen) ga ik aankomend jaar de KernInstructeur (KI) MZV oppakken en sta op de noemer voor de IWOH (Instructeur Werken Op Hoogte). Verder vooruit kijkend is de WOH zuil ook een zuil waarin ik mij verder wil ontwikkelen met een mogelijke plaatsing in Fritz Am Sand (O&T groep Bad Reichenhall, red.) in de toekomst.
Daarnaast ambieer ik een HI functie binnen deze organisatie en in de rang van SMI in de toekomst zie ik voldoende functies binnen deze organisatie waar ik mijzelf echt wel zie zitten. Nooit tijd om stil te zitten in ieder geval.
Nu ik het een en ander over mijzelf verteld heb, zou ik graag De Pen door willen geven aan SGT Mike.
Mike, je bent na de VTO geland in Roosendaal op de EVN en hebt inmiddels de VO, ECO en VCO afgerond. Ik ben benieuwd hoe jij dit allemaal hebt ervaren, wat je ervan meeneemt in jouw functie en hoe jouw toekomst eruit gaat zien?
Publicatiedatum: 25 januari 2020
Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.