Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE PEN

AFLEVERING 34: SJOERD VAN TURNHOUT

Sjoerd als een van de zeven NCOI-leerlingen

Toen ik een belletje kreeg van mijn goede vriend Nick Verhoeven “of ik de Pen wilde overnemen?” moest ik even nadenken of ik dat wel zou doen. Want ja.. waar ga ik het in hemelsnaam over hebben? Maar aangezien ik nieuw bij de LO&Sportorganisatie ben, leek me dit een uitgelezen kans om mijzelf even voor te stellen en mijn weg naar sportinstructeur en mijn ambities in de LO&Sport organisatie te vertellen.

Sjoerd van Turnhout

Op 13 juni 1989 rond een uur of 3 in de middag in Oosterhout NB, kuchte mijn moeder een keer en ja hoor: daar was ik dan. Van jongs af aan was ik al een bezig bijtje. De sporten die ik vroeger beoefende waren dan ook voetbal, judo en atletiek. Maar momenteel is het meer eigen sportdoelen behalen op het gebied van uithoudingsvermogen of kracht.

Bijschrift foto: Links Nick Verhoeven, rechts ik voordat we gingen we mountainbiken in Luxemburg. Nick heeft de hele rit zo gekeken vooral toen we bergafwaarts gingen.

Defensie

Als kind wist ik ook al vroeg dat ik bij defensie wilde en had mezelf toen ook ingeschreven bij OJKL (OriëntatieJaar Koninklijke Landmacht). Nadat ik deze opleiding had afgerond, startte ik 21 april 2008 mijn AMO in Oirschot. En ging ik uiteindelijk naar de luchtdoelartillerie in Vredepeel. Waar ik 10 jaar bij heb gezeten en bijna alle functies en wapensystemen, die de LUA heeft, wel heb gehad en vervuld zoals chauffeur, plava en ploegcommandant bij de AMRAAM, fennek en stingerpeloton. In 2013 ben ik ook nog op uitzending geweest met de Patriots naar Turkije. Wat ontzettend heftig was, al die uren in de zon. Maar na zo’n lange tijd had ik het wel gezien bij de LUA. Dus ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.

En toen kwam de INFOOP NCOI MBO4 sportinstructie training en coaching om de hoek kijken. En die kans greep ik met beide handen aan. Want een van de mooiste beroepen bij defensie is dan toch echt wel sportinstructeur. Dus ging ik daar gelijk voor.

Na een lang opleidingstraject MBO-4, KMS en VTO heb ik uiteindelijk het mooie sportpak weten te bemachtigen en ben ik 21 januari begonnen op de RVS in Oirschot.

Op de RVS werd ik hartelijk ontvangen en werd ik de eerste week wegwijs gemaakt over hoe het er aan toe ging op deze sportgroep. Waaronder de overhandiging van de IK frietpan en een mooie stam waar je als jongste instructeur met trots mag op gaan zitten tijdens de pauzes. Daarbij was de stam nogal saai dus kreeg ik de eervolle taak om deze te verbeteren en mooier te maken. Dus ging ik gelijk met mijn competentie creativiteit aan de gang.

Natuurlijk wilde ik niet al het gras voor de voeten wegmaaien van de volgende jongste instructeur dus heb ik nog wat ruimte over gelaten voor verbetering. Maar na een periode van 4 weken heb ik mijzelf bewezen om toch ook op een normale stoel te mogen gaan zitten.


Heden/ toekomst

Momenteel geef ik volop lessen aan verschillende eenheden maar vooral aan de MFO (Manoeuvre Functie Opleiding). Naast de lessen ben ik ook druk bezig om mijn ECOD opleider te halen. En daar ligt de komende tijd dan ook mijn focus op. Maar uiteindelijk wil ik mij in de toekomst gaan specialiseren in Werken Op Hoogte. Want dat lijkt me een mooi vakgebied en ga ik een hoop mooie ervaringen mee krijgen. Dus mijn naastvolgende doel is IKT’er worden.
Maar mijn ultieme doel is natuurlijk de beste sportinstructeur van de NAVO te worden.

Tot slot wil ik graag de pen overdragen aan Jeffrey Böckling, een mede NCOI student waarmee ik hetzelfde opleidingstraject vanaf het begin heb gevolgd. En ben ik benieuwd hoe hij de afgelopen periode heeft ervaren en wat zijn doelen/ sportdoelen zijn voor de komende tijd.

Publicatiedatum: 22 maart 2019

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.