Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE PEN

AFLEVERING 30: KOEN KUSTERS

In de vorige editie heb ik de Pen doorgekregen van mijn “oom” uit de officierenfamilie van de LO&Sport: Dennis Gorree. Hierin vertelde Dennis over zijn zeer interessante loopbaan van instructeur tot fieldlabber. Zoals in de vorige editie te lezen is, is mij gevraagd om wat te vertellen over hoe het na een paar maanden op functie gaat als beginnend officier (vanuit de spijkerbroek).

De eerste 8 maanden

Koen in Bad Reichenhall

Toen ik net begonnen was als commandant in Wezep heb ik mijzelf voorgesteld aan de hand van het “5 vragen interview”. Hierin heb ik verschillende vragen beantwoord, zoals: ‘heeft het voordeel dat ik niet het reguliere traject heb gevolgd om binnen de LO&Sportorganisatie te komen of ‘wat mij heeft doen overhalen om bij defensie te komen werken’. Tot op heden heb ik in ieder geval geen spijt om binnen deze organisatie aan de slag te zijn gegaan. Omdat ik pas net binnen de organisatie ben, heb ik weinig kennis van bepaalde oefeningen die worden gedraaid door de LO&Sportorganisatie.

Zo ben ik in opleiding wel een keer naar Bad Reichenhall geweest om het te ervaren. Maar nu heb ik het tijdens de eerste maanden op functie ook vanuit de andere kant mogen aanschouwen, dit was meteen zeer waardevol voor mij. Hoe het in opleiding knallen was, had ik nu de tijd om dieper op het product/proces in te gaan. Ook ben ik in de tussentijd naar SOB SOMS (Constanzbahn) geweest en naar Siedlinghausen (GVA) om te kijken wat dit inhoudt, aangezien er ook instructeurs van de LO&Sportgroep heen gaan.

Op de Sportgroep

In het begin was het voor mij afwachten hoe iedereen zou reageren op een spijkerbroek als commandant, die dan ook nog eens de jongste is. Op de sportgroep ben ik erg goed ontvangen en begrijpt iedereen dat ik nog met vragen zit over bepaalde onderwerpen. Overigens kan ik niet alleen met vragen terecht bij de sportgroep maar ook meerdere commandanten LO&Sportgroep hebben hun hulp al vaak aangeboden, waarvoor dank!

Nu ik langzaam wat meer in de kennis kom te zitten, kan ik de O&T kant ook meer oppakken samen met de sportgroep. Zo wordt er binnenkort een pilot gestart gericht op het Professioneel Trainen. Hierin wordt gestart met de AMF meting. Aan de hand van de uitkomsten gaat vervolgens iedere ochtend getraind worden.

Het binnenslapen

Natuurlijk zou ik liever iedere dag thuis zijn maar dit heeft ook zijn voordelen. Zo kan ik makkelijk nog even achter de PC kruipen als het nodig is. Echter, ik heb tegen mezelf gezegd dat het niet te vaak moet gebeuren. Verder biedt dit ook de mogelijkheid om iedere avond lekker te sporten. Ik heb nu 2 keer mee getraind met de vijfkamp ploeg wat mij een ontzettend leuke uitdaging lijkt. De faciliteiten om ervoor te trainen heb ik hier in ieder geval optimaal.

 Hardlopen

 Naast het trainen voor de Militaire Vijfkamp ben ik het hardlopen ook weer aan het oppakken (is natuurlijk ook een onderdeel van de vijfkamp). In Venlo is ieder een jaar een groot hardloopevenement (Venloop) waar ik ieder jaar een PR neer probeer te zetten. Waar nu mijn PR op de 10km in de 36 minuten ligt, wil ik voor de komende editie (maart 2019) onder de 36 minuten duiken.

Wat de Venloop mooi maakt, is het rijen dikke publiek en de optredens naast de kant tijdens de wedstrijd.


Graag wil ik de pen doorgeven aan Sigi Carrera. Ik ben benieuwd hoe Sigi het Militaire WK Voetbal voor vrouwen heeft beleefd. Maar ook hoe hij daar naar toe heeft gewerkt met de dames.

Publicatiedatum: 20 september 2018

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.