Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 14: JAN-PIET BOSMA

Brugt bedankt…………………samen de KMS en het OCLO doorlopen. Beide van Friese afkomst. Beide actief in het voetbal. Vraag: “Of ik iets leuks kan beschrijven wat ik  heb meegemaakt in die bewuste opleidingen, als voetballer en/of als trainer”.

Over de KMS en OCLO heb ik nog wel een paar leuke anekdotes. Maar om anekdotes te beschrijven en daar dan ook nog eens gevoel, als lezer, bij krijgen wordt een lastig verhaal. Daar moet je m.i. een echte schrijver voor zijn. En dat ben ik dus niet. Ik ben in de volksmond “gewoon” sportinstructeur. Veel zaken van KMS en OCLO zijn overigens gedeletet. Dit had meer met mijn persoonlijk functioneren te maken.

Eerst een paar anekdotes uit het verleden vervolgens het heden. Ik ga het gewoon maar proberen. Veel lees plezier.

Verleden

KMS 1985; We zaten in een klas met veel voetballers. Dus ging het 90% van de week over voetbal. De Kruisspeelloods en de Bosoverheide waren maar bijzaak. Met o.a. Brugt Bergsma en Richard Hesterman zaten we in een (voetbal) peloton. Onze PC, de Elnt Martin, bleek ook een fervent voetballer te zijn. Een onderling wedstrijdje tijdens de reguliere sportles zou uitkomst brengen. Allemaal hanen en vreselijk fanatiek.

Staand vanaf rechts midden: Ger vd Berg, Richard Hesterman, Jan-Piet Bosma en Bouke Grootjans

En een tikje gemeen. Want verliezen stond niet in ons woordenboek. Nog steeds niet overigens. De luitenant  wilde zijn voetbal kunsten laten zien, en wij wilden gewoon koste wat het kost winnen. Dus spraken onderling iets af; “Zodra de luitenant enig balcontact zou krijgen ‘hakken’ we hem doormidden“. Letterlijk en figuurlijk. Wij wonnen en de luitenant werd met enkel letsel afgevoerd. Schandelijk natuurlijk. Maar wel vreselijk gelachen. De Luitenant kon dit, overigens volkomen terecht, niet waarderen. Het uiteindelijke gevolg was dat ik een rapport CC kreeg wegens onsportief gedrag. Een weekend verplicht binnen. Had de luitenant dus toch nog gewonnen. Tegenwoordig zouden we deze vete anders oplossen natuurlijk.

Overigens werd de luitenant Martin tijdens onze KMS periode 2x door een KMAR busje opgehaald. Wat de reden hiervan was, weten alleen de klasgenoten.

OCLO 1986: Ik was een C-klasser. In bezit van CIOS diploma. Een zgn. “blauwe” sportinstructeur. Samen met o.a. Brugt Bergsma, Ger vd Berg, Marcel Bosboom, Richard Hesterman, Bouke Grootjans en Andre Wijnberger. Een leuke, gezellige, leergierige en “empathische” groep vakidioten in opleiding. De toenmalige docenten Herman Woesthuis en Michel van Meurs denken louter positief en met goede gevoelens terug aan deze periode. Dit heb ik mij wijs laten maken. Wat een klas……

Nee, dan de synchroon lopende DF- klas. Militairen met sport achtergrond, het neusje van de zalm. Ook zij konden natuurlijk sportinstructeurs worden. Zgn. “groene” sportinstructeurs in opleiding. Deze geselecteerden, van KMAR tot Infanterie, hadden het beter voor elkaar.

Niet alleen maar sport op het OCLO

Ook zij wilden en konden sportinstructeur worden. Maar wel op een iets andere manier.
Ik weet het nog heel goed. Haarlem had die avond, voor het eerst in de clubhistorie, gelijk gespeeld tegen Feyenoord (1-1). We liepen, na de  wedstrijd gekeken te hebben in de kantine, terug naar ons gebouw. Het is ruim 30 jaar na dato en ruim verjaard. Het kan en het mag nu gezegd worden. Namen zal ik overigens niet noemen. Heb de eed afgelegd en een straf kan toch niet meer worden gegeven. Vroeger, als men betrapt zou worden, zou men minimaal een jaar onvoorwaardelijk Nieuwe Sluis hebben gekregen. Heden ten dage zou een kleine taakstraf op z´n plaats zijn geweest.

Reconstructie: Ossendrecht, Koningin Wilhelmina Kazerne. Datum: Donderdag 8 mei 1986. Tijd: 21.45u. Plaats delict: Geb. OCLO
Zij, de DF’ers, hadden gasten van de KMAR binnen hun gelederen. Deze waren handig (gereedschap), geniepig (in donker kunnen werken), slim (op wacht) en heel stil. Zij, de KMAR, konden ‘s avonds, als docenten huiswaarts waren, rustig, als ware het echte inbrekers, inbreken in de docentenkamer!!! Ja, ja. Bureauladen werden vakkundig geopend. Toetsen werden vakkundig “gekopieerd” en teruggelegd. Men werkte slim, snel en handig. Voorafgaande aan de toetsen waren de vragen dus al bekend. Zo werd bijna alles met een

beoordeling ruim voldoende of goed, afgesloten. Dit alles zonder te leren. Georganiseerde criminaliteit. Werkelijk heel slecht om zo aan je resultaten te komen. Uiteraard hebben wij als C-klassers ons graantje meegepikt. Anders hadden we ze (de DF‘ers) verraden. Overigens wil ik wel eens weten of de “leiding” hiervan op de hoogte was.

Heden

Naast de normale dagelijkse werkzaamheden binnen de LO/Sportorganisatie, ben ik veelal op en rond voetbalvelden te vinden. Waarom……….  omdat het met recht mijn passie is. Vanaf mijn zesde jaar sta ik op het voetbalveld. Uiteraard eerst, tot m’n 33 jaar, als actief voetballer, daarna als trainer. Al ruim 20 jaar. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als voetballer ga ik niet te veel uitweiden. Das war einmal.

Trainersvak;

Na velen jaren als hoofdtrainer, op verschillende niveaus, te hebben geacteerd, nu voor het eerste jaar als assistent trainer! En wel bij Zaterdag Topklasse HHC Hardenberg. Voor de niet-voetballers onder ons; de club van DJ Edwin Evers, radio538. Tijdens de ochtend uitzendingen op radio538 komt HHC nog wel eens voorbij tijdens het praatje pot. Niet dat ik hier naar luister, ben meer een radio Veronica man. Maar Joost de Jong, C- LO/Sportgroep JWF Assen, iedere ochtend fanatiek luisteraar naar de Edwin Evers Show, houd me regelmatig op de hoogte. Maar  “assistent trainer “………..hoor ik u denken. Dat is toch niets voor Jan-Piet? Het type; “ben niet eigenwijs, maar mijn manier is gewoon beter”. Dominant en altijd zelf de touwtjes in handen willen hebben. Gaat dat wel goed komen? Daar heb ikzelf ook wel eens aan getwijfeld. En nog moet ik (regelmatig) op m’n lip bijten. We zijn nooit te oud om te leren. Competentie: Leervermogen

De assistent trainer, en zeker bij HHC, is er niet alleen voor de pionnen. Vooraf zijn er concrete afspraken gemaakt qua taakverdeling. Hoofdtrainer, Marcel Groninger, tevens assistent trainer bij FC Groningen, is hoofdverantwoordelijk. Hij bereidt het tactisch concept en trainingen voor. Daarna mag/kan ik er op “schieten”. Beïnvloeden dus. Communiceren doen we veel. Hoe? In de auto. Marcel “pikt” me nl., voor trainingen en wedstrijden, op van huis. Een assistent met een particulier chauffeur zullen we maar zeggen.

HHC betekent Hardenberg Heemse Combinatie. Met ruim 1800 leden een mega grote club in aantallen maar ook zeker in successie. Overigens als enige amateurclub in Nederland mag HHC Hardenberg zich verheugen in een 2e KNVB-opleidingsster. Een soort Michelin Ster, maar dan voor voetbal verenigingen. Een zeer ambitieuze club. Met concrete doelstellingen. Ik beperk me tot de eerste selectie. Doelstelling 2015-2016: Promotie naar, de nieuw te vormen, landelijke 2e divisie.

De tweede divisie wordt een landelijke competitie onder de Jupiler League, waar de beste zaterdag- en zondag Topklassers aan worden toegevoegd. Met een normale promotie en degradatie regeling. Eindiging bij eerste 7 zal promotie bewerkstellingen. We staan momenteel 4e, drie punten achter op koploper Katwijk. Promotie gaat dus zeker goed komen.

Naast de competitie hebben we landelijke bekendheid gekregen door o.a. NEC uit Nijmegen uit de KNVB beker (Amstel Cup) te knikkeren. NEC kwam van de koude kermis thuis (2-0). Ik had kapitein Rob Janssen BD, fanatiek supporter NEC, nog uitgenodigd voor een VIP arrangement om de wedstrijd bij te wonen in Hardenberg.

Maar Rob bedankte voor de eer. Hij zei ”ik reis niet af, want dit wordt toch een makkie voor NEC”. Rob ligt er zeker niet wakker van, maar ik zal hem af en toe nog even aan deze nederlaag herinneren. Overigens werden we recent, in hetzelfde toernooi, door AZ uit Alkmaar (1-0) uitgeschakeld. Verliezen went nooit, maar hier had ik vrede mee. Gewoon een schitterende ervaring. Alleen al het feit dat, op een doordeweekse avond, ongeveer 2000 HHC fans, per bus of per auto naar Alkmaar afreizen, is geweldig. Daarnaast, in de rust van de wedstrijd, live geïnterviewd worden door FOX sport was een leuke ervaring.

We gaan stoppen. Wellicht toch iets te veel op papier gezet. Als u de moeite heeft genomen om het te lezen, hoop ik dat u er beeld, maar ook een beetje gevoel bij heeft gekregen. Laat het me maar weten. We zijn nooit te oud om te leren.

De Pen gaat naar.... 

Aan wie geef ik “de Pen” door? Aan collega Joost de Jong. C-LO/Sportgroep, JWF Assen. Reden; Als ras team player plaag ik Joost af en toe met; “We zitten binnen de LO/Sportorganisatie niet te wachten op individuele sporters maar op team players”. Wellicht kan Joost hier iets over schrijven. (Noot van de redactie: door tijdgebrek heeft Jan-Piet de Pen doorgegeven aan oud-collega Lino Ottenhof.)

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.