Mijn eerste motor
Ik was 17 jaar, had een Zundapp brommer - de stoertjes reden op een Zundapp of Kreidler - en ging met een paar vrienden naar de TT Assen. Daar zag ik Giacomo Agostini met een MV Agusta rijden en winnen. Dat was geen motorrijden maar kunst. Vanaf dat moment wist ik dat ik dat ook wilde. Snelheid, kracht, evenwicht en coördinatie, factoren die wij ook trainen bij onze militairen, spreken een grote rol bij motorrijden en dit zag je en zie je terug bij de Grand Prix rijders.
Na deze ervaring werd mijn eerste doel om op mijn 18e mijn motorrijbewijs te halen, dit lukte bij het afrijden de eerste keer en met behulp van mijn ouders kon ik mijn eerste motor kopen. Mijn eerste motor was een Suzuki 250, nu lachen we er om, 250c, maar wat ik met dat ding deed en kon was gewoon geweldig. Slechtste moment was een uitglijder over een oliespoor eindigend tegen een boom waardoor ie Total Loss was. Op naar een 750.
Amerika: “What a feeling!”
De eerste keer dat ik in Amerika op een motor reed, was begin 2003 en het bijzondere daarvan was dat dit op mijn eigen Nederlandse motor was. We zijn toen begonnen in Chicago en de hele periode hebben we met een big smile rondgereden. Geweldig weer, een nog mooiere natuur en wegen, en bijzondere mensen ontmoet die we nu nog steeds af en toe opzoeken.
Harley Davidson fanatisme
Ik kocht mijn eerste Harley in 1983, een tijd waarin je voor gek werd versleten als je een Harley kocht. Ze lekten olie, de kwaliteit was rampzalig en je kon binnen een paar duizend kilometer een revisie verwachten. Bovendien trilden ze als een gek en moest je bijna een dikke magneet achter je motor hangen om de losgetrilde onderdelen mee op te vangen. Wat mij al lang aan Harley’s trok, was de ruige uitstraling en het feit dat ze 180 graden anders waren dan de Europese en Japanse motoren. Films als Easy Rider en The Wild One hebben ongetwijfeld bijgedragen aan mijn voorkeur voor Harley.
Vanaf het moment dat ik mijn eerste Harley had, ben ik opgenomen in de Harley familie en heb ik nog steeds vrienden uit die beginperiode. We reden de hele zomer naar treffens in binnen- en buitenland en het kwam regelmatig voor we onderweg stopten om hulp te bieden aan gestrande mede bikers of zelf hulp ontvingen. Iets wat heden ten dage bijna niet meer voorkomt. Wij waren de exoten van de weg en reden met pothelmpjes en bruine leren jassen uit de dump. Harley verkocht in die jaren slechts 135 motoren per jaar in Nederland dus het was een heel klein wereldje. Wij parkeerden onze motoren in onze stamkroeg en deden alles met en op onze motoren. Een tent namen we vaak niet mee, gewoon een zeiltje over 2 motoren volstond ook wel. Dit alles heeft zorggedragen voor een levenslange besmetting met het Harley virus.
De eerste georganiseerde motortrip
Harley Davidson bestond op 30 augustus 2003 honderd jaar en er zou een gigantisch feest georganiseerd worden in Milwaukee. Wij moesten als echte HD fanaten daarbij zijn en bij voorkeur met eigen motor. Na een aantal brainstorm sessies met Kariene, mijn vrouw, tot de conclusie gekomen dat dit allemaal te organiseren was. Aansluitend een advertentie in een Harley georiënteerd motorblad gezet en binnen een week hadden we een container vol. Na vertrek van deze container ongeveer 5 weken slapeloze nachten gehad en nachtmerries over gezonken boten en van de boot gewaaide containers, maar het lukte allemaal zoals voorzien. Wat ik me kan herinneren, is het moment van gelukzaligheid na het openen van de container en alle motors nog keurig netjes ingepakt te zien staan. Aansluitend zijn we uiteraard gaan rijden met een groepje klanten en dat was elke avond feest op elke camping waar we stopten. Het passeren van de Mississippi rivier, plaatsen als Dodge City, Cody Wyoming en Deadwood, mythische namen in een jong land. Het slapen in een Sioux indianen reservaat, mondharmonica muziek bij het kampvuur, geweldig. Maar ik herinneren mij ook Elton John die aangekondigd wordt door Dan Akroyd van de Blues Brothers als hoofdact bij het 100 jaar feest van Harley, waarna er minimaal 80.000 mensen van de 100.000 aanwezigen weglopen (waaronder wij). Een grote misser van HD die ze 5 jaar later goedmaakten met Bruce Springsteen. Het één zijn met de natuur, de vrijheid die je ervaart op de motor, de intense stank van een doodgereden stinkdier, de hitte, de verbrande neuzen en de contacten met Amerikaanse bikers die veel respect voor onze old skool wijze van rijden en kamperen hebben, maken het elk jaar weer een feest om daar te rijden.
De oprichting van Black Hill Motor Tours
Nadat we in 2003 zijn begonnen met motortransport naar de USA hebben we in 2005 het bedrijf Ride Your Own Tours opgericht. Daarna zijn we doorgegaan op de ingeslagen weg n.l. motortransport. In 2011 hebben we dit bedrijf laten overgaan in Black Hills Motor Tours, dit met name omdat we de bedrijfsactiviteiten toen hebben uitgebreid met groepsreizen en maatwerk reizen. Deze bedrijfsnaam sloot ook beter aan bij de wensen van onze doelgroep. Op dit moment doen we dit nog naast onze normale werkzaamheden bij onze huidige werkgevers; VWA en Min v Defensie. Dat betekent in de praktijk 's avonds bezig zijn met administratieve zaken, vliegtickets, motorhuur, hotelreserveringen en douane en import/export gerelateerde aanvragen verzorgen voor onze klanten. We staan in de winter op de 4 volgende motorbeurzen: Big Twin Expo, Groningen, Assen en Utrecht met onze volledig ingerichte standtent. Daarnaast gaat er veel tijd in nieuwe reis ontwikkeling zitten en slokt ook de ontwikkeling van een nieuwe flyer en brochure veel tijd op. Ieder door ons aangeboden product wordt vooraf verkend, zodat we verrassingen zoveel als mogelijk kunnen uitsluiten. Ons credo is: laat zien wat je doet en doe wat je zegt! Dit resulteert in tevreden en dus terugkerende klanten. Wij zijn van mening dat de door ons geleverde kwaliteit ons onderscheidt van collega bedrijven. Indien men informatie in wil winnen, kan dit via onze website of klik op de onderstaande foto!
Klik op de foto om Bert's brochure te downloaden
Ik geef de Pen door aan Michel Ham. Volgens mij kan hij heel veel vertellen over ijshockey en rugby!
Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.