Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


MET DE POLLEPEL GESCHREVEN
DEEL 16 : DIRK KUYT FOR PRESIDENT

De verkiezingen staan voor de deur en alle talkshows, commercials en reclameflyers die je te zien en aangereikt krijgt, gaan over de politieke partijen en hun standvastige verkiezingsprogramma. Mark Rutte hoopt op prolongatie van het premierschap, Arjen Lubach benadrukte afgelopen zondag nog maar eens dat Geert Wilders nooit concreet wordt en Henk Krol smijt zich weer met volle overgave in de strijd voor de vijftigplussers van onze maatschappij. En maandagavond keek ik naar diezelfde meneer Krol. Hij stond in de studio van Matthijs tegenover een man die de PvdA momenteel vertegenwoordigt: Lodewijk Asscher. Een partij die het in de peilingen niet al te super doet.

Zo komen we spontaan terecht bij de blonde krullenbol uit Katwijk, die, nadat hij dit jaar de schaal toont aan een Coolsingel vol met straalbezopen Rotterdammers en een naakte Jan Boskamp in de fontein, de politiek in moet. Johan Derksen heeft namelijk gelijk. De antwoorden die we Dirk Kuyt het afgelopen jaar hebben horen geven – of het nou bij FOX, de NOS of Radio Rijnmond was; dat maakte niet zoveel uit –, waren op zijn zachtst gezegd een klein beetje politiek correct te noemen. En niet op zijn zachtst gezegd: als het einde van een slechte romantische komedie, zo cliché. Dirk gedraagt zich zodra hij een microfoon aan de horizon ziet opdoemen als de ideale schoonzoon, van wie alle Zuid-Hollandse moeders hopen waar hun dochter op een dag mee thuis komt. ‘Papa. Mama. Dit is Dirk!’

Vroeger was ik nooit een hele grote fan van Dirk Kuyt. Mijn favoriete voetballers grossierden in frivoliteiten die ze ogenschijnlijk eenvoudig uit de hoge hoed wisten te toveren, en bij Dirk zag het er juist altijd wat geforceerd en onbeholpen uit. Maar naar mate ik ouder werd, ben ik gaan inzien dat Dirk Kuyt in zijn loopbaan iets enorm bijzonders heeft gepresteerd. Hij heeft er het maximale uitgehaald van wat er in zat, en stiekem zelfs nog ietsje meer dan dat. Hij speelde op Anfield Road samen met grootheden als Steven Gerrard en Fernando Torres, terwijl het gehele rode leger luidkeels zong dat hij er never nooit alleen voor stond. Hij werd een halve Turkse God bij Fenerbahçe en hij speelde de finale van het Wereldkampioenschap voetbal in 2010. En zelfs op het moment dat het op rechtsbuiten niet meer ging als Oranje leeuw, stak hij slalommend tussen de magneetjes diagonaal het whiteboard van Louis over, om aan de Braziliaanse Copacabana de linksbackpositie in te nemen alsof hij nooit anders had gedaan.

Dirk Kuyt is een voetballer die er altijd voor de volle tweehonderd procent voor ging. Hij liep het snot voor zijn ogen terwijl zijn blonde krullen dansten op zijn bezwete voorhoofd, totdat hij sterretjes begon te zien. Een oud-trainer van mij zei ooit eens tegen ons team in de besprekingskamer: ‘Je hebt niks aan tien Lionel Messi’s in je team. Spelers als Dirk Kuyt heb je nodig om die Messi’s goed te laten functioneren.’ Want Dirk Kuyt is, ondanks dat hij tegenwoordig zo nu en dan eens naar de bank wordt gebonjourd, op zesendertigjarige leeftijd nog altijd een voorbeeld voor alle jonge voetballers. Voor alle technische talentjes, of het nou op De Toekomst, Varkenoord of de Herdgang is, die de voorkeur geven aan het in schoonheid laten stranden van een individuele actie, in plaats van zich net als die karaktervolle veteraan het snot voor de ogen te lopen om de drie punten uit het vuur te slepen.

En wanneer we Dirk Kuyt over drie maanden met de schaal in handen zien staan op een overvolle Coolsingel, kan het bijna niet anders dat hij een punt achter zijn loopbaan gaat zetten. Dan kan de man die altijd bergen arbeid verzette eindelijk zijn vermoeide benen op tafel slingeren, om onderuitgezakt het partijprogramma van de PvdA eens kritisch door te bladeren. Dan hoop ik in de stemwijzer van 2021 een foto van die blonde krullenbol uit Katwijk er tussen te zien staan. De partijnaam is hem in ieder geval als op het lijf geschreven! We weten immers allemaal waar die A voor staat.


Publicatiedatum: 25 februari 2017