Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

KOEN KUSTERS DE NIEUWE FRANS KÜNEN
OF HAICO SCHARN?

Negentiende column Leo Losloper

  • IMG_2906
  • Frans_Künen_cross
  • haico scharn_wiki

Het is niet moeilijk om je te vermommen in deze Corona tijd. Toch was ik verrast dat ik Vic Vastloper, mijn oud Sergeant Majoor Instucteur (SMI) niet onmiddelijk herkende. Normaal komt Vic met de racefiets en staat hij (meestal onverwacht) voor je in rennersoutfit met geschoren benen. Nu stond Vic voor me met mondmasker, mutsje en elektische fiets.

Meningen zijn feiten

Toen hij koffie had ontvangen, begon zijn verhaal. Ik zal u niet lastig vallen met Vic's meningen (volgens Vic: feiten). Maar toen we het over hardlopen hadden en ik vertelde over een nieuwe (spijkerbroek) LO&Sportofficier (Koen Kusters) die snelle rondjes draait op de baan (1500 meter in 4.17) brandde Vic los!

Frans en Haico

Of ik wel eens gehoord had over Frans Künen, een oud sportofficier? Die kon hardlopen! In 1960 verbrak Frans Künen het Nederlands record op de marathon. Met een tijd van 2:26.07 kwalificeerde hij zich voor de Olympische Zomerspelen in Rome. Hier behaalde hij een 36e plaats in 2:31.50. En of de naam Haico Scharn (oud LO&Sportinstructeur) me nog wat zei? Die liep op de 1500 een PR met 3.37 en haalde op de Olympische Spelen van 1972 de 1/2 finale!


LO& Sportofficiersopleiding 8 maanden Hooghalen

Meestal overdrijft Vic maar toen ik op Wikipedia één en ander controleerde was ik echt geïmponeerd.Vic vertelde ook nog een mooi verhaal over Frans Künen. Frans was eerst sportinstructeur maar kreeg in 1966 (hij was toen 36) de kans sportofficier te worden. De cursus op de School Militaire Lichamelijke Oefening (SMLO) duurde 8 maanden! Voor Frans betekende dat elke week van Breda naar het hoge noorden. In het barakkenkamp werd maandelijks de "Checkveldloop" gelopen. Alle cursisten deden er aan mee, het was voor een cijfer dus iedereen deed zijn uiterste best.

Frans Künen speelde het slim

De docenten/instructeurs waren benieuwd wat Frans zou lopen bij die veldloop. Maar Frans, die wist dat ze vooral trots op je zijn als je steeds harder gaat lopen, speelde het slim. Zijn eerste veldloop liep hij gedoseerd en werd hij net als bij de zes volgende edities eerste. Maar de deskundigen viel de tijd van die eerste veldloop wat tegen. Het oordeel: je kon nu toch wel zien dat Frans op zijn retour was! Iedere volgende veldloop liep Frans wat harder. Dat was voor Frans met zijn tempogevoel en loopkwaliteit een eitje. De docenten waren heel trots dat Frans, tijdens een door hen gegeven opleiding, toch weer zoveel beter was geworden!

Publicatiedatum: 30 november 2019

Haico Scharn op kop


Eerdere columns van Leo Losloper:
- 01: Hot Seat (Primoz Roglic)
- 02: De lange vrouwen van Oranje (Volleybal damesteam NL)
- 03: Favorieten en Tempobeulen (Svein Tuft)
- 04: Voetbal is handbal zonder doelpunten (meerkampster Anouk Vetter)
- 05: Fietsen in de Vogezen (Daan Ritmeester)
- 06: Acceleratie op de Posbank (Maarten Tjallingii)
- 07: Praatzadel en Innovatie (Basketbalbril bij jumpshot)
- 08: Fietsen en Basketball (Ruud Welter en Harry Kippers)
- 09: Lozano, Westerhof en modder (Adri van der Poel, Hans & Wouter Westerhof, Hirving Lozano)
- 10: Koreastrijder Jan, zesde Dan (Jan Nagelkerke)
- 11: LO&Sportinstructeur Foppe de Haan en "Meer groen... ook tussen de oren" (Foppe de Haan)
- 12: Herinneringen aan Jack Wouters
- 13: Vic Vastloper Virtueel
- 14: Sitreppen (Ruud Lenferink/Alexander Keulemans)
- 15: Padel en Boulderen (Max Sibbald/Jack Jeekel/Roy Calbo/Jeroen Velders)
- 16: Talentherkenning (Jan Maree)
- 17: Froome doet Lindeboom na (Gerry Eijlers, Sjors Röttger, Chris Froome, Paul Lindeboom)
- 18: Met twee monden praten (
Hans van der Kaaden en Toine de Jongh)