Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

KOREASTRIJDER JAN, ZESDE DAN

Tiende column Leo Losloper

Het is een weekend waarin code oranje geldt. Het weekend waarin Rico Verhoeven, in een vol Ahoy, Ben Saddik Knock-out slaat. Het weekend waarin Ajax de competitie reanimeert, door met 3-0 van PSV te winnen. Het is het weekend waarin Vic Vastloper op bezoek is.

De Telegraaf

Vic Vastloper is nog maar net binnen als hij losbrandt. Hij is weer helemaal mijn hoofdinstructeur. “Of ik de foto van (oud) collega Jan Nagelkerke en het artikel over Korea wel heb gezien in de Telegraaf (vrijdag 8 december)”. Jan Nagelkerke? “Nou, we moeten het echt over Korea hebben”. Over Korea, over de Olympische Winterspelen?, vraag ik.

Koreastrijders

“Nee, Leo dat artikel gaat niet echt over de Winterspelen. Het gaat vooral over de Nederlandse Koreastrijders. Militairen, die in de Koreaanse Oorlog (1950-1953) in VN verband vochten tegen de troepen van communistisch Noord-Korea. Troepen die Zuid-Korea binnenvielen. Tijdens de Koreaanse oorlog kwamen 153 Nederlandse Militairen om. In Hoengseong (niet ver van PyeongChang, waar de Olympische Winterspelen binnenkort zijn) sneuvelden in één gevecht 17 Nederlanders, onder wie de commandant Marinus den Ouden”.

Jan Nagelkerke Sensei (Meester)

Adjudant (BD) LO&Sport Jan Nagelkerke is één van de veteranen die meevochten in deze oorlog. Maar daar ken ik Jan Nagelkerke niet van. Jij denkt bij judo waarschijnlijk aan Hennie Huijbregts maar ik aan Jan Nagelkerke. Jan was LO&Sportinstructeur op de KMA. Elke cadet moest een zelfverdedigingsport doen. Ze konden kiezen uit boksen, judo of schermen. Kozen ze boksen dan was Gerard van Dongen hun man, kozen ze judo dan was Jan Nagelkerke hun Sensei in de dojo!

Slangenmens

Vic maakte Jan mee op de militaire Sportschool (OCLO). Eerst was het duo Van Dongen en Tieleman als gastdocenten aan zet. Gerard natuurlijk het boksen en Bert het judo. Maar na een evaluatie kwam men voor judo toch bij de echte Sensei (meester) uit. De cursisten hebben dat geweten. Jan Nagelkerke was geen prater maar een doener. Hij was niet alleen streng voor zichzelf maar ook voor zijn judoka’s. Jan werd in 2009 (nog) Zesde Dan. Dat zegt veel over zijn instelling, vitaliteit en vakmanschap. Vic herinnert zich nog dat (Sensei) Jan cursisten de opdracht gaf hem in het grondgevecht op zijn rug te houden. Maar Jan, het “slangenmens”, was als een gladde aal en wist, ook bij cursisten met meer gewicht en kracht, snel en schijnbaar eenvoudig los te komen!

Jan Nagelkerke doceert geconcentreerd

Veteranen bedankt

In Den Haag, op 8 december, werden Jan Nagelkerke en nog tachtig (hoogbejaarde) andere Koreastrijders door de Zuid-Koreaanse ambassadeur bedankt voor hun inzet en opofferingen voor de vrijheid van Zuid-Korea. De ambassadeur zei ook nog: “Ik hoop dat de Nederlanders straks bij de Olympische Winterspelen goede resultaten boeken”. Daar zijn Vic en Leo het volledig mee eens.

Het betoog van Vic (na een paar wijntjes) dat veldrijden ook een wintersport is en dus ook in Korea thuis hoort, zal ik u onthouden! Vic en Leo wensen jullie een gelukkig en sportief 2018 en mooie Olympische Winterspelen.

Publicatiedatum: 12 januari 2018

.