Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


BLONDE BOKSBINK
INTERVIEW PETER MÜLLENBERG

Door : Paul Lindeboom

Peter Müllenberg, soldaat in Stroe bij het B&T Commando, heeft in zijn carrière al behoorlijk wat prijzen in de wacht gesleept. De eerste keer dat hij de hoogste podiumplek besteeg, was in 2005 als Nederlands kampioen bij de junioren. Daarna reeg hij talloze prijzen aaneen, waaronder kampioen van Nederland en militair wereldkampioen. Zijn meest recente hoogtepunt was het veroveren van de nominatie voor de Olympische Spelen van Rio, waar hij een realistisch uitzicht heeft op een medaille. Belangrijkste vraag voor de redactie van Fitforaction.nl, is hoe hij zich de komende vier maanden gaat preparen op dit hopelijk nieuwe hoogtepunt, zowel fysiek als mentaal.

Full-contact
Eerst even naar het begin van Peter’s boksloopbaan. “Het is puur toeval, maar op de hoek van onze straat in Almelo stond een boksschool. Voordat ik ging boksen had ik aan Kempo gedaan, een verdedigingssport (semi-contact) met trappen en stoten, maar ik wilde graag meer naar full-contact en wat hardere trainingen. Vanaf mijn vijftiende ben ik overgestapt en nooit meer gestopt.
Eerst een klein jaartje alleen maar getraind, vlak voordat ik zestien werd pas mijn eerste wedstrijd gebokst. Gewonnen in de derde ronde doordat de referee de strijd staakte. (Mijn tegenstander kreeg teveel klappen.)


Intensieve trainingen
Momenteel train ik twee keer per dag, zes dagen in de week. Tussen de 3-4 uur per dag. Relatief korte trainingen maar wel heel intensief. Richting de wedstrijden nog kortere trainingen, maar dan nog intensiever en nagenoeg op wedstrijdintensiteit.
Ik train altijd naar toernooien met meerdere wedstrijden, nooit een eendagswedstrijd. Van tegenstanders bekijken we vooral de sterke en zwakke punten en daar richten we ons in de wedstrijd op. Bekijk zelf nauwelijks beelden van tegenstanders, dat doet mijn trainer/coach. (Toevallig ook de bondscoach.) Veel van mijn tegenstanders ken ik zelf wel redelijk.

Fysieke trainingsperiode richting Rio
Kort na dit interview ga ik eerst even op een korte vakantie, het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Samsun (Turkije) en de voorbereidingsperiode hierop waren vermoeiend. Op 13 mei begint het eerste toernooi in NL. Dat is puur voorbereiding en zie ik als een vorm van sparringswedstrijden (twee a drie) met kwaliteit. Begin juli een toernooi in Roemenië, dan over drie of vier wedstrijden. Tussen deze twee toernooien in vooral trainen, sparren en richten op Rio. Na de toernooien alleen nog maar trainen op scherpte. Daarin gaan we vooral tactisch werken, want al mijn tegenstanders zijn inmiddels bekend.


De voorbereiding op Rio zal er iets anders uitzien dan de voorbereiding op  het OKT. Nu weet ik precies wie mijn tegenstanders worden, bij het OKT was dat pas kort vooraf bekend na de loting en heb je slechts zeer korte tijd om je op je tegenstander in te stellen. In totaal doen er in Rio in mijn gewichtsklasse 24 boksers mee. Nummers 1 t/m 5, waaronder ik, op de wereldranglijst zijn inmiddels gekwalificeerd.
Dicht mijzelf serieus een medaillekans toe, want van alle kandidaten al een keer gewonnen maar ook verloren. Mentaal hoef ik mij niet voor te bereiden op het krijgen van klappen, die doen bij mij geen zeer meer – Peter legt uit hoe de eerste klappen in zijn eerste wedstrijden echt wel hoofdpijn gaven, maar dat het gaandeweg ging wennen en zijn bokslichaam hier inmiddels volledig op aangepast is -, het verliezen met het gevoel van binnen doet het meest pijn.

Poserend met taekwondoka Reshmie Oogink, vorige maand ook al te lezen op fitforaction.nl

Nuchtere Tukker
Mentaal ben ik best sterk. Ik weet wat ik kan. Ben altijd goed getraind, kan mijzelf goed oppeppen. Heb mentaal eigenlijk nooit een probleem. Heb altijd wel veel zelfvertrouwen gehad, maar is door de jaren heen met het krijgen van meer ervaring nog meer gegroeid. In het begin was dat anders, vroeg mij toen in de kleedkamer nog wel eens af waar ik aan begonnen was.

Heb mijzelf geen vaste rituelen aangeleerd. Wil dit ook niet, ik blijf gewoon mijzelf en wil niet afhankelijk worden van een idee dat ik beter boks als ik mijn linkerhandschoen het eerst aantrek. Ik maak er altijd gewoon het beste van.” Een Tukker die met beide benen stevig op de grond staat, die een dermate nuchtere kijk op zijn sportleven heeft dat ook de redactie in zijn medaillekansen heeft.

In augustus weer een mooi onthaal op Schiphol?