Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


SPORTKALENDERPROMO (3)
NMK TRIATHLON 16 JUNI
INTERVIEW BGEN MATTHIJSSEN

Door: Paul Lindeboom

De Landmacht profileert zich graag als een sportieve werkgever. Gelukkig bestaat ook de top van ons leger louter uit sportieve kerels. De zojuist afgetreden Mart de Kruif stond zich bijvoorbeeld graag voor als fan van het wielrennen, een sport die zich kenmerkt met doorgaan waar anderen stoppen. De leider van de Luchtmobiele Brigade, generaal Kees Matthijssen, spant op dit moment echter de kroon want hij doet cyclosportieven, marathons en deed vroeger aan triathlon.

3athlon.nl
De aanleiding voor het interview vindt zijn oorsprong in een nieuwsbericht op de website www.3athlon.nl van speaker Wim van den Broek, die zich vele sportieve militairen weet te herinneren. Bij toeval komt Kees Matthijssen uit dezelfde woonplaats als Van den Broek, Oud-Gastel, en daar startte dan ook Kees' eerste deelname, in 1986, een kwart, de tweede editie van de triathlon aldaar. Er volgden er meer in die jaren, waaronder twee jaar later een 1/3e. Was direct ook bijzonder want Oud-Gastel was toentertijd de enige organisatie die een 1/3-triathlon aanbood. De herinnering aan deze wedstrijd stond de generaal nog duidelijk op het netvlies. “Het was 1988, ik had geen wetsuit en weinig vet. Na het zwemmen heb ik zeker 10 minuten bij een hete-lucht-kanon gestaan, ergens bij een boerenschuur. Stond te rillen op mijn poten van de kou, het water was slechts 16 graden. Was toen nog niet zo’n goeie fietser als nu - was meer een loper, in 1985 liep ik al mijn eerste marathon -, dwars door de polder en de eerste kilometers gingen nog niet echt comfortabel. Na een paar kilometer kom je toch wel een beetje in je ritme en ging het de rest van de 60km wel redelijk. De 14km lopen echter ging toen ineens als een trein. Scoorde zelfs de veertiende of vijftiende looptijd van het totaal.”

R-B-R
Triathlon kent inmiddels vele afsplitsingen, waarvan een run-bike-run de bekendste is. De generaal deed daar begin 2016 nog aan mee, met een zeer verdienstelijke klassering in de middenmoot van de H50+ categorie als resultaat. Wat kan hij zich daarvan nog herinneren? “De wedstrijd was in Hoorn, de West-Friese R-B-R. Zo’n evenement had ik nog nooit eerder gedaan. In de winter loop ik meer dan ik fiets en zou deelnemen aan een halve marathon, die echter niet doorging. Dit jaar was ik toevallig eerder begonnen met fietsen, in februari al, dus bedacht om eens aan een r-b-r mee te doen. Niet specifiek op getraind, bij de eerste overgang lopen-fietsen zat ik dus een beetje te hannessen. Het opstarten bij de tweede loop was echter veel lastiger. Gelukkig deed ik mee aan de korte afstand, hoefde afsluitend dus maar 2,5km te lopen en die trek je dan nog wel redelijk door. Ik ga op deze leeftijd ook niet meer voor toptijden.”

Alpe d’HuZes
De triathloncarriere was volgens eigen zeggen “… niet zo indrukwekkend, hoor” maar tijdens ons eerste contact gaf hij ook direct aan dat duursport wel als een rode draad door zijn carrière liep. Waarschijnlijk wordt zijn deelname aan de Alpe d’HuZes wel als indrukwekkend ervaren, gezien de volgende herinneringen. Deelname in het jaartal 2012 was nog maar gewoontjes, want door de immense drukte was er eerst een uitloting voor het team (Staf Koninklijke Landmacht) maar werd er extra ruimte gevonden in deelname op de woensdag. (Alpe d’HuZes is steevast op donderdag, en dan kan er vanaf ’s ochtends in de zeer vroege uurtjes al gestart worden.) Tijd was op die woensdag echter beperkt en de Alp kon ‘slechts’ 4 keer bedwongen worden. 

Deze eenmalige deelname smaakte echter toch naar meer, en dus wist Kees een aantal anderen over te halen ook in 2013 deel te nemen. Toen wel een directe inloting en van de groep waren er vier die het illustere aantal van zes beklimmingen op hun  palmares wist te schrijven. Inderdaad, generaal Matthijssen was een van die vier en zeer opvallend was dat zijn eerste klimtijd van 1u28 op de minuut af drie keer gerealiseerd werd. Typische karaktertrek van een pure stayer.

Mooie herinnering aan dit mega-evenement: “De laatste beklimming deden we met zijn drieën. De keren daarvoor deed iedereen volgens afspraak op eigen tempo, even koek en zopie en weer gaan. Voortdurend pijn in de bovenbenen. Met zijn drieën is wel anders. Ja, het doet nog steeds pijn en ja, het is nog steeds lastig, maar mentaal makkelijker door de aanspraak onderweg. Maar nooit echt makkelijk, die zesde keer was behoorlijk zwaar.”

Marathons
De erelijst van befaamde cyclosportieven bevat meer dan de Alpe d’HuZes. Iedere fietser droomt van La Marmotte in de Franse Alpen, de Dolomietenmarathon in Italië of de Ötztaler Radmarathon in Oostenrijk (238km met 5500 hm, deelname én finish in hetzelfde jaar als Jan Joosen: “het zeek van de regen en het was bar koud, het overgrote deel stapte uit”). Kees liet het niet bij dromen, hij deed ze allemaal.

Maar zoals al gememoreerd vroeger was Kees Matthijssen meer een loper. Vreemd genoeg liep hij zijn eerste ‘duurafstand’ pas als dienstplichtige in 1981 tijdens een MLV. Een tijd van ruim 22 minuten is niet gek als je daarvoor slechts van en naar school fietste! Kees kreeg het lopen toen te pakken en liep uiteindelijk in totaal liefst zeven marathons. Iedereen die iets van duurlopen weet, zal onder de indruk zijn van de 2u57, in Apeldoorn 1996 tijdens de Midwintermarathon, waar in februari snelle tijden een utopie zijn. Het hardlopen dateert niet slechts van vroeger, in 2014 werden zelfs nog 2 marathons, Enschede en Rome, beide rond de 3u30 gefinisht.


2016

En nog steeds is de generaal gezegend met een sportief lichaam en levensstijl. Vorige week maandag werd er met zijn Staf nog aan de hindernisbaanles meegedaan. “Ben altijd zuinig geweest op mijn lijf, nooit vanaf de hoogste balk naar beneden springen, dan maar een paar seconden later.”

De vraag van zijn interviewer of er dan op 16 juni aan het NMK Triathlon wordt deelgenomen levert eerst wel een fronsende blik op, maar toch wordt er geïnteresseerd gevraagd naar de drie afstanden en na het aanhoren van de wijze waarop er op FlevOnice gefietst en gezwommen wordt, lijkt deelname een reële mogelijkheid. Wie heeft er een wetsuit te leen??