Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

KENNISMAKING MET BRAZILIAN JIU JITSU

Door Thomas Lenselink

Topper Thomas

Allereerst zal ik mij even voorstellen: Mijn naam is Thomas Lenselink en ik ben werkzaam als KLu LO&Sportinstructeur op het sportbureau KMA te Breda. Buiten mijn werkzaamheden om beoefen ik Brazilliaans Jiu Jitsu (BJJ).

Wat is Brazilliaans Jiu Jitsu? Het maakte zijn opmars tijdens de allereerste UFC editie in 1993 toen de nog onbekende Royce Gracie (zoon van de grondlegger Helio Gracie) het kampioenschap overheersend won. Sindsdien is het Brazilliaans Jiu Jitsu niet meer weg te denken uit de vechtsportwereld en is het een van de meest effectieve grondsporten gebleken voor het huidige mixed martial arts. Het wordt ook wel omschreven als een menselijk schaakspelletje dat zich vooral op de grond afspeelt, waarbij je hefboomtechnieken gebruikt om een sterkere tegenstander te domineren en te laten afkloppen middels een gewrichtsklem of verwurging vanuit welke positie dan ook. Samengevat een effectieve combinatie van judo, jiu jitsu en worstelen.

Doordat ik al vanaf mijn zevende levensjaar aan vechtsport doe (judo – thaiboks – mma – bjj) nam ik al een hoop vechtsportervaring mee deze sport in. Tijdens mijn allereerste toernooi (BJJ Dutch Open 2013) werd ik 2 e van Nederland in de whitebelt (beginner) categorie. Sindsdien is deze sport letterlijk een deel van mijn leven geworden. Zo heb ik de drang gekregen om iedere dag, zoals ik het noem, te ‘rollen’ (rollen is trainen, aangezien je veel over de grond beweegt gebruiken BJJ’ers onderling vaak het woord rollen). Dit heeft mij nu al heel veel sportplezier en meerdere podiumplaatsen tijdens toernooien opgeleverd. Het laatste toernooi waar ik aan heb deelgenomen waren de Primal Games te Utrecht op 19 november 2017. Hier heb ik de eerste plaats behaald in de categorie advanced superheavyweights (zie foto helemaal bovenaan).

Zelf train ik gemiddeld vier keer in de week en verzorg ik grappling lessen op de KMA sinds een klein jaar. Mocht u interesse hebben, kom dan gerust een keer langs! 

Mijn hoofddoelen voor volgend jaar zijn deelnemen aan de Dutch open 2019 (NK) en het European IBJJF Jiu-Jitsu championship (EK) te Lissabon.

Osu!

Publicatiedatum: 12 januari 2018