Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET LARS HOUTHUIJZEN

Door Paul Lindeboom

Lars in het middelpunt van de felicitaties

De redactie werd getroffen door een passage op Facebook: “Het was 2002, ik was werkzaam in Spanje, ik werd 's ochtends gebeld en hoorde het vreselijke nieuws: mijn oom Willem was overleden. Hij was al een lange tijd ziek, die verschrikkelijke ziekte kanker. Mijn eerste gedachte was: hoe laat gaat het vliegtuig richting Nederland? Dus dat gebeurde ook, als ik een doel heb dan ga ik er ook voor. Het is nu bijna 16 jaar geleden dat oom Willem fysiek niet meer bij ons is en zeker wel in mijn gedachte. Hij is 1 van de personen waarom ik in 2019 mee gaan doen aan Alpe Hu'Zes. Niet op de fiets, maar hardlopend!! Alp DuZes.” Vrijwel direct zochten we contact met Lars, wat uitmondde in onderstaand interview.

Kun je voor degenen die jou nog niet kennen in het kort je hoogtepunten bij LO&Sport beschrijven en per plaatsing je leukste ervaring?

“Ik ben Lars Houthuijzen en was tussen 2005 en 2017 sportinstructeur bij de Landmacht. Na mijn opleiding op de KMS en de LO&Sportschool was mijn eerste plaatsing op de GSK te Ermelo. Eerst bij het school bataljon midden, daarna 420 Hospcie en 410 O&A, om vanaf 2009 de A-cie van het 45ste onder mijn hoede te krijgen. Met die mooie compagnie mocht ik de 2e rotatie meedraaien op de West. Dit was een van de hoogtepunten in mijn carrière.

Vanaf 2010 tot 2017 ben ik werkzaam geweest op de KMA. Ik heb daar verschillende pelotons onder mijn hoede gehad. En vele mooie momenten meegemaakt, zoals; organisatie DIES (verjaardag KMA), organisatie NMK Speedmars, Battlefield tour Normandië en oefening Curaçao. En als absolute hoogtepunt het winnen van de CLAS bokaal in 2016.

Daarnaast ben ik ook 2 jaar lid geweest van het Nederlands Militair Volleybal Team geweest. Waarbij ik in 2007 de Wereld Spelen in India als speler heb mogen mee maken en in 2008 als assistent-trainer het WK in Duitsland.”


Vlak voordat je de dienst verliet, heb je nog een mooie uitdagende opleiding gevolgd. Kun je daar wat over vertellen en ook wat je daarmee inmiddels hebt kunnen doen? En waar ben je terecht gekomen na je plaatsing op de LO&Sportgroep KMA?
“Dat klopt inderdaad, twee zelfs. Eerst practioner NLP, TA en systemisch werken en daarna ook de master. Bij de practioner gaat het vooral om je bewust te maken van je eigen gedrag in het hier en nu. Waarbij gekeken wordt naar gebeurtenissen uit het verleden die invloed hebben in het heden en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Bij de master ga je mensen begeleiden die verschillende vraagstukken hebben in het leven. Waarbij je als coach optreedt in het proces van de verandering van gedrag van de ander.

Lars op de KMA

Na de KMA ben ik begonnen als teammanager Logistiek bij IKEA Breda. Sinds kort ben ik mentor customer relations ook bij de IKEA Breda.”

Wanneer kwam het in je op om aan Alp DuZes te gaan deelnemen? Er zijn drie personen waarvoor je de berg gaat oprennen, kun je de redenen weergeven?
“Mijn broer heeft me 'besmet' met het virus, hij doet al sinds 2012 mee en heeft de berg al menig keer beklommen. En ik ga inderdaad voor verschillende personen de berg op rennen. Mijn oom Willem, Tante Bea en de vader van mijn beste vriend. Alle drie zijn na een lange strijd overleden aan de verschrikkelijke ziekte kanker. Daarnaast ren ik natuurlijk ook de berg op voor iedereen die is overleden en/of nog steeds een hevige strijdt voort met deze verschrikkelijke ziekte.”

Heb je al enigszins scherp hoeveel keer je de berg wil oprennen? En in grove lijnen je voorbereiding in kaart?
“Ik ben pas net begonnen met de voorbereidingen voor de Alp 2019 en heb nog 11 maanden te gaan. Hoe vaak ik om hoog ga rennen heb ik nog niet scherp. Minimaal 1x en maximaal 3x, het ligt allemaal aan hoe de voorbereiding gaat lopen.

In grove lijnen ziet mijn voorbereiding er als volgt uit. Ik heb een aantal meetmomenten ingebouwd gedurende het aankomende jaar. Meet moment 1 is de Singelloop in Breda, daarna de 7 Heuvelenloop, dan ben ik nog op zoek naar mooie wedstrijd in januari, de Cauberg trail in maart en nog een mooie wedstrijd in april/mei (met veel hoogtemeters).”

Je bent klaarblijkelijk een hardloper pur sang. Wat zijn je twee mooiste deelnamen aan hardloopevenementen geweest? En hoe verliepen die?
“Hahahaha, nou Paul, dat valt ook wel weer mee. Ik ben van origine een volleyballer en die houden niet van hardlopen. En ik krijg er wel steeds meer lol in, ik kan dan heerlijk mijn kop leegmaken.

Mijn mooiste hardloopwedstrijd was in 2013 de halve marathon in Breda. Ruim 50000 mensen die langs de route staan en dat is een groot feest. Tijdens deze race ben ik mezelf meerdere keren tegen gekomen, zowel positief als de man met de hamer. En de andere mooie wedstrijd was het NMK Cross Estafette in 2017 te Amersfoort. Dit was mijn laatste evenement voor de KMA waarbij ik mijn bijdrage heb kunnen leveren. Ik was lid van het veteranen team KMA 2, als laatste loper mocht ik als allerlaatste starten en kwam als laatste over de finish. En ik wist dat ik er alles aan gedaan heb om op dat moment maximaal te presteren. Ik was de winnaar van mijn eigen wedstrijd.

7Heuvelenloop

Als laatste nog een vraag aan ex-collega's. Heb je nog tips voor de voorbereiding voor de Alp dan mag je die sturen naar Lhouthuijzen@hotmail.com. Dus Raimond van der Boom, Pieter van Beekveld of andere, ik hoor graag van jullie.”

OPGEVEN IS GEEN OPTIE!!!

Publicatiedatum: 18 juli 2018