Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


SPORTKALENDERPROMO (1)
NMK SCHAATSEN 03 FEBRUARI
INTERVIEW ROEL HESSING

Door: Paul Lindeboom

Half januari 2017 heeft Nederland al aardig wat keren te kampen gehad met flinke sneeuwval. De weersverwachtingen spreken van stevige vorst de komende weken. Op 03 februari staat het NMK Schaatsen geprogrammeerd. Onvermijdelijk om Roel Hessing even kort te interviewen.

In 1985 en 1986 heb je aan de Elfstedentocht deelgenomen. Welke editie is je het meest dierbaar en waardoor? Hoe verliep voor jou persoonlijk die meest dierbare editie?

Roel: “De Elfstedentocht van 1985 is mij het meest dierbaar. Was op de lagere school al geobsedeerd door de tocht van 1963. Weet nog dat wij een boek Nederlands hadden waar het hele verhaal van 1963 uitvoerig in stond beschreven. Ik probeerde mij een voorstelling te maken hoe het zou zijn om daar deel van uit te maken. Na jaren van oefenen op gummy laarzen met houten doorlopers kreeg ik van mijn vader een paar noren. Toen was het moment aangebroken om mijn droom vervulling te laten gaan geven. Na vele jaren van ploeteren op toen nog bevroren sloten en plassen was het dan uiteindelijk 1985. Mijn voorbereiding die winter was summier. Ik denk dat ik twee keer 25km op de Loosdrechtse plassen had gereden. In die tijd was ik OPC bij de Cavalerie en eigenlijk alleen maar op oefening. Zo ook in de week van de Elfstedentocht 1985. Woensdag ochtend kreeg ik van mijn Cdt te horen dat ik na 17.00 uit de oefening mocht om naar Friesland af te reizen. Zelfs mijn collega’s die niets met schaatsen hadden werden enthousiast. Wij hebben de nacht in de auto doorgebracht,  geparkeerd in een weiland net buiten Leeuwarden. De hotels zaten allemaal vol, niet alleen met schaatsers maar ook met heel veel publiek. Wij zijn dus niet helemaal optimaal voorbereid van start gegaan. Dat bleek ook wel uit mijn eindtijd: 14 uur! Maar het was een hele mooie beleving die al begon bij de start: een haag van duizenden schreeuwende en klappende mensen langs het 2km lange loopparcours. De helikopters die de sneeuw deden opwaaien. Na het aantrekken van de schaatsen verdwenen wij in de nacht. Bij elke stad die wij aandeden stond een lokale blaaskapel met uitzinnig publiek waarbij ik tijdens de tocht al tot de conclusie kwam: ik wil marathonschaatser worden en heel veel wedstrijden op natuurijs rijden. Na de finish zijn we hardlopend op onze sokken naar de auto teruggaan, die stond nog 2km buiten Leeuwarden! Enkele jaren later mocht ik deel uitmaken van het landelijke A peloton marathonschaatsen en reden wij de 200km’s tussen de 6 en 7 uur. Op de Weissensee na heb ik nooit zo veel publiek meer gezien bij een schaatsevenement. In Finland stond meestal alleen onze verzorger op het keerpunt van de 200km.”

Als op 03 februari a.s. de Elfstedentocht verreden zou worden, ben je dan toch op FlevOnice voor het OMK Schaatsen of zou je dan naar het Hoge Noorden afreizen?
Roel: “Twijfel: de drive en de passie zijn er wel een beetje uit. Ik mag de wedstrijd niet rijden (heb wel een startbewijs als toerrijder) en ben een beetje bang dat het een heel groot mediacircus gaat worden met een hoog carnavals gehalte. Doe eigenlijk niets meer met schaatsen. Heb jarenlang 20 uur in de week getraind en mijn gezin hier en daar te kort gedaan. Ik hoef mij voor niemand te bewijzen dat ik een 200km aan kan. Ik heb er jaren lang 2 a 3 per jaar gereden: Oostenrijk, Finland en Zweden stonden elk jaar als 200km wedstrijd op de kalender. Natuurlijk weet ik ook wel dat de echte 11 stedentocht nergens mee te vergelijken is. Dus met een aanloop van mediagekte voorafgaand aan het evenement zal het bij mij waarschijnlijk toch wel gaan kriebelen.”

Er gaan geluiden dat de winter echt in aantocht is. Als er op 03 februari een dikke laag ijs op het Veluwemeer ligt, zou je daar dan liever een parcours uitzetten of gaat je voorkeur toch uit naar FlevOnice?
Roel: “Dan gaan we voor het Veluwemeer! Zal wel lastig worden, we hebben al financiële verplichtingen naar FlevOnice. En je mag niet zo maar op een willekeurig stuk ijs een wedstrijd organiseren. Dat zal dan in overleg moeten gaan met de plaatselijke schaatsvereniging. Maar het zal zeker kunnen! Zie verder weinig problemen qua organisatie. Met alle respect voor FlevOnice: het blijft surrogaat. Het ijs glijdt niet echt lekker, kwaliteit van de baan is niet over het gehele traject hetzelfde. Na 1 ronde zijn je schaatsen bot.”

FlevOnice

Als stayer: ben je meer fan van Sven Kramer die een allroundkampioenschap weet te winnen, of kies je voor Jorrit Bergsma die zowel de 10km als een marathon weet te winnen?
Roel: “Ik kies voor Jorrit Bergsma, ook omdat ik hem nog ken vanuit het marathon peloton. Heel veel wedstijden met hem gereden, waar zijn aanvalslust  de boventoon voerde. Wat ik me van die tijd herinner is dat hij op kunstijs niet echt opviel, in die tijd reed de trainingsmaat van Sven Kramer Douwe de Vries ook bij ons en die viel veel meer op. Maar op natuurijs was Jorrit ongenaakbaar. Reed soms na 100km weg en we zagen m nooit meer terug. Dan reden we dus met 100  rijders 3 uur achter hem aan en het gat werd alleen maar groter: Respect.

Aardige sociale jongen die in de kleedkamer met iedereen een praatje maakt: heeft geen vijanden in het peloton.”

Jorrit Bergsma wint, ook op natuurijs.

Je bent blijkbaar gek op water, want niet alleen in bevroren toestand maak(te) je er veel gebruik van maar ook in vloeibare vorm op een windsurfplank. Welke van de twee heeft toch je absolute voorkeur?
Roel: “Surfen heeft mijn voorkeur: vrijheidsgevoel. Maar ook wel een beetje dezelfde redenen als schaatsen: omgaan met de elementen en natuur. Ik surf nooit alleen en ben altijd op pad met een groepje van een man of 5 (o.a. Jeroen van Dongen). We varen hoofdzakelijk op zee en dat is qua veiligheid wel zo handig dat je wat mensen om je heen hebt. Er zit dus ook wel een sociaal aspect aan wat mij trekt in deze sport. We gaan regelmatig met z’n allen op  surfvakantie. De ongedwongen sfeer, niet in wedstrijdverband sporten en af en toe een stukje GVA (op een stormachtige dag) zijn de ingrediënten die het voor mij leuk maken.”

GVA op zee.