Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VERSLAG VAN DE LO&SPORT GOLFDAG 2022!
Door: Paul Lindeboom

Gezellige start

In het verleden, in de jaren dat Henk Stuut en Jan Maree samen een stempel drukten op het programma van de Stafdag (lees: teambuilding) of het sectie-uitje waartoe ik behoorde, stond er een keer of drie, vier Golf op het voorafje van het latere diner. Heb daar best wat kennis opgedaan van deze bijzondere sport – in bijna alle andere takken van sport draait het om de beste, bij golf is er door de vondst van de handicap de mogelijkheid dat de minste wint – en vele jaren later wil ik eens kijken wat er van die kennis overgebleven is. Ik ga kijken bij de LO&Sport Golfdag in Vianen.

Als ik het terrein van de Kroonprins op meer dan een kilometer genaderd ben, zie ik al het restaurant boven de green uitstijgen. Als ik de reeds aanwezige deelnemers begroet heb en achter een bak koffie en een appeltaart plaats neem, zie ik hoe mooi dit restaurant gelegen is want van alle kanten kijk je hoog over het terrein heen. Lijkt het hoogste punt van de Vlasakkers wel, waar je bij helder weer tot aan Spakenburg kunt kijken.

Ik ben hier niet slechts om de restanten van mijn Golfkennis te checken. Op de deelnemerslijst had ik een hele mooie mix gezien van het record aantal van 40 actief dienende (relatief jonge) collega’s en FLO’ers. Ik wil dus ook wat praatjes maken met deze en gene. De eerste waarmee ik serieus in gesprek kom is Ton de Vaan, afgezwaaid als C-Regio Duitsland. Omdat hij is verhuisd naar Nijmegen komt de Vierdaagse uiteraard ter sprake, want de dag hiervoor had ik het verslag van Marco Althuizen gepubliceerd. Ton heeft deze twee keer gelopen maar de eerste is hem het meest bijgebleven. Als C-Rayon Amsterdam – dit is dus echt wel een tijdje geleden, en het komt nu bij het schrijven pas opzetten dat alles waar Ton commandant is geweest na zijn vertrek opgeheven werd …. – werd hij door de toenmalige Garnizoenscommandant op de Oranje-Nassaukazerne bezocht en zei tegen Ton: “jij bent sportofficier, dus jij gaat de Vierdaagse lopen met de individuele mannen die zich aangemeld hebben in een detachement”. Dat was nog eens opdrachtgerichte commandovoering.

Oranje Nassaukazerne in Amsterdam.


Na Ton schuift Nico Spreij bij mij aan tafel. Vroeger nam hij al deel aan Dienstvakdagen met zijn knie in een brace, nu zit hij vanaf de bovenkant knie tot zijn voet in een zwachtel. Toch gewoon meedoen. Commandogedrag.
Door een opmerking van Johan Bouman, mijn maatje vandaag, over ‘man van de wereld’ vanwege wat Facebookberichten van Nico, begint hij te verhalen over zijn aanstaande vakantie naar Oman. En aansluitend naar Dubai, waar hij tijdens het WK Voetbal nog even 2 wedstrijden gaat bijwonen.
Nico blijkt naar niet de meest voor de hand liggende vakantiegebieden te trekken, en wordt steevast getroffen door de grote mate van gastvrijheid in landen waar de weelde niet voor het oprapen ligt. Maar goed, we komen vandaag niet voor het vakantiegevoel. Tijd om de baan in te gaan.


Ik heb tot nu toe veel bijzondere vervoersmiddelen mogen gebruiken in mijn redactionele carrière. Zo mocht ik al eens plaats nemen op de achterbank van de KNWU-wedstrijdjury tijdens het NMK Wielrennen. Die haalde het echter niet bij het NMK Survival in 2013, de allerlaatste in Veenhuizen. Daar mocht ik bij wedstrijdleider Pier Niermeijer achterop een quad plaats nemen.
Tijdens deze Golfdag is Johan Bouman mijn chauffeur in een heuse golfcaddy. Een paar jaar geleden ben ik ternauwernood ontsnapt aan een nekhernia, in Vianen heb ik aan het eind van de dag nog maar 7 levens over. Voel mij op sommige momenten tijdens het scheuren over de grasvlakten ook wel eens een moderne Batman & Robin, in Gotham City achter de schurken aan. Spannende ritjes.
Maar nu zijn we op weg naar drie oud-collega’s. Theo Hunck, Paul Vlieks en Willem Kemps zijn de eerste flight waar ik een kijkje neem en mijn kennis van golf laat uitdiepen. Want ‘the longest’ wist ik niet meer en ‘nearest to the bottle’ had ik nog nooit van gehoord.
Als ik even in gesprek ben met Paul Vlieks over de meest recente Ironman in zijn woonplaats Maastricht, komt Willem Kemps naar mij toe en na zijn eerste woorden “het is bij golf gebruikelijk..” weet ik het al. Ik moet mijn bek houden. Maar over de Ironman wist ik gelukkig al genoeg via Tom van den Dool, de oudste zoon van Jan en debutant in Mestreech.
Ik weet Willem toch nog wel te ontfutselen dat hij een van de eerste majoors was die vroeger gebruik kon maken van een gunstige vertrekregeling, dat hij nooit een dag spijt had van zijn vroegtijdige vertrek en in Noord-Brabant heel veel gedaan heeft in technische commissies voor de Golfsport.

Joop Klinkenberg en Raymond Bernard verplaatsten zich ook met een golfcaddy

Tja, als ik nauwelijks kan interviewen moet ik mij maar anders dienstbaar opstellen. (Stiekem heb ik toch wel veel korte gesprekjes aangeknoopt, hoor. Zo hoor ik van Hennie Kennis dat zijn zoon de hele wereld bereisd als mecanicien van het Jumbo Visma damesteam. Dat Nico Spreij niet de enige is met beenklachten, want Sieger Everts heeft aan een val met de BMX behoorlijke klachten overgehouden van vocht in zijn bovenbeen. Dat Rob Burgers zijn eerstvolgende vakantie naar een golfresort in Turkije gaat plaats vinden. (En neem ik waar dat Rob, samen met Brugt Bergsma, de enige is die de hele dag, het is ruim boven de 30 graden, geen caddie gebruikt maar zijn golfclubs gewoon 18 holes lang op de schouder rondsjouwt.) Dat Tom van Zundert na zijn functie bij het KCT toch zeker nog wel een keer terug komt bij de LO&Sportorganisatie. Dat Raymond Bernard blij was met mijn counseling om hem in contact te brengen met een oud-collega waar hij heel lang geen contact meer mee had. En dat Gert Heerkes niet meer in aanmerking komt voor de serie GrenzeLO&S, want deze oud-trainer van profclubs Heracles en Willem II was niet meer werkzaam in China, wat het laatste nieuws was dat ik een paar jaar geleden over hem las.) Maar omdat we klaar zijn om iedereen op de foto vast te leggen, worden we verzocht om lege bidons te vullen voor een flight. En promoveer ik van sportverslaggever naar waterdrager, die functie had ik nog niet vervuld in een wielerpeloton.

Nu we het toch over water hebben. Dit was dus niet zomaar een golfparcours, we zien heel veel slootjes, vijvertjes en meertjes onderweg. Ook veel ballen het water in gaan. (Eentje mocht over, want kwam doordat ik toch weer langs de kant stond te praten. Nou ja!) De deelnemers waren het er na afloop unaniem over eens dat dit een lastige klus was, mede door de hoge temperatuur.
Peter Vriesema vroeg zich overigens wel af waar ze het vandaan haalden om te stellen dat er in Nederland een watertekort zou zijn…..
Genoeg geluld. Het wordt tijd voor de lunch, het verloren vocht aanvullen en de prijsuitreiking. Organisator Jan van den Dool doet dit met een combinatie van luchtig en vaardig. En promoot en passant het lid zijn van onze stichting. En je hoeft er niet veel fantasie voor te hebben om het zijn stichting te noemen, want hij was een van de oprichters, samen met Johan Bouman en de ook aanwezige Wil Maaswinkel. Mannen die het dienstvak LO&Sport een zeer warm hart toedragen.

  • A08I7822 (Groot)
  • A08I7740 (Groot)
  • A08I7737 (Groot)
  • A08I8177 (Groot)
  • A08I8274 (Groot)
  • A08I8353 (Groot)


De uitslag die Jan opgesteld heeft, kun je hieronder lezen. Ik had zelf de vele prijswinnaars niet onthouden, maar wel die van overall winnaar Pier Niermeijer. Logisch, want hij moest na het in ontvangst nemen van zijn prijs een winnaarsspeech houden. Wat ik onthouden heb, was zijn opmerking “het was super leuk”. En dat zijn tweede prijs, het “mogen” organiseren van het lustrum van de LO&Sport Golfdag volgend jaar zeker niet helemaal in het Hoge Noorden zal plaats vinden.

Uitslag:

Pier Niermeijer

- Birdies van Paul Vlieks, Emiel Klaassen en Sieger Everts en een eagle van Willem Kemps
- Neary hole 4                                Wil Alards
- Neary hole 13                              Joop Klinkenberg
- Longest                                        Hennie Kennis
- Longest in twee                          Jan Joosen
- Nearest to the bottle                  René van Stokkem
- LO&Sport ‘do or die’-slag           Jan Joosen

Eindklassement
1. Pier Niermeijer               37 ptn (laagste hcp)
2. Tom van Zundert           37 ptn
3. Michel van Dongen        36 ptn

Wil Maaswinkel was de eerste winnaar

De eerdere winnaars:
2014 Wil Maaswinkel
2015 Joop Klinkenberg
2016 Emiel Klaassen
2017 Rob Zimmermann
2018 Emiel Klaassen
2019 Jan van den Dool
2020 Tom van Zundert
2021 Jan van den Dool
2022 Pier Niermeijer

Later deze week wordt er door Johan Bouman nog een fotoalbum aangemaakt, met daarin foto's van alle deelnemers en flights. 

Publicatiedatum: 28 augustus 2022