Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
 
 
 


PIEKEN - INTERESSANT PROCES

Door: Raimond van der Boom

Onderstaand een korte recensie van het boek Peak Performance, dat onlangs op 6 juni is verschenen. Het boek is geschreven door Brad Stulberg & Steve Magness. De subtitel geeft een goede weergave van waarover het werkelijk gaat: “Elevate your Game, avoid burnout and Thrive with the new science of succes”.

Hierbij is een van de schrijvers, Steve Magness, trainer en coach van diverse olympische atleten en bekend van een eerder verschenen boek: “Running Science”. Maar wellicht bekender als klokkenluider in het vermeende dopingonderzoek binnen het NIKE Oregon Project geleid door voormalig marathon loper Alberto Salazar. Hierin trainen de toppers Mo Farah, Galen Rupp en sinds deze winter “onze” Sifan Hassan...

Alberto Salazar, marathon New york, long time a go

Het is een Engelstalig boek, makkelijk geschreven en duidelijk ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken die met elkaar gelinkt zijn. Ieder hoofdstuk heeft na afloop een korte opsomming van praktische tools om zelf mee aan de slag te gaan of om te gebruiken binnen je groep atleten of team.

Ze geven hierin via de nieuwste wetenschappelijke inzichten en onderzoeken advies over hoe te “Pieken”. En op de weg hiernaar toe, het vermijden van Burn-out. Dit zijn uiteraard ruime begrippen die nader toegelicht worden in hun context. Denk hierbij niet in trainingsvormen en periodiseringsmodellen, dit boek beschrijft het proces waarbij mensen door keuzes te maken en bewust te worden van gedrag kunnen excelleren. Hierbij maken ze niet alleen gebruik maken van sportwetenschappelijke inzichten maar gebruiken ze voornamelijk veel “real life” voorbeelden uit de top van het bedrijfsleven, uit de topsport en/of de muziekwereld. Telkens teruggebracht naar inzichten en tools die voor ons praktisch goed toepasbaar zijn en jezelf aan het denken zetten over hoe jij je leven invult om misschien het maximale te willen bereiken of bij je atleten/militairen.

Als rode draad komt telkens de vergelijking “Stress + Rest = Growht”. Vrij vertaald komt het erop neer, wat we zouden moeten weten als sportorganisatie, dat we intensieve perioden (van stress) moeten laten opvolgen door perioden van rust.

Hierbij worden interessante onderzoeken onder diverse doelgroepen inzichtelijk gemaakt, hoe dat kan werken op mensen en wat daar de positieve gevolgen van kunnen zijn om met kleine veranderingen grote gevolgen te creëren.

Ze leggen verbanden tussen de beste Topsporters en mensen uit het bedrijfsleven en dat deze twee groepen zo succesvol zijn doordat ze beiden vaak dezelfde manieren hebben om zich volledig te focussen en zich te richten op hun taak. Het voorbeeld van o.a. Marc Zuckerberg (CEO van Facebook) en zijn keuze voor kleding/mode. Of het huidige, tegenwoordig redelijk ingeburgerde, “Multi Tasken” ten op zichte van “Minimalizing”. Dat kan dan best grappig zijn als je dit in onze militaire context plaatst. Waarbij we vaak om de drie jaar moeten verkassen naar een andere werkplek (en vaak ook omgeving) en waarbij de baas steeds meer van je verlangt aan neventaken en andere verantwoordelijkheden. Tsja, misschien toch dit boek als presentje aanbieden aan de Lieutenant Kolonel… en kijken of we onze effectiviteit nog kunnen verbeteren (moet ‘tie wel durven…).

Zuckerberg, CEO Facebook

Een hoofdstuk over het belang van slaap en goede nachtrust. Vaak weten we het allemaal en binnen ons bedrijf “trainen”we erop om soms met zo min mogelijk slaap nog steeds te kunnen werken. Maar om topprestaties te leveren zegt drievoudig winnares Ironman Mirinda Carfrae “Sleep might be the most important thing I do”…

Ook onderwerpen met gebruik en invloed van onze social-media en het immer beschikbaar zijn hiervoor. De resultaten van gebruik van dit soort media en wat het doet met bijvoorbeeld je nachtritme en onderbewustzijn. En uiteraard, wat ik zelf als beginnend YOGI kan beamen, het belang van meditatie. 

Hierbij wordt een onderzoek aangehaald bij atleten die hierdoor hun prestaties verbeterden door niet alleen hun fysieke capaciteiten te benutten maar meer ook hun mentale wilskracht om dieper te kunnen gaan door pijn en emotie anders te beschouwen.

Triatlete Mirinda Carfrae

Hierbij werd er ook een opvallend verschil gemeten wat tegenwoordig een hot item is in de duursportwereld: het HRV (Heart Rate Variability). Deze daalde sneller bij de testpersonen ten op zichte van atleten die dit niet toe pasten. Het HRV wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast om de mate van herstel te meten. Het meet simpel gezegd de tijd tussen de hartslagen. Anders gezegd hoe sneller het lichaam weer uit de “stress” toestand komt, hoe meer rust ze kunnen pakken t.o.v. een atleet die hier langer over doet wat uiteindelijk de prestatie positief zal beïnvloeden.

Een mooi voorbeeld vanuit GOOGLE waarbij een onderzoek werd gedaan in meditatie tijdens de ontwikkeling van een van hun GOOGLE gadgets. Hierbij lag het werkritme erg hoog, was de stress om geen fouten te maken extreem en bovenal waren de werkdagen lang. Hierdoor lag burn-out op de loer binnen deze groep ontwikkelaars. Bij GOOGLE is er binnen deze groep een pilot opgestart met verplichte meditatie. Binnen deze groep zijn dusdanig goede resultaten behaald dat er tegenwoordig werknemers in dienst zijn die fulltime meditatielessen geven in speciale daarvoor ingerichte ruimten binnen het bedrijf.

Ook het werken in vaste routines en volgorden zou helpen om het lichaam in prestatie te helpen om het maximale te kunnen bereiken. Ook hier worden voorbeelden gegeven vanuit diverse invalshoeken.

Ondanks dat het boek nog slechts in het Engels verkrijgbaar is, bij o.a. AMAZON, leest het makkelijk weg. Door veel voorbeelden te gebruiken is het herkenbaar of makkelijk in je eigen context te plaatsen. Haal jezelf eens uit je comfortzone en gebruik je competentie leervermogen om eens wat nieuwe inzichten op te doen in het Engels. En kijk eens kritisch naar jezelf en naar wat wij als organisatie op de mat leggen, Professioneel Trainen…

Ik sluit af met een slogan van het boek: “If you want to take your game to the next level, whatever "your game" may be, this book will teach you how.”

Publicatiedatum: 05 juli 2017