Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
 
 
 


WAT IS ZE MOOI!!
Door: Wil Maaswinkel

Daar ligt ze in de ochtendzon. De dauw druipt van haar schoonheid, het voorjaars groen ontluikt. De Utrechtse Heuvelrug toont zich op haar mooist. Ik ben op weg naar de KNVB sportcampus op het landgoed Woudschoten. Het bezoekje vanochtend is een warming up voor een bezoek vanmiddag aan het Landgoed Aerdenburg in Doorn. Daar op het Militair Revalidatie Centrum (MRC) zal André Wijnberger onze gastheer zijn. Daarover later.

Militaire afwijking

Ik ben er. Rechtsaf een tunneltje door, daar is de grote parkeerplaats van de KNVB. Jan Kasper, mijn HBS-, SMLO- en LO&Sportmaatje gaat me rondleiden! We zijn beiden vroeg. Zelfde afwijking: “beter te vroeg dan te laat”. We kennen elkaar al zo lang dat het onmiddellijk dikke pret is. We lopen naar het hoofdgebouw. Wat hebben ze het Bondsbureau fraai verbonden met een nieuw ontvangstgebouw.

Ze werken overal

Toeval? We treffen een oud LO&Sportinstructeur. Jelle Goes, begin jaren negentig LO&Sportinstructeur op de Bernhardkazerne. Jan Harting en Sjors Röttger waren zijn commandanten. Jelle heeft na zijn jaren als LO&Sportintructeur gewerkt als voetbaltrainer in Estland en Rusland. In 2013 is hij als Technisch Manager begonnen bij de KNVB. Hij kent Jan als chef d’ équipe van Oranje onder 19. Het gesprekje is amicaal. Maar wat doorklinkt, is dat een technische koers uitzetten, als de wind/storm van alle kanten komt, veel zeemanschap vereist. (Een week later lees ik dat Jelle Goes en de KNVB hun samenwerking hebben beëindigd.)

Jelle Goes (midden), geflankeerd door de voorzitters van de KNVB en de UEFA.

Laat je verrassen

Maar Jan wil door. Hij wil me laten zien waar hij trots op is. De Athletic Skills filosofie zichtbaar in een Athletic Skills Track (AST) en de toepassing van de ASM filosofie in het nieuwe Sportmedisch Centrum. In de kom waar vroeger het Sporthotel stond, liggen nu als een drie éénheid de kunstgrasvelden, de Athletic Skills Track en het Sportmedisch Centrum. Ze zijn op creatieve wijze gecombineerd. De Athletic Skills Track is gecombineerd met het talud van de kom en de buitenkanten van het trainingsveld.

Wat is een Athletic Skills Track?

Een AST is een innovatieve multifunctionele trainingsaccommodatie. Op basis van de grondvormen van bewegen zijn verschillende elementen ontwikkeld om een optimale veelzijdige beweegbeleving te creëren. De Athletic Skills Track is zo ingericht dat er veel behendigheid, power, en spelvormen kunnen worden beoefend, zowel door het individu als in groepsverband. De Athletic Skills Track heeft een ontzettende “funfactor “ die uitdaagt om te bewegen en volop mogelijkheden biedt om speels oefenend de motoriek te verbeteren. De setting van de faciliteiten biedt prima mogelijkheden om in de buitenlucht, op gevarieerde, veilige en speelse manier te bewegen. Activiteiten kunnen zo worden aangeboden dat ze op natuurlijke wijze tot impliciet leren leiden!

Terreinwerk en AST

René Wormhoudt zegt er over: “Als kracht- en conditietrainer van de Ajax-selectie trainde ik vaak in het Amsterdamse Bos. Ik ging daar graag heen, niet alleen om te lopen. Maar ook om veelzijdig te oefenen, in de voorbereiding of gedurende het seizoen. Je kunt daar hardlopen op vlak of geaccidenteerd terrein. Er zijn hellingen en trappen. Er is een trimbaan en je kunt er van alles: slalommen tussen de bomen, bokspringen over boomstammen, klautervormen, springvormen over

poortjes, lopen op de paardenpaden en vele andere oefeningen heel gevarieerd bewegen. Het trainen daar is (mede) een bron van inspiratie geweest voor de ontwikkeling van de AST. De mogelijkheden op de Athletic Skills Track gaan echter veel verder dan die van het Amsterdamse Bos!”

Slotbeschouwing

De innovatieve Athletic Skills Track biedt de mogelijkheid om op uitdagende wijze de grondvormen van bewegen, de Coördinatieve vermogens en de basis motorisch eigenschappen, op basis van de ASM filosofie, te ontwikkelen en ‘onbewust bekwaam`te worden voor verdere specialisatie.

Onderzoek toont aan dat de Athletic Skills Track mensen uitnodigt om op veelzijdige manier te bewegen. De AST is gemaakt voor zowel de georganiseerde sport als de ongeorganiseerde. Voor jong en oud, van mindervalide tot valide beweger en van amateur tot professionele sporter.

Publicatiedatum: 15 mei 2017